Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η Θεσσαλονίκη τιμά την απελευθέρωσή της από τους ναζί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Θεσσαλονίκη τιμά την απελευθέρωσή της από τους ναζί

Θεσσαλονίκη:

Η 30ή Οκτωβρίου του 1944, που είναι η επέτειος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα, με την είσοδο του ΕΛΑΣ στην πόλη, έχει πάψει τα τελευταία χρόνια να είναι «σιωπηλή» ημέρα, επειδή την ιστορία έγραψαν οι δυνάμεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και όχι οι μετέπειτα «εθνικόφρονες» που ένα πολύ μεγάλο μέρος τους είχε συνεργαστεί με τον κατακτητή.

Η σημαντική αυτή επέτειος αναδείχθηκε μετά από αγώνα που έδωσαν εντός του δημοτικού συμβουλίου, και όχι μόνο, τα μέλη της παράταξης «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη», με επικεφαλής τότε τον νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, και αντιστασιακές οργανώσεις. Κάτι που χθες αναγνωρίστηκε από τον Γιάννη Μπουτάρη.. "Αναρωτιέμαι γιατί η ημέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης άργησε να εμφανιστεί στα συμβαίνοντα στην πόλη. Είναι περίεργο γιατί γιορτάζουμε στην Ελλάδα την έναρξη πολέμων και δεν γιορτάζουμε τη λήξη. Κανονικά έπρεπε να γιορτάζουμε τη λήξη. Έπρεπε να έρθει ο κ. Μηταφίδης, ο οποίος ανέφερε το θέμα και το κινήσαμε και εμείς και αποφασίσαμε να το διοργανώσουμε. Απέκτησε όνομα η οδός, η οποία ξεκινάει από τον Λευκό Πύργο και φτάνει έως το δημαρχείο και έγινε ‘Λεωφόρος 30ής Οκτωβρίου 1944’. Καλλιεργούμε σιγά - σιγά αυτή την επέτειο για να μπει και στη συνείδηση της πόλης» ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στη συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται.

Φέτος το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι πλούσιο και θα πλαισιωθεί μουσικά από τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου θα γίνουν ξεναγήσεις σε κομβικά σημεία στη Θεσσαλονίκης, ενώ ανήμερα προγραμματίζεται και εκδήλωση στην αναθηματική πλάκα, που μνημονεύει τα ιστορικά γεγονότα της 30ής Οκτωβρίου 1944, μεταξύ του Λευκού Πύργου και του Βασιλικού Θεάτρου. Το σύνολο των εκδηλώσεων που σχεδιάζονται παρουσίασε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου. Ξεχωρίζουν η συναυλία στις 25 Οκτωβρίου με τίτλο «Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη» που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής και αμέσως μετά θα προβληθεί ντοκιμαντέρ της ΔΕΠΘΕ, σε σκηνοθεσία Φίλιου Στάγκου, με τίτλο «"30 Οκτωβρίου 1944: Η παραμελημένη απελευθέρωση". Επίσης στο πλαίσιο του εορτασμού θα λειτουργήσει έκθεση αρχειακών τεκμηρίων με τίτλο "Θεσσαλονίκη: Ημέρες κατοχής και απελευθέρωσης" στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του δήμου, που θα περιλαμβάνει έγγραφα, μονόφυλλα και δίφυλλα, καρτ ποστάλ, προκηρύξεις που χρονολογούνται 70 χρόνια πίσω κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL