Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ασπρόπυργος: / Η ρατσιστική βία που παραμονεύει έξω από το σπίτι ή τη δουλειά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασπρόπυργος: / Η ρατσιστική βία που παραμονεύει έξω από το σπίτι ή τη δουλειά

Τους περιμένουν έξω από το σπίτι τους, πριν καλά καλά ξημερώσει, όταν πάνε στις δουλειές τους στα χωράφια. Τους περιμένουν το βράδυ όταν σκοτεινιάζει και γυρίζουν σπίτι τους από τα χωράφια. Χτυπούν στο κεφάλι, στο πρόσωπο, για να το βλέπουν και οι υπόλοιποι και να τρομάζουν. Με αυτά τα λόγια μας περιέγραφαν ο αδελφός τού Ασφάκ Μοχάμεντ -του τελευταίου θύματος της ρατσιστικής βίας στην Γκορυτσά Ασπροπύργου- και ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ τον τρόπο που δρα η ρατσιστική ομάδα που από τον Αύγουστο του 2016 τρομοκρατούσε τους μετανάστες εργάτες γης της περιοχής, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το Πακιστάν. Όπλα τους κυρίως σιδερογροθιές.

Το modus operandi των επιθέσεων δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό αν κοιτάξει κανείς τις πρώτες καταγγελίες του Αυγούστου 2016 από την Πακιστανική Κοινότητα και την ΚΕΕΡΦΑ. Μια ομάδα 10-15 νεαρών λυμαίνεται την περιοχή και επιτίθεται σε μετανάστες εργάτες από το Πακιστάν. Μάλιστα σε παραπάνω από ένα περιστατικά η ομάδα αυτή δεν διστάζει να εισβάλει ακόμα και στα σπίτια μεταναστών, ειδικά μετά από μηνύσεις που καταθέτουν κάποια τολμηρά θύματα των ρατσιστικών τους επιθέσεων. Έτσι άλλωστε είναι ο μόνος τρόπος που τα θύματα θα νιώσουν πραγματικό τρόμο, αν ξέρουν ότι ακόμα και εάν πάνε στην αστυνομία, μόλις επιστρέψουν θα τους περιμένουν οι σιδερογροθιές των θυτών.

Και τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά όταν τα θύματα δεν έχουν χαρτιά και όταν οι αστυνομικοί του Α.Τ. Ασπροπύργου δεν αναγνωρίζουν το ρατσιστικό κίνητρο με συνέπεια θύματα - καταγγέλλοντες να καταλήγουν στην Αμυγδαλέζα.

Παραλίγο απέλαση σε θύμα ρατσιστικής επίθεσης

"Στις υποθέσεις του 2016 και μέχρι τον Μάρτιο του 2017 δεν έχει αναγνωριστεί το ρατσιστικό κίνητρο" επεσήμανε μάλιστα ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος, μέχρι πρότινος στην πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο τρόπος δράσης των δραστών παρέπεμπε στη Χρυσή Αυγή, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά την επίθεση του περασμένου Σαββάτου στον Ασφάκ Μοχάμεντ.

Μάλιστα ο Δ. Ζώτος έφερε παράδειγμα θύματος χωρίς χαρτιά που είχε καταγγείλει επίθεση εις βάρος του, αλλά οι αστυνομικοί δεν αναγνώρισαν το ρατσιστικό κίνητρο, με συνέπεια το θύμα να κρατηθεί και να αποτραπεί η απέλασή του μόλις στο παρά πέντε.

Σύμφωνα με τον Δ. Ζώτο, υπάρχουν τέσσερις εκκρεμείς δικογραφίες, από τις οποίες στις τρεις έχει αναγνωριστεί το ρατσιστικό κίνητρο, αλλά και δράστες από την ίδια ομάδα. Μάλιστα ο δικηγόρος ανέφερε ότι ένας από τους συλληφθέντες έχει αποδειχθεί πως ανήκει στην τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στον Ασπρόπυργο.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι από τον Ιούνιο του 2017 έχει κατατεθεί μήνυση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ενοποιηθούν οι υποθέσεις, ώστε να εντοπιστεί η ομάδα που διαπράττει τις επιθέσεις. Ο Δ. Ζώτος υπογράμμισε δε ότι έχουμε αναβίωση επιθέσεων όπου υπάρχουν γραφεία της Χρυσής Αυγής. "Ξέρουμε και από τη δίκη ότι επιθέσεις τέτοιου τύπου έγιναν όπου υπήρχαν γραφεία της Χ.Α.", είπε χαρακτηριστικά.

Ένας χρόνος ρατσιστικές επιθέσεις

Τον Αύγουστο του 2016 έφτασαν οι πρώτες καταγγελίες για τις επιθέσεις σε συνδυασμό με τις απόπειρες θυμάτων να καταθέσουν μηνύσεις στο Α.Τ. Ασπροπύργου. Οι επιθέσεις συνεχίζονται πότε περισσότερες, πότε λιγότερες, με αποκορύφωμα τους μήνες Μάρτιο - Μάιο του 2017. Μάλιστα στις 15 Μαΐου 2017 καταγγέλλεται ότι είχε προηγηθεί "νύχτα κρυστάλλων" με εισβολές σε σπίτια μεταναστών. Παρά τις συνεχείς καταγγελίες αλλά και κάποιες μηνύσεις, με υποδείξεις και των δραστών, η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει ούτε σε μια σύλληψη, όπως τονίζουν πια σε συνέντευξη Τύπου έξω από την ΓΑΔΑ.

Ακολουθούν δύο αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, με την τελευταία στις 17 Ιουνίου 2017, όταν και η ομάδα των ακροδεξιών επιτίθεται στην πορεία των αντιφασιστών, κατά την οποία τραυματίζεται μάλιστα και ένας αστυνομικός. Εκείνη τη φορά έχουμε τις πρώτες 7 συλλήψεις. Πρόκειται, σύμφωνα με την αστυνομία, για ομογενείς, από την Ρωσία, νεαρούς στην πλειοψηφία τους, που στους αστυνομικούς λένε ότι επιτίθενται στους Πακιστανούς εργάτες γης για τις δουλειές.

Ακολουθούν τρεις μήνες που οι επιθέσεις σταματούν, σύμφωνα με τον Τζαβέντ Ασλάμ. Η σιωπή αυτή διακόπτεται τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν στις 19 Σεπτεμβρίου δύο άτομα επιτίθενται με σιδερογροθιά στον Καουάρ Αμπάς στις 7 το πρωί έξω από το σπίτι του. Σύμφωνα με την τότε καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ, η αστυνομία, με δυσκολία έφτασε μία ώρα μετά το συμβάν επικαλούμενη δυσκολία κατανόησης των μεταναστών αλλά και των ντόπιων.

Και φτάνουμε στο περασμένο Σάββατο, όταν πέντε άτομα επιτίθενται στον Ασφάκ Μοχάμεντ και σε έναν συμπατριώτη του την ώρα που βρίσκονται στο χωράφι. Ο συμπατριώτης του προλαβαίνει να ξεφύγει, ο Ασφάκ όχι. Τον χτυπούν στο πρόσωπο με σιδερογροθιές και ένας βγάζει μαχαίρι για να τρομοκρατηθεί ακόμα περισσότερο. "Μου φώναζαν βρισιές όπως ‘άντε γ..σου, Πακιστανέ’, ενώ μου έλεγαν ότι θα με ‘κάψουν ζωντανό’", διηγούνταν στους δημοσιογράφους την περασμένη Δευτέρα, συμπληρώνοντας ότι πριν την επίθεση είχαν περάσει αρκετές φορές από το χωράφι όπου εργαζόταν για να σιγουρευτούν ότι ήταν εκεί, ενώ παλιότερα είχε καταλάβει ότι τον φωτογράφιζαν.

Ταυτοποιήσεις και συλλήψεις ήδη γνωστών ακροδεξιών νεαρών

Τελικά ο Ασφάκ αναγνωρίζει έναν από τους δράστες της επίθεσης στις φωτογραφίες που του δείχνει η αστυνομία. Στα χέρια της αστυνομίας υπάρχουν επτά υποθέσεις που εξετάζονται σε σχέση με τις ρατσιστικές επιθέσεις, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Αυτός που αναγνώρισε ο 39χρονος Ασφάκ ήταν ένας 17χρονος, ομογενής από τη Ρωσία, με ακροδεξιές απόψεις, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, που μάλιστα είναι γνωστός στις αρχές καθώς είναι ένας από τους επτά συλληφθέντες της 17ης Ιουνίου, ενώ έχει επίσης προσαχθεί στο παρελθόν, όταν επιτέθηκε σε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ που επιχείρησαν να τον ελέγξουν στον Ασπρόπυργο και στη συνέχεια επιτέθηκε και στους αστυνομικούς του Α.Τ. Ασπροπύργου. Από τις έρευνες της αστυνομίας, ταυτοποιείται ένας ακόμα 17χρονος και ένας 18χρονος. Και αυτοί είναι ομογενείς από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στις έρευνες στα σπίτια των ταυτοποιημένων νεαρών βρέθηκε μεταξύ άλλων ρόπαλο του μπέιζμπολ, ενώ δεν έχει βρεθεί υλικό που να παραπέμπει στη Χρυσή Αυγή. Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν λόγο για άτομα με ακροδεξιές πεποιθήσεις, ενώ εκτιμούσαν ότι οι τρεις ταυτοποιημένοι δράστες ανήκουν στη βασική ομάδα που επιτίθεται στους μετανάστες, στην οποία θεωρούν ότι συμμετέχουν 10-15 άτομα.

Την περασμένη Πέμπτη, όταν και υποβλήθηκε η δικογραφία στις δικαστικές αρχές και δεδομένου ότι η αυτόφωρη διαδικασία είχε παρέλθει, ο ανακριτής διέταξε την προσαγωγή των πέντε ατόμων που περιελάμβανε η δικογραφία.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος των τριών μόνο, οι οποίοι φέρονται να έχουν παραδεχθεί τη συμμετοχή τους, εξαιρώντας τους άλλους δύο, εκ των οποίων ο ένας είναι αδελφός του 17χρονου. Ισχυρίστηκαν ότι είχαν διαφορές με τους δύο Πακιστανούς εργάτες γης στους οποίους επιτέθηκαν. Κατά τις ίδιες αστυνομικές πηγές, οι τρεις έχουν ήδη περάσει από τον ανακριτή, με τους δύο ανήλικους να αφήνονται ελεύθεροι μετά τον ορισμό επιτρόπου ανηλίκων, ενώ στον ενήλικο επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και αφέθηκε και αυτός ελεύθερος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL