Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Αγώνας δρόμου για να επουλωθούν οι πληγές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγώνας δρόμου για να επουλωθούν οι πληγές

Η έγκαιρη ολοκλήρωση των μελετών για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, η δορυφορική καταγραφή των καμένων και άμεση κήρυξη των αναδασωτέων εκτάσεων, όπως και η οικονομική ανακούφιση των πληγέντων συνιστούν κομβικές παρεμβάσεις της Πολιτείας που περιλαμβάνονται στα μέτρα αποκατάστασης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η δέσμη των μέτρων, οι βασικοί άξονες των οποίων αποφασίστηκαν κατά την κυβερνητική σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναπτύχθηκαν με συγκεκριμένες προθεσμίες και αναλήψεις ευθυνών σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Εσωτερικών. Στο πλαίσιο μάλιστα του καλύτερου συντονισμού και της πρόληψης γραφειοκρατικών κωλυσιεργιών, στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος, η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, ο δήμαρχος Ωρωπού, που επλήγη βάναυσα από τις πυρκαγιές, Θ. Ρούσσης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Χρ. Μπαριτάκη και ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπ. Κοκκινάκης.

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ και επιδότηση ενοικίου

Αναλυτικά, η δέσμη μέτρων αποκατάστασης, που συνομολογήθηκαν περιλαμβάνουν τα εξής:

* Ολοκληρώθηκε η αυτοψία των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο πλαίσιο της άμεσης έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα πιστωτικά μέτρα για τους πυρόπληκτους. Για την επιδότηση ενοικίου προβλέπεται αποζημίωση μακροπρόθεσμης διάρκειας δύο ετών στους μόνιμους κατοίκους εφόσον είναι ιδιοκτήτες κτηρίων και προσωρινής, έξι μηνών, για τους ενοικιαστές. Το ποσό κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ τον μήνα.

* Για την ανακατασκευή, επισκευή των κατοικιών, αυτοστέγαση ή αποπεράτωση κατασκευής κατοικίας προβλέπεται αποζημίωση 1.000 ευρώ/τ.μ. και μέχρι εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα. Για τις επαγγελματικές στέγες είναι 500 ευρώ/τ.μ. και λαμβάνεται στεγαστική συνδρομή κατά 80%, ενώ το 20% είναι άτοκο δάνειο το επιτόκιο του οποίου καλύπτεται από το Ελληνικό Δημόσιο. Για τους ιδιώτες είναι άτοκο.

* Παροχή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για αυτή την περίοδο για τις κατοικίες που θα έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές και φθορές.

* Άμεση τεκμηριωμένη οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων, την οποία θα αναλάβει η Διεύθυνση Δασών σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία μέσα στην προσεχή εβδομάδα, με την αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων και τις άμεσες γνωμοδοτήσεις από την Πολεοδομία του δήμου. Ήδη, μάλιστα, με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αποκατάστασης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας απέστειλε το μεσημέρι αίτημα στην Ε.Ε. για ενεργοποίηση του δορυφορικού συστήματος «Κοπέρνικος», προκειμένου να χαρτογραφηθούν άμεσα και να αποτυπωθούν δορυφορικά οι πληγείσες περιοχές των Δήμων Ωρωπού - Μαρκοπούλου και Ζακύνθου.

Η κήρυξη της αναδασωτέας περιοχής θα λάβει υπόψη και τον αναρτημένο δασικό χάρτη στην περιοχή και τον υπό ανάρτηση χάρτη.

* Στην ίδια πράξη κήρυξης της αναδασωτέας περιοχής θα συμπεριληφθούν και οι προβλέψεις των δασικών απαγορεύσεων για βόσκηση, θήρα, πρόσβαση στις περιοχές που θα πραγματοποιηθεί φυσική ή τεχνητή αναδάσωση καθώς και άλλες δραστηριότητες.

* Σχεδιασμός αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων υποδομής από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την προστασία των περιοχών από τη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου και τα έργα θα έχουν ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου.

* Μελέτη οργανωμένης αναδάσωσης, με μεσογειακά οικοσυστήματα, μη φιλικά προς την πυρκαγιά.

* Εκμετάλλευση της υφιστάμενης ύλης στην πληγείσα περιοχή για χρήση σε δασοφράγματα και ξυλοπλέγματα.

* Στους δασικούς χάρτες της περιοχής θα συμπεριληφθεί και η αναδασωτέα περιοχή. Άμεση ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών, με στόχο την ενδυνάμωση της δασικής πολιτικής στο σύνολο της χώρας.

* Έλεγχος και αξιοποίηση των πόρων από τις δασικές υπηρεσίες για την υλοποίηση έργων υποδομής - δασική οδοποιία, πυροφυλάκια, πυροδεξαμενές, αντιπυρικές ζώνες, ανανέωση δασικής βλάστησης και άλλων με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

* Δέσμη ενεργειών του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά ο Δήμος Ωρωπού αποκλειστικά για έργα υποδομής, όπως δίκτυα ύδρευσης, δημοτική και αγροτική οδοποιία.

Εκτός των παραπάνω, το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας στο αίτημα του Δήμου Κυθήρων, που αφορά την εκπόνηση σχετικών μελετών προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα υποδομής που απαιτούνται στις πυρόπληκτες περιοχές του νησιού, ενέκρινε εκτάκτως οικονομική ενίσχυση, ύψους 180.000 ευρώ, των δράσεων αναδάσωσης της Αυτοδιοίκησης ή άλλων κοινωνικών φορέων και θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου.

Συνάντηση εργασίας για την εξειδίκευση των ενεργειών της αναδάσωσης

Εκτός, όμως από την παραπάνω σύσκεψη και τη συμφωνημένη δέσμη μέτρων, την ίδια μέρα, σχετικά με την οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων πραγματοποιήθηκε ειδική συνάντηση εργασίας, έπειτα από προσκληση του Σ. Φάμελλου, στο Δασαρχείο Καπανδριτίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Σπ. Κοκκινάκης, συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ο Κ. Δημόπουλος, γενικός διευθυντής Δασών του ΥΠΕΝ, η Κ. Καρδαμίτση, γεν. διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ο Ι. Ζιάζιαρης, δασάρχης Καπανδριτίου, ο Γ. Ζαρείφης, δασάρχης Πάρνηθας, ο Π. Χριστακόπουλος, διευθυντής Αναδασώσεων Αττικής, η Μ. Βουλαλά, αναπληρώτρια διευθύντρια Δασών Ανατ. Αττικής, ο Β. Μάκος, διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αντικείμενο της συνάντησης εργασίας και των αποφάσεών της ήταν:

* Η διευθέτηση των αναγκαίων λεπτομερειών για την οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων, εντός των επόμενων ημερών, όπως αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη στο υπ. Εσωτερικών.

* Η εξειδίκευση των ενεργειών για την κήρυξη της πληγείσας περιοχής ως αναδασωτέας, λαμβάνοντας υπόψη την οριοθέτηση, τους δασικούς χάρτες που βρίσκονται σε ανάρτηση ή είναι θεωρημένοι, επιτόπιες αυτοψίες και τα δεδομένα των υπηρεσιών δόμησης των ΟΤΑ.

* Η εφαρμογή δασικών απαγορευτικών διατάξεων για τη βόσκηση, το κυνήγι και άλλες δραστηριότητες, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία αναδάσωσης της περιοχής.

* Ο άμεσος σχεδιασμός αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων για την προστασία των κατάντη περιοχών και ιδιαίτερα των οικισμών, για την αποσόβηση πλημμυρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο με ίδιους πόρους και τεχνογνωσία της Διεύθυνσης Αναδασώσεων.

* Η εξασφάλιση οικονομικών πόρων, πλαισίου σύμβασης και επιβλέπουσας υπηρεσίας για την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου πριν από τη χειμερινή περίοδο.

* Η εκπόνηση μελέτης αναδάσωσης στις πληγείσες περιοχές, με αξιοποίηση της δυνατότητας αναγέννησης του δασικού οικοσυστήματος, αλλά και με σχεδιασμό με μεσογειακά είδη ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Η μελέτη αναδάσωσης θα αποτελεί το ρυθμιστικό πλαίσιο όλων.

* Ενσωμάτωση των ορίων της αναδασωτέας έκτασης στους υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες της περιοχής, των οποίων η ανάρτηση προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL