Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Υποχρεωτική η αξιολόγηση για κινητικότητα - προαγωγές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποχρεωτική η αξιολόγηση για κινητικότητα - προαγωγές

Τη διάταξη που καθιστά τη συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης υποχρεωτική προκειμένου να συμμετάσχει ένας υπάλληλος στις διαδικασίες της κινητικότητας αλλά και της επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο καταθέτει μέσα στη βδομάδα το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η κατάθεση της διάταξης στη Βουλή, ίσως και μέχρι την Τετάρτη, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της ηγεσίας του ΥΔΑΝ να επανεκκινήσει τη διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία έχει παγώσει εξαιτίας της απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Στο τραπέζι των συζητήσεων, ήδη πριν τον δεκαπενταύγουστο, υπήρχαν ανοιχτά όλα τα σενάρια για τα κίνητρα και αντικίνητρα για τη συμμετοχή των υπαλλήλων στη διαδικασία και τελικώς επελέγη από το επιτελείο της Όλγας Γεροβασίλη η λύση της ένταξης της συμμετοχής στην αξιολόγηση μεταξύ των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στις παραπάνω δύο διαδικασίες.

Πρέπει να σημειώσουμε πως στη ρύθμιση θα ξεκαθαρίζεται ότι ως απαραίτητη προϋπόθεση ορίζεται η συμμετοχή στη διαδικασία της αξιολόγησης, ανεξάρτητα από τη βαθμολόγηση του υπαλλήλου μετά το πέρας αυτής. Η συμπλήρωση δηλαδή των εντύπων αξιολόγησης, αποσυνδεδεμένη από τη βαθμολογία, θα ισχύει ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή ενός υπαλλήλου στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, το οποίο, να θυμίσουμε, είναι εθελοντικό, θα αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα μεταθέσεων-μετατάξεων και η έναρξή του αναμένεται ώς το τέλος Σεπτεμβρίου.

Το ίδιο προαπαιτούμενο θα ισχύσει και για την πρόσβαση στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, από την οποία, να επισημάνουμε, έχει εξαιρεθεί ήδη γι’ αυτή την πρώτη πιλοτική εφαρμογή του συστήματος η μοριοδότηση με βάση το κριτήριο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες της Όλ. Γεροβασίλη, θα διατηρηθεί και μετά την κατάθεση της παρούσας ρύθμισης η εξαίρεση της μοριοδότησης βάσει της αξιολόγησης, αλλά θα αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο η συμπλήρωση των εντύπων αξιολόγησης για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων.

Σημαντική ακόμη παρατήρηση είναι ότι η ρύθμιση δεν θα αφορά την εν εξελίξει διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων για την πλήρωση των λεγόμενων οριζόντιων θέσεων Οικονομικού-Διοικητικού, αλλά για τις διαδικασίες κρίσεων των επόμενων λοιπών θέσεων γενικών διευθυντών, διευθυντών κ.λπ., που θα ακολουθήσουν.

Ξεκινούν οι πρώτες συνεντεύξεις για 20 θέσεις γενικών διευθυντών

Μετά από 7 ολόκληρα χρόνια, οπότε υλοποιήθηκαν οι τελευταίες κρίσεις στο Δημόσιο με το λεγόμενο σύστημα Ραγκούση, ξεκινούν εντός των επομένων ημερών οι πρώτες συνεντεύξεις υποψήφιων προϊσταμένων για την πλήρωση των 20 οριζόντιων θέσεων γενικών διευθυντών Οικονομικού-Διοικητικού, που έχουν προκηρυχτεί. Σύμφωνα με παράγοντες του ΥΔΑΝ που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία, τα χαρτιά τους κατέθεσαν συνολικά περισσότεροι από 250 υποψήφιοι για τις παραπάνω θέσεις, ενώ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ελέγχου των τυπικών προσόντων, ενστάσεων κ.λπ., με το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ) να είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη μοριοδότηση των υποψηφίων και να υποδεχτεί τους 5 πρώτους υπαλλήλους για τη διαδικασία των δομημένων συνεντεύξεων.

Να θυμίσουμε ότι με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων τις θέσεις μπορούσαν να διεκδικήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως σε ποιο κλάδο υπηρετούν, αρκεί να κατέχουν τον βασικό τίτλο σπουδών που αντιστοιχεί στο τυπικό προσόν του κλάδου στον οποίο διεκδικούν θέση. Οι υποψήφιοι προϊστάμενοι μοριοδοτούνται, σύμφωνα με τον νόμο, βάσει τεσσάρων ομάδων κριτηρίων: α) μοριοδότηση βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης, β) μοριοδότηση βάσει εργασιακής εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης, γ) μοριοδότηση βάσει αξιολόγησης, η οποία, όπως σημειώσαμε παραπάνω, για την πρώτη πιλοτική εφαρμογή του συστήματος δεν θα συνυπολογιστεί, και δ) μοριοδότηση βάσει δομημένης συνέντευξης.

Ανάλογα με το επίπεδο της προκηρυσσόμενης θέσης ευθύνης, οι ομάδες κριτηρίων έχουν διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας στη συνολική βαθμολογία του υποψηφίου. Ωστόσο, για την πρώτη αυτή εφαρμογή του συστήματος, για την τελική μοριοδότηση ο συνολικός αριθμός των μορίων κάθε ομάδας κριτηρίων πολλαπλασιάζεται με τους εξής ίδιους συντελεστές: τυπικά προσόντα 40%, προϋπηρεσία 25%, συνέντευξη 35%.

Τη μοριοδότηση και επιλογή των γενικών διευθυντών θα υλοποιεί, όπως περιγράψαμε, το ΕΙΣΕΠ, το οποίο έχει συσταθεί στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και αποτελείται απο μέλη του ΑΣΕΠ, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και τον γενικό γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου.

Πώς θα διεξαχθεί η δομημένη συνέντευξη

Η δομημένη συνέντευξη χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες: Η πρώτη περιλαμβάνει δομημένη συζήτηση επί θεμάτων σχετικών με το αντικείμενο του φορέα και τις αρμοδιότητες των οργανωτικών μονάδων των σχετικών με την προκηρυσσόμενη θέση, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει ανάπτυξη ενός υποθετικού σεναρίου γενικού διοικητικού ενδιαφέροντος (situational interview), που έχει ως σκοπό να αξιολογήσει τις διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις.

Για τη δομημένη συνέντευξη, αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως το ΥΔΑΝ στις αρχές Ιουνίου είχε εκδώσει ειδικό εγχειρίδιο-οδηγό για τη διεξαγωγή της, στον οποίο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η μορφή των λεγόμενων ανοιχτών και κλειστών ερωτήσεων στις οποίες βασίζεται η συνέντευξη.

Στις ανοιχτές ερωτήσεις η απάντηση δεν προβλέπεται ούτε προκαθορίζεται, επιτρέποντας στον ερωτώμενο να εκφραστεί χωρίς περιορισμούς ως προς τον τρόπο διατύπωσης της απάντησης και κυρίως ως προς το περιεχόμενό της. Στις κλειστές ερωτήσεις, οι απαντήσεις είναι εκ των προτέρων δομημένες, προκαθορισμένες, και ο ερωτώμενος καλείται να επιλέξει μεταξύ δύο ή περισσοτέρων προτεινόμενων εναλλακτικών απαντήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω κρίσεων, που, σύμφωνα με τους επιτελείς του ΥΔΑΝ, υπολογίζεται περίπου στα μέσα Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει η προκήρυξη των λοιπών θέσεων γενικών διευθυντών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL