Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Οριστικά πάρκο στη θέση του πρώην Ορφανοτροφείου στην Τούμπα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οριστικά πάρκο στη θέση του πρώην Ορφανοτροφείου στην Τούμπα

Θεσσαλονίκη: Οι ενστάσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου δεν επηρεάζουν την κυβερνητική απόφαση για τη δημιουργία πρότυπου αστικού πάρκου για ΑμεΑ στον χώρο του οικοπέδου του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», στην Τούμπα. Αυτό τόνιζαν χθες κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει περιέλθει οριστικά στο Δημόσιο, αφού η Μητρόπολη (σ.σ.: της είχε παραχωρηθεί στο παρελθόν η έκταση) δεν εκπλήρωσε τη συμβατική της υποχρέωση για τη δημιουργία του ιδρύματος για χρόνια πάσχοντες έως το τέλος του 2016.

Τη δημιουργία του πρότυπου πάρκου για ΑμεΑ και την παραχώρηση της χρήσης του στον Δήμο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε, ως γνωστόν, στον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αμέσως μετά είχε δηλώσει ότι σε επικοινωνία που είχε με τον μητροπολίτη κ. Άνθιμο, ο τελευταίος αντιμετώπισε θετικά την πρότασή του να παραχωρήσει ο δήμος έκταση έως και 10 στρέμματα που διαθέτει στα λουτρά Θέρμης για τη δημιουργία του ιδρύματος.

Αντίδραση Άνθιμου

Χθες όμως ο κ. Άνθιμος δήλωσε ότι η Μητρόπολη δεν αποδέχθηκε αυτήν την πρόταση, προβάλλοντας λόγους «εκκλησιαστικής τάξης» για την έκταση της Θέρμης. Όπως υποστήριξε, αυτή βρίσκεται στα διοικητικά όρια άλλης Μητρόπολης και έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει εκεί το ίδρυμα. Έδειξε πάντως ανοικτός στο να συνεχιστεί ο διάλογος με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την εξεύρεση λύσης, ενώ επέκρινε την αν. υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, «μας κατέστρεψε το σχέδιό μας», αλλά και γιατί δεν απάντησε στις τέσσερις επιστολές με τις οποίες η Μητρόπολη ζητούσε την ανανέωση της παραχώρησης του οικοπέδου της Τούμπας. «Είναι δυνατόν να μην απαντάει στον μητροπολίτη;» διερωτήθηκε.

"Θα βρούμε λύση"

Από την πλευρά του ο Γ. Μπουτάρης δήλωσε ότι «ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπάθησε να βρει λύση η οποία να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, στο πνεύμα και της συνάντησης που είχαμε με τον πρωθυπουργό και τον μητροπολίτη στο περιθώριο των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης. Εκτιμώ πως υπάρχει περιθώριο να βρεθεί λύση και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε». Η Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη με ανακοίνωσή της χθες χαιρέτισε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία πρότυπου αστικού πάρκου με μέριμνα για ΑμεΑ και παιδιά ΑμεΑ στην Τούμπα και δήλωσε ότι «νιώθει δικαιωμένη που ο διετής αγώνας της, που περιελάμβανε επανειλημμένες παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, στον ίδιο τον δήμαρχο αλλά και στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είχε αίσια κατάληξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL