Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Δικλίδες ασφαλείας για τις νέες συμβάσεις στην καθαριότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δικλίδες ασφαλείας για τις νέες συμβάσεις στην καθαριότητα

Σειρά διευκρινίσεων δίνει το υπουργείο Εσωτερικών στο ζήτημα των νέων συμβάσεων για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, που απασχολούνταν με συνεχείς παρατάσεις, προκειμένου αυτοί να συνεχίσουν να πληρώνονται, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη γνώμη από μερίδα Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Βέβαια, “σταθμό” συνιστά η απόφαση του επιτρόπου Ρεθύμνης, ο οποίος ενέκρινε εντάλματα πληρωμής μισθοδοσίας για τους 48 συμβασιούχους από παράταση, που είχαν συμπληρώσει το 24μηνο συνεχούς απασχόλησης.

Το υπουργείο Εσωτερικών επικαλείται τον “εξαιρετικό λόγο δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας”, προκειμένου να διευκρινίσει ότι “οι νέες συμβάσεις δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς της διαδοχικότητας και της 24μηνης απασχόλησης ως ανώτατης διάρκειας για τη σύναψη διαδοχικών συμβάσεων όπως ορίζεται στο Π.Δ. 164/2004” και συνάπτονται “κατά παρέκκλιση του Π.Δ. 164/2004”, αφού προηγουμένως έχει ληφθεί η έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.

Συνεπώς, κατά την εγκύκλιο, “οι νέες συμβάσεις δεν συνιστούν παράταση ή ανανέωση των προηγούμενων συμβάσεων” και “ο χρόνος που θα διανυθεί υπό το καθεστώς των νέων συμβάσεων δεν θα αθροίζεται με προηγούμενα διαστήματα, κατά τρόπο ώστε εξαιτίας των συμβάσεων αυτών να νοείται συμπλήρωση 24 μηνών απασχόλησης των 24 μηνών απασχόλησης”. Οπότε, “ο χρόνος των νέων συμβάσεων δεν επιδρά στον νομικό χαρακτήρα της σχέσης εργασίας ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον μεταβάλλει”.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι οι νέες συμβάσεις “αφορούν το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας και όχι τον αριθμό των θέσεων”, δηλαδή των ατόμων που απασχολούνταν στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων με συνεχείς παρατάσεις έως την 7.6.2017. Τονίζεται, μάλιστα, ότι “οι νέες συμβάσεις έχουν ισχύ έως την 31/3/2018, οπότε και θα έχουν εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες του ΑΣΕΠ για το μόνιμο προσωπικό”.

Αναφορικά με τον έλεγχο, που υποχρεούται να διενεργήσει το ΑΣΕΠ για τις νέες συμβάσεις, η εγκύκλιος προβλέπει σύντμηση των σχετικών διαδικασιών. Έτσι, αναφέρεται ότι “η ολοκλήρωση του ελέγχου από το ΑΣΕΠ δεν συνιστά προϋπόθεση για την έναρξη εκτέλεσης των συμβάσεων και για την πληρωμή των υπηρεσιών που παρέχονται”. Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι αρνητικές αποφάσεις των επιτρόπων, που απέρριψαν την έγκριση ενταλμάτων μισθοδοσίας για τις νέες συμβάσεις, θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα σε επίπεδο Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ωστόσο, έγκριτοι νομικοί εκτιμούν ότι η επίκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας, θα βαρύνει στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων, αφού, όπως εξηγούν, “δεν υπήρχε άλλη άμεση λύση που να μην θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία”.

Επίθεση στους “καλοθελητές”

Στην επίθεση που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα αναφορικά με το θέμα των συμβασιούχων αλλά και των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση απάντησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης (ρ/σ Real FM). Αφού χαρακτήρισε “αποκυήματα της φαντασίας” το χθεσινό δημοσίευμα των “Νέων”, που ισχυριζόταν ότι υπάρχει ανάγκη για 35.000 εργαζομένους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, λόγω της μείωσης του ωραρίου, που προβλέπεται στην πρόσφατα υπογραφείσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο υπουργός τόνισε: “Αυτό που λένε 'Τα Νέα' εξυπηρετεί συγκεκριμένη πολιτική σκοπιμότητα. Καταλαβαίνω αυτούς που ενοχλεί η έννοια της συλλογικής σύμβασης, αλλά αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι πια ιδεοληπτικό”.

Παράλληλα, ο Π. Σκουρλέτης έκανε λόγο για “εγχώριους καλοθελητές” και “δήθεν ειδήμονες της Δημόσιας Διοίκησης”, που “μιλούν για χιλιάδες προσλήψεις” στο Δημόσιο. Διευκρίνισε ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των συμβασιούχων και τόνισε ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού “κυμαίνονται σε συγκεκριμένο πλαφόν”.

“Τα διάφορα εγχώρια κέντρα δεν αντιπολιτεύονται απλώς, υπονομεύουν οτιδήποτε κάνει η κυβέρνηση”, τόνισε ο υπουργός διαψεύδοντας ότι υπάρχει ανησυχία από τις Βρυξέλλες αναφορικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Ειδικά για το θέμα των συμβασιούχων, ο υπουργός τόνισε ότι “τα διάφορα εγχώρια κέντρα” “μπερδεύουν τους αμιγώς εποχικούς υπαλλήλους, οι οποίοι κάθε χρόνο προσλαμβάνονται για 1, 2, 3 μήνες για συγκεκριμένες εργασίες που σχετίζονται είτε με την τουριστική κίνηση είτε με την περίοδο του καλοκαιριού κ.λπ.”. “Τελειώνουν οι συμβάσεις τους και επανέρχονται ξανά τον επόμενο χρόνο, κάποιοι άλλοι, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες”, διευκρίνισε ο υπουργός.

Ενώ, αναφερόμενος στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους, τόνισε: “Υπάρχει η συνταγματική αυτοτέλεια των δήμων και όλοι όσοι μόνιμα διορίζονται, καθορίζεται από τα οργανογράμματα των δήμων, τα οποία και αυτά δεν είναι αυθαίρετα διατυπωμένα, εγκρίνονται μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL