Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
«Η κινητοποίηση Λιμενικού και υπ. Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης ήταν άμεση»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Η κινητοποίηση Λιμενικού και υπ. Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης ήταν άμεση»

«Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Λιμενικού και του υπουργείου Ναυτιλίας, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπήκε σε εφαρμογή 16 λεπτά μετά το συμβάν και κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης στο Σαρωνικό.

Ο ίδιος, μιλώντας στον «Real fm» τόνισε ότι «η προσπάθεια γίνεται από την πρώτη στιγμή, υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, έγινε άμεσα αίτημα και στη διεθνή οργάνωση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και μόλις έγινε αυτό εφικτό ενεργεί και ένα σκάφος το οποίο για πρώτη φορά χρησιμοποιείται στις ελληνικές θάλασσες για την αντιμετώπιση τέτοιων ατυχημάτων και η στεγανοποίηση του πλοίου έγινε σχεδόν αμέσως».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι ένα μεγάλο ατύχημα που είναι αρκετά δύσκολο στη διαχείρισή του.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι η παραίτησή του είναι πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι ο υπουργός «είπε το αυτονόητο».

Τόνισε επίσης πως ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης.

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες και καταγγελίες δημάρχων επισήμανε ότι «εν μέσω μεγάλης επιχειρησιακής προσπάθειας δεν προσφέρεται να αποδίδουμε ευθύνες στον έναν ή στον άλλον».

Επιπλέον, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ Αλ.Τσίπρα και Ευ.Τσακαλώτου, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων.

«Ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός συνεργάζονται σε καθημερινή βάση. Η τακτική, αλλά και η στρατηγική, την οποία έχουμε είναι κοινή και δεσμεύει το σύνολο της κυβέρνησης. Αυτό, το οποίο μπορώ να σας πω, είναι το εξής: Σε ό,τι αφορά το 2018 είμαστε αισιόδοξοι ότι με βάση τα δεδομένα, τα οποία παρουσιάζει αυτή την στιγμή η ελληνική οικονομία, δηλαδή έναν ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1% μέχρι στιγμής, που είναι δυνατόν να προσεγγίσει ή ακόμα και να ξεπεράσει το 2% έως το τέλος του χρόνου, αλλά και με τις προβλέψεις που γίνονται για το 2018, θα έχουμε την επίτευξη των στόχων του προγράμματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Τον Αύγουστο του 2018 έχει τεθεί ως πολιτικός στόχος, από την πλευρά της κυβέρνησης, η έξοδος από το μνημόνιο και από την επιτροπεία και η δυνατότητα να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης», δήλωσε ο Δ.Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε μετά την απειλή της Eldorado Gold ότι θα αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα, ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «ο ρυθμός των επενδύσεων θα γίνει με βάση το νόμο, με βάση αυτά τα οποία προβλέπουν οι συμβάσεις, με βάση διαδικασίες και με βάση θεσμούς και όχι στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που θέλουν να επιβάλλουν τα μέσα μαζική ενημέρωσης ή η αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε στο ρυθμό της επικοινωνιακής ατζέντας την οποία προωθούν συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα».

Επιπλέον, για την Eldorado Gold πρόσθεσε ότι «τα ζητήματα διευθετήθηκαν χθες, μετά και τις συναντήσεις του αρμόδιου υπουργού. Η εταιρία, έχω τη γνώμη, ότι δεν έδρασε με τον πιο σωστό τρόπο, αλλά σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να διαχειριστούμε όλα τα προβλήματα, με όσα προβλέπει η σύμβαση».

Ακόμα, κατηγόρησε την Eldorado Gold ότι με τη παρέμβασή της «πυροδότησε μια ένταση αχρείαστη» και σημείωσε: «Η πολιτική παρέμβαση μιας εταιρίας δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στα ευρωπαϊκά πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση προσβάλλει το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Η γνώμη της κυβέρνησης ήταν από την αρχή δεδομένη, ότι πρέπει να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες και τα νόμιμα».

Σχετικά με το Ελληνικό ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε: «Με βάση την υπάρχουσα διαδικασία θα πρέπει οι διοικητικές υπηρεσίες να κρίνουν πώς θα προχωρήσει το έργο και η επένδυση γιατί ανεξαρτήτως του τι συνέβαινε πριν, υπάρχουν πολύ αυστηροί -και ευρωπαϊκοί αλλά και εθνικοί- περιορισμοί αλλά και νομικές ρυθμίσεις και θα πρέπει να ακολουθηθούν οι ορθές διαδικασίες έτσι ώστε ο διαγωνισμός να μην έχει προβλήματα τα οποία στη συνέχεια θα τα βρούμε μπροστά μας.

» Από τη μεριά της κυβέρνησης θα μπορούσε με όρους βούλησης να προχωρήσουν διαδικασίες οι οποίες στη συνέχεια θα κατέπιπταν στα αρμόδια δικαστήρια. Επομένως, είναι πολύ προτιμότερο να υπάρχουν οι ορθές διαδικασίες και να ακολουθούνται οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις με τον ορθό νομικό τρόπο από το να προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε εκτός νόμου τη διαδικασία και στη συνέχεια να βρούμε όλα τα προβλήματα μπροστά μας».

«Η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά, θα υπάρξει πρόοδος και μέσα στο επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να βάλουμε όλα τα θεμέλια για να ξεκινήσουν οι εργασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL