Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Αθώος ο διμοιρίτης των ΜΑΤ που έκαναν τα στραβά μάτια σε επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθώος ο διμοιρίτης των ΜΑΤ που έκαναν τα στραβά μάτια σε επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής

Φωτογραφία αρχείου

Οι χρυσαυγίτες έδερναν κι έσπαγαν και οι ματατζήδες κοίταζαν. Κι όταν, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, ο επικεφαλής της διμοιρίας δικάστηκε, κρίθηκε αθώος, με τη Δικαιοσύνη να δίνει μια άνευ προηγουμένου αβάντα στη ναζιστική συμμορία, που αυτό τον καιρό δικάζεται με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης...

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή 17 Ιουνίου, ανήμερα των βουλευτικών εκλογών. Στο υπαίθριο προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στη πλατεία Κοραή του Πειραιά είχε μαζευτεί κόσμος για να δει τα αποτελέσματα. Τότε, 40 μαυροντυμένοι χρυσαυγίτες, «μεθυσμένοι» από το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή, κρατώντας κοντάρια και στιλιάρια επιτέθηκαν και τα έκαναν γυαλιά καρφιά. Από τη μανία τους δεν γλίτωσε ο δικηγόρος Γιάννης Καρδαράς, που ήταν τότε δημοτικός σύμβουλος, τον οποίο γρονθοκόπησαν. Σύμφωνα με το θύμα, οι χρυσαυγίτες, αφού προπηλάκισαν τον κόσμο, υπό τις ιαχές «κομμούνια, θα πεθάνετε», πέρασαν μέσα από τις γραμμές των ανδρών των ΜΑΤ και έφυγαν ανενόχλητοι. Η επίθεση μάλιστα έγινε υπό τα παραγγέλματα ενός «επικεφαλής» («εμπλοκή» - «απεμπλοκή»), όπως συνηθίζουν τα στρατιωτικά και με αυστηρή ιεραρχία οργανωμένα τάγματα εφόδου. Το περιστατικό μάλιστα έγινε υπό το βλέμμα διμοιρίας των ΜΑΤ που είχε άμεση οπτική επαφή, καθώς βρισκόταν παρατεταγμένη έξω από το Δημοτικό Θέατρο σε απόσταση 50-70 μέτρων.

Η μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του επικεφαλής της διμοιρίας για παράβαση καθήκοντος εκδικάστηκε μόλις την περασμένη Τρίτη, ενώ οι αστυνομικοί κλήθηκαν στην ΕΔΕ η οποία είχε διαταχθεί μόλις πριν από τέσσερις μήνες!

Απέναντι στις συντριπτικές καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων (Γ. Καρδαράς, Μανώλης Σαρρής και Λία Φράγκου, που κατέθεσαν και την μήνυση) ότι οι ματατζήδες έβριζαν και λοιδωρούσαν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «πηγαίνετε στον Τσίπρα να σας προστατέψει», ο κατηγορούμενος διμοιρίτης ισχυρίστηκε ότι δεν έγινε καμία προσαγωγή γιατί «δεν είχαμε κάποιο τραυματισμό ή υλικές ζημιές και άλλωστε πολλές φορές βλέπουμε αντεγκλήσεις από διάφορες ομάδες»!

Τελικά ο ματατζής αθώωθηκε διότι, σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν αποδείχτηκε η πλημμέλεια των ενεργειών του ούτε πρόθεση για παράβαση του καθήκοντός του... Με την έκδοση της απόφασης οι μηνυτές δήλωσαν: «Εμπεδώσαμε για ακόμα μία φορά, καθώς δεν είναι πρωτοφανής η ανοχή ή και κάλυψη νεοναζιστικών ομάδων από δυνάμεις των ΜΑΤ, ότι η Δικαιοσύνη είναι τυφλή σε τέτοιες περιπτώσεις. Ασφαλώς το ζήτημα δεν είναι η παράβαση καθήκοντος ενός διμοιρίτη, αλλά το συνολικότερο φαινόμενο των δεσμών τμημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας με την Ακροδεξιά».

Σημειώνεται, τέλος, ότι η χρυσαυγίτικη επίθεση στο προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνεται στην ογκωδέστατη δικογραφία της δίκης για την εγκληματική οργάνωση στην οποία πρόσφατα κατέθεσε ο Γ. Καρδαράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL