Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Το τελευταίο «χαρτί» της Eldorado Gold
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το τελευταίο «χαρτί» της Eldorado Gold

Του Μπάμπη Μπιλίνη*

Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τα συμφέροντα μας, τότε κακό της πραγματικότητας: "Ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών." λέει στην ανακοίνωσή της η Ελληνικός Χρυσός.

Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Η Ελληνικός Χρυσός πήρε το έργο με συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (η εταιρεία την κατέθεσε) και πήρε συγκεκριμένη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Δεσμευόταν λοιπόν με αυτά ότι η μεταλλουργία (δηλαδή η παραγωγή χρυσού από το μετάλλευμα) θα γίνει με συγκεκριμένη πειραματική τεχνολογία, χωρίς τη χρήση κυανίου, που είναι η συμβατική τεχνολογία (και που με απόφαση ΣτΕ απαγορεύεται η χρήση της). Προβλέπεται μάλιστα στην ΑΕΠΟ ότι θα στηθεί από την εταιρεία πειραματική - προβιομηχανική μονάδα μεταλλουργίας μια και η μέθοδος αυτή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα σε μαζική βιομηχανική παραγωγή ώστε να αποδειχθεί αν είναι η μέθοδος συμβατή με το μείγμα μεταλλεύματος της Χαλκιδικής. Η Ελληνικός Χρυσός δεν έκανε τίποτε από αυτό και κατέθεσε μια έκθεση πειραματικής μονάδας στο Ελσίνκι (με τι μείγμα μεταλλεύματος;).

Αν πάλι η εξόρυξη γίνει στην Ελλάδα και η μεταλλουργία σε άλλη χώρα, τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι μείον 70% με 80% (-70% έως -80%). Επομένως η χώρα θα υποβαθμίζεται περιβαλλοντικά, θα εξαντλεί το πραγματικό κεφάλαιό της, τη φύση, για λίγες θέσεις εργασίας, και μόνο, στην εξορυκτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική, όταν είναι δεδομένο ότι η εξορυκτική δραστηριότητα θα συρρικνώσει τις θέσεις εργασίας στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας, στη γεωργία και στον τουρισμό, που μπορούν να δώσουν πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας.

Η εταιρεία ήξερε από την αρχή ότι η μέθοδος που πρότεινε για να πάρει το έργο ήταν προβληματική, γι’ αυτό εκνευρίζεται με τη διαιτησία (η γιαγιά μου έλεγε: καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται). Δεν έχει απαντήσει στο βασικό ερώτημα του υπουργείου, αλλά και της κοινωνίας της Χαλκιδικής. Αν η μέθοδος χωρίς τη χρήση κυανίου, flash smelting, δεν είναι εφικτή, τι θα κάνει; Αντιθέτως ζητάει διάφορες επιμέρους άδειες για υποστηρικτικές εργασίες. Προσπαθεί να στήσει «τετελεσμένα». Τώρα στην ανακοίνωσή της λέει ότι είναι ανοιχτή σε συζήτηση για την τεχνολογία. Καμιά συζήτηση. Με βάση τους νόμους και τη νομολογία του ΣτΕ υπάρχει συγκεκριμένη ΑΕΠΟ, που αν μπορεί ας την ακολουθήσει.

Και κυρίως, ας ζητήσει ευθύνες από τους «εγχώριους» συνεργάτες της, που, μαθημένοι από όλα αυτά τα χρόνια της διαπλοκής, τη συμβούλεψαν ότι «στην Ελλάδα το παν είναι να τρουπώσεις. Έτσι και τρούπωσες, έμεινες.» και αναμένεις "υποστηρικτική κυβέρνηση". «Αμ δε, αλλάζουν οι καιροί».

ΥΓ.: Έτσι γενικά. Η σοβαρότητα μιας εταιρείας εκτιμάται και από το κατά πόσο είναι διατεθειμένη να γίνει σκηνικό της ομιλίας του αρχηγού της αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

* Ο Μπάμπης Μπιλίνης είναι μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL