Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Υστερα από δέκα ημέρες εκβιασμών / Λάτρης του εποικοδομητικού διαλόγου αίφνης η Eldorado Gold
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υστερα από δέκα ημέρες εκβιασμών / Λάτρης του εποικοδομητικού διαλόγου αίφνης η Eldorado Gold

Μετά από δέκα ημέρες απειλών και ανοιχτών εκβιασμών περί αναστολής των δραστηριοτήτων της αν δεν αδειοδοτηθούν οι εγκαταστάσεις της στην Ολυμπιάδα και τις Σκουριές Χαλκιδικής η Eldorado Gold αίφνης άλλαξε τροπάρι.

Ανακοίνωσε χθες πως αποφάσισε την "προσωρινή αναβολή"... της αναστολής, διότι "ξεκίνησε εποικοδομητικό διάλογο με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αντικείμενο την ανάπτυξη της επένδυσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, της θυγατρικής της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που αποτελούνται από τα υπο-έργα των Σκουριών, της Ολυμπιάδας και το μεταλλείο στο Στρατώνι, έχουν αδειοδοτηθεί το 2011 από το ελληνικό κράτος βάσει ενιαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)".

Εδώ αναφέρεται στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, με την οποία μεταξύ άλλων εγκρίθηκε η ακαριαία τήξη ως μέθοδος μεταλλουργίας. Μέχρι τώρα ζητούσε αδειοδότηση βασικών έργων για τις Σκουριές και στις 18 Σεπτεμβρίου υποστήριζε πως οι εγκαταστάσεις σε αυτήν την περιοχή είναι εκτός αντικειμένου διαιτησίας. Και αυτό παρ’ ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει προσφύγει για το σύνολο του έργου Μεταλλεία Κασσάνδρας, έτσι όπως περιγράφεται στη σύμβαση μεταβίβασης (2004). Περιλαμβάνει πέντε υπο-έργα (Ολυμπιάδας, Σκουριών, μεταλλεία Στρατωνίου - Μαντέμ Λάκκου, Εργοστάσιο Μεταλλουργίας Μαντέμ Λάκκου, Επέκταση λιμενικών εγκαταστάσεων Στρατωνίου).

Μαζί με την ικανοποίησή του ο κ. Τζ. Μπερνς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, για τον "εποικοδομητικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με το ΥΠΕΝ" και την αδειοδότηση των έργων της Ολυμπιάδας, την προηγούμενη εβδομάδα, δεν εγκαταλείπει τις απειλές. Στη δήλωσή του αναφέρει ότι αν αποτύχει ο διάλογος με το ΥΠΕΝ, θα ξαναναστείλει τις δραστηριότητες στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και "θα λάβουμε άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψουμε την εταιρεία και τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα". Ταυτόχρονα, εκ του περισσού, συμπληρώνει: "Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία της διαιτησίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία οφείλει να ορίσει διαιτητή το αργότερο εντός 30 ημερών από τις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα που της επιδόθηκε η προσφυγή. Μετά σε διάστημα 15 ημερών τα δύο μέρη θα πρέπει να ορίσουν τον επιδιαιτητή και αν δεν συμφωνήσουν στο πρόσωπο, τότε το πράττει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Για λογαριασμό του Δημοσίου έχει ορίσει ήδη από τις 13 Σεπτεμβρίου το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Πριν αλλάξει γραμμή η εταιρεία, οι εργαζόμενοί της για δεύτερη φορά πραγματοποίησαν πολύωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έφτασαν πριν από τις 8 το πρωί και αποχώρησαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Τις ώρες αυτές παρέμειναν στην οδό Μεσογείων, καθώς ο δρόμος μπροστά από την είσοδο του υπουργείου ήταν αποκλεισμένος με κλούβες. Γυναίκες και άνδρες με τα γνωστά κίτρινα κράνη και γιλέκα και το λογότυπο "Hellas Gold", κατά διαστήματα με την καθοδήγηση της ντουντούκας εκφωνούσαν τα εξόχως... αντιεργοδοτικά συνθήματα:

"Σκουριές, χρυσός, ευημερία, κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία", "Έπεσε η μάσκα της Αριστεράς και έγινε ο χειρότερος εχθρός της εργατιάς", "Τσίπρα, κοπρίτη, μας έκλεισες το σπίτι", "Εργατιά, εργατιά, μια φωνή, μια γροθιά", "Σταθάκη, αλήτη, μας έκλεισες το σπίτι", "Δώστε μας τις άδειες να πάμε για δουλειές και άντε στα τσακίδια να γίνουν εκλογές", "Δεν είμαστε αλήτες ούτε αναρχικοί, είμαστε μεταλλωρύχοι από τη Χαλκιδική" όπως και την απίστευτη χυδαιότητα εις βάρος της βουλευτού Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη "Ιγγλέζη, κουφάλα, τέρμα η κουτάλα".

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων ανέβηκε στο υπουργείο και συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Μ. Βερροιόπουλο και τη γραμματέα Περιβάλλοντος Χρ. Μπαριτάκη περί τα τρία τέταρτα. Ο εκπρόσωπός τους κ. Χρ. Ζαφειρούδας αμέσως μετά ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για το τι συζητήθηκε.

Όπως δήλωσε: «Γίνεται από ό,τι φαίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να λυθεί το θέμα μας, θεωρούμε και ειλικρινά πιστεύουμε πως θα βρεθεί λύση πολύ σύντομα. Δυστυχώς όμως, χρειάζεται χρόνος για να δούμε και έμπρακτα αποτελέσματα. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Δεν έχει τελειώσει τίποτα». Μετά την ενημέρωση οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από τη Μεσογείων και κατευθύνθηκαν εν πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στα γραφεία της Ελληνικός Χρυσός, επί της Βασιλίσσης Σοφίας, αφού εν τω μεταξύ είχε ανακοινωθεί η νέα απόφαση της καναδικής εταιρείας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL