Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Π. ΦΥΣΣΑ / Αντιφασιστικό κάλεσμα αγώνα και μνήμης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Π. ΦΥΣΣΑ / Αντιφασιστικό κάλεσμα αγώνα και μνήμης

Με κεντρικό αίτημα να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής καλούν αντιφασιστικές οργανώσεις, σωματεία, συλλογικότητες αλληλεγγύης και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς σε συμμετοχή στις δύο διαδηλώσεις στο πλαίσιο του αντιφασιστικού καλέσματος αγώνα και μνήμης, 4 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ., θα ξεκινήσει διαδήλωση από το Σύνταγμα προς τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Μεσογείων. Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο μνημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι, στις 5 μ.μ. Θα ακολουθήσει πορεία μέσα από τις γειτονιές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, η οποία θα καταλήξει στο Καστράκι Δραπετσώνας, απέναντι από την πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά. Εκεί, έχει ήδη ανακοινωθεί από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα εκδήλωση με τίτλο «Πώς ανέχεσαι ΝΑΖεΙς μαζί τους;», στις 8 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο. Στη συναυλία συμμετέχουν οι: Magic de Spell, Fundracar, Μύκητες, Σ. Γραμμένος, Taburo Bota και άλλοι.

Από τη συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών δεν έλειπε και άλλη μια μητέρα, στον γιο της οποίας επιτέθηκε άγρια πριν λίγους μήνες ομάδα χρυσαυγιτών κοντά στα κεντρικά τους γραφεία την ώρα που επέστρεφε σπίτι του. Πρόκειται για τη μητέρα του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, Μαρία Κασκαρίκα, η οποία τόνισε ότι η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής είναι τόπος σχεδίασης, οργάνωσης επιθέσεων και έχουν χρησιμοποιηθεί ως ορμητήρια της οργάνωσης. Όπως επισήμανε η Μ. Κασκαρίκα, ένας ακόμα λόγος που επιβάλλει το κλείσιμο των γραφείων είναι ότι νομιμοποιούν τη Χ.Α. ως κόμμα, την ώρα που δεν σέβεται καν το Σύνταγμα. Τα θεσμικά όργανα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους και το λαϊκό κίνημα να έχει αντιφασιστική δράση, κατέληξε. Σημειώνεται ότι για την επίθεση στον Αλ. Λάσκαρη είχε συλληφθεί ο ιδιοκτήτης της καφετέριας Bristol -γνωστού χρυσαυγίτικου στεκιού- και διορισμένος μέχρι τη στιγμή της σύλληψης ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή.

Ο Θανάσης Κούρκουλας από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό και ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επισήμαναν με την σειρά τους πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση εξαιτίας και της διεθνούς συγκυρίας με την προεδρία Τράμπ και τα γεγονότα του Σάρλοτσβιλ, την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. αλλά και τις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας που θρέφουν τον ρατσισμό και τα φασιστικά μορφώματα. Ο Παύλος Αντωνόπουλος από τον Συντονισμό για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και ο Μάνος Σκουφόπουλος από τον Αντιφασιστικό Σχεδιασμό Αθήνας και Πειραιά υπογράμμισαν ότι η Χ.Α. δεν ανήκει στις αντισυστημικές φωνές αλλά, αντίθετα είναι το μακρύ χέρι του συστήματος, που έχει μάλιστα χτυπήσει εργαζομένους, μετανάστες, γυναίκες.

Τέλος, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ τόνισε ότι εάν είχε υπάρξει ισχυρή αντιφασιστική κινητοποίηση με τις πρώτες επιθέσεις σε μετανάστες, ίσως ο Σαχζάντ Λουκμάν και ο Παύλος Φύσσας να ζούσαν, ενώ αναφέρθηκε στις απαράδεκτες συνθήκες που κρατούνται μετανάστες στο προαναχωρησιακό κέντρο της Κορίνθου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL