Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας από την ΑΔΕΔΥ / Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για την αξιολόγηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας από την ΑΔΕΔΥ / Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για την αξιολόγηση

Σήμερα ψηφίζεται, κατά πάσα πιθανότητα, η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση, εν μέσω των αντιδράσεων της ΑΔΕΔΥ, που έχει προγραμματίσει και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. από την πλατεία Κλαυθμώνος προς τη Βουλή.

Η τελευταία απέστειλε μάλιστα χθες υπόμνημα προς τα κόμματα και τους βουλευτές προκειμένου να την καταψηφίσουν ανεβάζοντας ξανά τους τόνους και καταγγέλλοντας την αξιολόγηση ως "αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική, σε σύγκρουση με τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας", η οποία "μας γυρίζει πίσω σε μαύρες εποχές".

Στο ίδιο υπόμνημα, εξάλλου, η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει ότι "το ΥΔΑΝ προχώρησε τη διαδικασία της 'αξιολόγησης' χωρίς καν να έχει υλοποιήσει το τμήμα του Ν. 4369/2016 -νόμου που η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε- ως προς την επιλογή και τοποθέτηση των προϊσταμένων, των διευθυντών και των γενικών διευθυντών στη Δημόσια Διοίκηση. Επισημαίνουμε ότι προϊστάμενοι και διευθυντές που δεν έχουν κριθεί θα κρίνουν τους υπόλοιπους κι αυτό αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο αναξιοπιστίας της όλης διαδικασίας".

Τις διαφωνίες εκφράζει η ομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων και για τις ολομέλειες των διευθύνσεων και των τμημάτων, καθώς, όπως ισχυρίζεται ,"δεν έχουν αποφασιστικό ρόλο", ενώ χαρακτηρίζει "δημοκρατική επίφαση" και "ουτοπία" την αξιολόγηση των προϊσταμένων από τους υφιστάμενους με ανώνυμο ερωτηματολόγιο, καθώς "οι καθημερινές σχέσεις θα αποκαλύπτουν πώς αξιολόγησε καθένας τον προϊστάμενό του, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την καχυποψία, τη συναλλαγή και το αντισυναδελφικό κλίμα".

Στο ίδιο πλαίσιο η ΑΔΕΔΥ αναδεικνύει πως "υπάρχει σύνδεση της 'αξιολόγησης' με το μισθολόγιο και δημιουργία διαφορετικών κατηγοριών αμειβόμενων υπαλλήλων στον ίδιο κλάδο, αφού προβλέπεται ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη για τους 'άριστους' και αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης για όλους όσοι αξιολογηθούν ως 'ανεπαρκείς' ή 'ακατάλληλοι' (άρθρο 12 Ν. 4354/2015)".

Περιμένουμε αντιπρόταση

Πάντως, στενοί συνεργάτες της Ό. Γεροβασίλη διαβεβαίωναν ότι το προηγούμενο διάστημα είχε προηγηθεί εκτενής διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ, με την τελευταία ωστόσο να έχει "στυλώσει" τα πόδια της και με αντιπολιτευτικά εφαλτήρια. Μάλιστα, όπως σημείωναν, "στις συνεχείς εκκλήσεις της ηγεσίας του υπουργείου προς την ομοσπονδία να καταθέσει τις προτάσεις της για βελτιώσεις και προσθήκες δεν ανταποκρίθηκε ποτέ μη καταθέτοντας καμία αντιπρόταση".

Οι ίδιοι συνεργάτες χαρακτήριζαν επίσης "άδικη τη στάση προς μια κυβέρνηση που απέτρεψε τις απολύσεις, διαθεσιμότητες και ανέτρεψε όλα τα αντιδημοκρατικά νομοθετήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων" καλώντας παράλληλα να "διαλέξουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αν θέλουν ένα απο τα πιο φιλοδημοκρατικά συστήματα αξιολόγησης ή ένα ζοφερό μέλλον που τους επιφυλάσσουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές για το Δημόσιο, όπως διατρανώνει ο Μητσοτάκης".

Τι προβλέπει η τροπολογία

Να θυμίσουμε ότι στον πυρήνα της τροπολογίας που έχει καταθέσει το ΥΔΑΝ βρίσκεται ο αποκλεισμός των υφιστάμενων προϊσταμένων από τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων με το νέο σύστημα στην περίπτωση που δεν εκπληρώνουν με υπαιτιότητά τους την αρμοδιότητα αξιολόγησης των υφισταμένων υπαλλήλων τους.

Επίσης, η διάταξη καθορίζει τη δυνατότητα να εντοπίσει και να εκτυπώσει ο ίδιος ο αξιολογούμενος τα έντυπα αξιολόγησης, προσπερνώντας με αυτόν τον τρόπο εκούσιες ή ακούσιες κωλυσιεργίες, ενώ την ίδια στιγμή θέτει αυστηρές προθεσμίες εφαρμογής, οι οποίες δεν εμπλέκουν καν απαραίτητα τη συμμετοχή των αξιολογουμένων ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στους αξιολογητές. Ειδικότερα, αν 10 μέρες μετά τη θέση σε ισχύ της διάταξης ο αξιολογούμενος δεν υποβάλει το φύλλο αξιολόγησής του στον α' αξιολογητή, η διαδικασία δεν αναστέλλεται. Αντιθέτως, ενεργοποιείται άμεσα η αρμοδιότητα του α' προϊσταμένου αξιολογητή, ο οποίος υποχρεούται τις επόμενες 10 ημέρες να συμπληρώσει το φύλλο αξιολόγησης. Σε περίπτωση που τις επόμενες 10 ημέρες ο α' αξιολογητής δεν εκπληρώσει την υποχρέωσή του, ενεργοποιείται άμεσα η αρμοδιότητα του β' αξιολογητή.

Η διαδικασία δηλαδή ολοκληρώνεται εντός ενός μήνα σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε τυχόν κωλυσιεργία σε προηγούμενο στάδιο της αξιολόγησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL