Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Παρκάρουν όπου βρουν αδιαφορώντας για τους άλλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρκάρουν όπου βρουν αδιαφορώντας για τους άλλους

Σε εντατικούς ελέγχους επιδίδεται η Δημοτική Αστυνομία Αθηναίων σε πολυσύχναστα σημεία της πρωτεύουσας, όπου ασυνείδητοι οδηγοί παρκάρουν όπου βρουν, παρακωλύοντας την κυκλοφορία και εμποδίζοντας τους πεζούς. Πολλώ δε μάλλον, ηλικιωμένους, μητέρες με παιδιά στο καρότσι και Άτομα με Αναπηρία. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας Αθηναίων για το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με τα οποία οι κλήσεις ξεπερνούν τις 53.000 και οι απομακρύνσεις σταθμευμένων οχημάτων σε ράμπες και γωνίες οδών ξεπερνούν τις 600. Σε αυτή την κατάσταση, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης επιχειρεί να βάλει τάξη δίνοντας έμφαση στον νέο κώδικα κοινωνικών αξιών προκειμένου να υπάρχει οδική ασφάλεια.

Ενδεικτικά, από τα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας Αθηναίων για το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι κλήσεις για αντικανονική στάθμευση ανήλθαν σε 53.336. Αξιοσημείωτο είναι ότι έπειτα από παρέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας αφαιρέθηκαν 10.787 πινακίδες, εκ των οποίων το 42% αφορά στάθμευση σε πεζοδρόμους (Πατριάρχου Ιωακείμ, Αγ. Μάρκου κ.ά.). Για παράνομη στάθμευση σε ράμπες αναπήρων και γωνίες οδών ακινητοποιήθηκαν με τροχοσφυκτήρες 480 οχήματα. Ενώ 58 οχήματα, αφού ακινητοποιήθηκαν με τροχοσφυκτήρες τα πήρε ο γερανός. Επίσης, 109 απομακρύνθηκαν άμεσα με γερανό. Το σύνολο των κλήσεων για ακραίες παραβάσεις του κανονισμού στάθμευσης ανήλθε σε 647.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν νέο κώδικα κοινωνικών αξιών και συμπεριφοράς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει κρατώντας το ίδιο θεσμικό πλαίσιο, να αισθάνεται ο πολίτης ότι για κάθε παράβαση ο μόνος στόχος που υπάρχει είναι να μπει ένα πρόστιμο, μια εισπρακτική αντίληψη του κράτους για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και άλλες κοινωνικές συμπεριφορέ» είπε (ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο) ο υπουργός.

“Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι τα μέτρα για την παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα. Κάποιες παραβάσεις έχουν αντικοινωνικό χαρακτήρα, κάποιες άλλες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες” υπογράμμισε ο Χρ. Σπίρτζης. Ενώ αναπτύσσοντας το σκεπτικό του ως προς την αντικανονική στάθμευση, τόνισε: “Δεν θέλουμε να γίνει ‘με το ζόρι’, αλλά να πείσουμε τον πολίτη να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι καλό για όλους μας να έχουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές”.

Ο υπουργός ανέφερε ότι σχεδιάζει τη θέσπιση τριών κατηγοριών επικινδυνότητας των παραβάσεων (χαμηλή, μεσαία, υψηλή), όπως και μια κατηγορία που αφορά, στην αντικοινωνική συμπεριφορά και την πρόσκληση συχνών ατυχημάτων. Ειδικά για τη δεύτερη κατηγορία ο υπουργός προειδοποίησε ότι “ο συγκεκριμένος τύπος παραβάσεων που θα ενταχθεί από τη θεσμοθετημένη επιτροπή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δεν θα έχει καν πρόστιμο, αλλά βαριές διοικητικές ποινές, με αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων για δύο μήνες την πρώτη φορά, για τέσσερις μήνες τη δεύτερη, ενώ στη συνέχεια θα υποχρεώνεται κάποιος να δώσει εξετάσεις ξανά για την άδεια”.

Ο Χρ. Σπίρτζης διευκρίνισε, μάλιστα, και την αναλογικότητα του προστίμου συνδεδεμένη με το εισόδημα. “Δίκαιο μέτρο δεν είναι το οριζόντιο, αλλά αυτό που έχει τον ίδιο αντίκτυπο” ξεκαθάρισε ο υπουργός λέγοντας: “Θα έχουμε μια βάση συγκεκριμένη και οριζόντια για το πρόστιμο και στη συνέχεια θα πηγαίνει στο ΥΠΟΙΚ και το taxis και θα υπάρχει μία προσαύξηση ανάλογα με το εισόδημα”. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι “οι παραβάσεις είναι ίδιες, δεν είναι νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά νέο ποινολόγιο, ένας εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός ώστε να είναι εύληπτο σε όλους ποιες παραβάσεις είναι υψηλής επικινδυνότητας, τι πάμε να κάνουμε ως κοινωνία με την οδική μας συμπεριφορά”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL