Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Πρωτοφανές φακέλωμα πολιτών και αιρετών από εταιρεία επικοινωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτοφανές φακέλωμα πολιτών και αιρετών από εταιρεία επικοινωνίας

Σε κανονικό «φακέλωμα» ενεργών πολιτών που δραστηριοποιούνται στα θέματα περιβάλλοντος και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δημάρχων και δημοτικών συμβούλων φέρεται να προχώρησε διαφημιστική - συμβουλευτική εταιρεία στην οποία τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) ανέθεσαν έκθεση για την επικοινωνιακή τους πολιτική. Μετά τις καταγγελίες, τα ΕΛ.ΠΕ. ανακοίνωσαν τη διακοπή της σύμβασης που είχαν συνάψει με την εν λόγω εταιρεία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης είχε ήδη καταγγείλει τις μεθόδους της εταιρείας που θυμίζουν άλλες εποχές ζητώντας άμεσες απαντήσεις από την εταιρεία και από τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ.

Προσωπικά στοιχεία

Το περιεχόμενο της εν λόγω έκθεσης - έρευνας ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σοκάρει, αφού περιέχει λεπτομερείς πληροφορίες, ακόμη και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, για δημοτικούς συμβούλους, αλλά και για πολίτες που είναι μέλη σε κινήσεις πολιτών, σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και που με αφορμή το πρόβλημα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη κάποιοι εξ αυτών στρέφονται κατά των ΕΛ.ΠΕ. Χαρτογραφεί, με λίγα λόγια, «φίλους» και «εχθρούς» της εταιρείας, ενώ για κάποια πρόσωπα που η εταιρεία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πληροφορίες για τη δράση τους, αλλά ανήκουν σε συλλογικότητες, αναφέρει ότι χρήζουν «περαιτέρω διερεύνησης»...

Και δημάρχους...

Κατά τον ίδιο τρόπο «φακελώνει» νυν και πρώην δημάρχους του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, ενώ παραθέτει και ονόματα πολιτών που τηλεφώνησαν για να παραπονεθούν για τη δυσοσμία στον δήμο, αλλά και το τι ακριβώς είπαν... Επίσης έχει διάφορες αναρτήσεις που έκαναν στα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολίτες της περιοχής και μέλη συλλογικοτήτων. «Είναι δεξιός, έχει καλή σχέση με την ΠΚΜ, δείχνει να ελέγχει την κατάσταση», «είναι από τους πλέον ακραίους και λαϊκιστές, καταγγέλλει ανοικτά τα ΕΛ.ΠΕ.», «πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, είναι σχετικά μετριοπαθής», «ήσσονος σημασίας παράγοντας κινούμενος σε λογική ΚΚΕ (για όλα φταίει το κεφάλαιο, άρα και τα ΕΛ.ΠΕ., τα οποία όμως δίνουν δουλείες γι’ αυτό κρατάμε ισορροπίες)», «προκαλεί θόρυβο με τις παρεμβάσεις / αντιδράσεις του σε εκδηλώσεις με θέμα την δυσοσμία», είναι μερικά από αυτά που αναφέρονται σύμφωνα με όσα δημοσίευσαν άτομα που κατάφεραν να δουν τη συγκεκριμένη έκθεση πριν αυτή κατεβεί από τον ιστότοπο στον οποίο κυκλοφόρησε και έδινε ελεύθερη πρόσβαση. Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν ότι υπάρχει πλήρης καταγραφή των κινήσεων της ομάδας πολιτών «Η αναπνοή είναι δικαίωμα», όπως και ότι σε αυτήν συμμετέχουν 16 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Άλλες εποχές

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στις πρακτικές αυτές που θυμίζουν άλλες εποχές. Θεωρώντας ότι το θέμα άπτεται των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων, με ανακοίνωσή του έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:

* Παραγγέλθηκε από τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. συγκεκριμένη έρευνα; Σε ποια εταιρεία και με ποιο θέμα;

* Παραδόθηκε στη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. έκθεση της έρευνας; Πότε και με ποιο περιεχόμενο;

* Υπήρχαν αναφορές σε πολίτες; στη δραστηριότητά τους; στην κομματική τους ένταξη; σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις;

* Ποιοι είχαν πρόσβαση στο περιεχόμενο της έκθεσης και πώς χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία της;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης τονίζει επίσης ότι «επειδή βρισκόμαστε στο 2017 και όχι... στο 1967, περιμένουμε απαντήσεις στα παραπάνω από τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. Εάν όλα αυτά δεν ισχύουν, θα πρέπει να τα διαψεύσουν». Καλεί δε την εταιρεία να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, επισημαίνοντας ότι «η Oneteam A.E., πριν απειλήσει με διώξεις, ας απαντήσει στο εάν έχει καταγράψει στην έκθεσή της ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις πολιτών, εάν αποτελεί στοιχείο των ερευνών της η δραστηριότητα και η ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά, εάν έκανε χρήση καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνομιλιών, εάν τα παραπάνω τα θεωρεί σύννομα ή τα καταδικάζει». «Όσο δεν δίνονται σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις στα παραπάνω, ο καθένας μπορεί να υποθέτει το οτιδήποτε. Καλούμε λοιπόν τόσο τα ΕΛ.ΠΕ. όσο και την Oneteam AE να δώσουν σαφείς απαντήσεις και να δημοσιοποιήσουν την έκθεση άμεσα ώστε να λυθούν οι όποιες ‘παρεξηγήσεις’”.

Άμεση καταγγελία της σύμβασης από τα ΕΛ.ΠΕ.

Τα ΕΛ.ΠΕ. ανακοίνωσαν τη διακοπή της συνεργασίας με τη συγκεκριμένη εταιρεία και ξεκαθάρισαν ότι η έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας «δεν αποτελεί κείμενο του Ομίλου αλλά εσωτερικό κείμενο εργασίας γνωστής εταιρείας παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας, στην οποία ανατέθηκε η εκπόνηση πρότασης για ένα ‘ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσέγγισης της τοπικής κοινωνίας και ενημέρωσης της κοινής γνώμης’». «Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει εγκριθεί από τα ΕΛ.ΠΕ. και δεν έχει παραδοθεί, κατόπιν δε των δημοσιευμάτων ο Όμιλος ΕΛ.ΠΕ. προχώρησε άμεσα στη καταγγελία της σύμβασης και στη διακοπή της συνεργασίας με την εταιρεία, εκφράζοντας κατηγορηματικά την αντίθεσή του για οποιαδήποτε αναφορά στοιχείων της προσωπικής ζωής και δραστηριότητας των πολιτών και των εκπροσώπων τους», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση και ο όμιλος ζήτησε «συγνώμη» από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης «για τις αντιδεοντολογικές αναφορές του κειμένου αυτού, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το πλαίσιο δεοντολογίας και τις αρχές λειτουργίας των ΕΛ.ΠΕ. και την -ήδη καταγγελθείσα- σύμβαση ανάθεσης του έργου».

Απειλές για μηνύσεις

Από την πλευρά της, η εταιρεία, αντί να λογοδοτήσει για το «φακέλωμα» πολιτών, έσπευσε να απειλήσει τους διαχειριστές του site newreport που ανέδειξε το θέμα με μηνύσεις. Έκανε λόγο για «διαρροή απόρρητων αρχείων της καθώς και υποκλοπή στοιχείων ηλεκτρονικής επικοινωνίας, από φάκελο όπου τηρούνται αρχεία εσωτερικής χρήσης». « Μέρος αυτών, που αφορούν στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, δημοσιεύτηκαν -ενδεχομένως παραποιημένα- αιφνιδίως σε blog και ιστοσελίδα» συνεχίζει και δηλώνει ότι έχει παραγγείλει ειδική έρευνα από αρμόδια υπηρεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και «επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος της ενάντια στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της ηλεκτρονικής υποκλοπής καθώς και σε αυτούς που χρησιμοποιούν ή/και παραποιούν τα προϊόντα της εν λόγω υποκλοπής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL