Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Όπου φύγει, φύγει για διακοπές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όπου φύγει, φύγει για διακοπές

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες το πρωί το τελευταίο μεγάλο κύμα «εξόδου» των εκδρομέων του Αυγούστου, με τα τρία μεγάλα λιμάνια της Αττικής να σφύζουν από χιλιάδες ταξιδιώτες που προσπαθούν να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και άλλους προορισμούς. Καρφίτσα δεν έπεφτε από τις πρώτες πρωινές ώρες στον Πειραιά, από όπου αναχώρησαν χθες τουλάχιστον 26 πλοία, από Ραφήνα 18 πλοία, ενώ από το Λαύριο επτά πλοία.

Στον Πειραιά

Η κίνηση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ήταν χθες αυξημένη, το ίδιο και στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν σε αυτό, ενώ την κατάσταση επιδεινώνουν τα έργα που γίνονται σε ένα μεγάλο κομμάτι του οδοστρώματος, στο ύψος του γηπέδου Καραϊσκάκη, αλλά και στη Γούναρη. Το λιμενικό προειδοποιεί τους ταξιδιώτες να φροντίζουν να βρίσκονται στην πύλη αναχώρησης τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με την αναχώρησή τους.

Ήδη από χθες το πρωί ελάχιστα εισιτήρια είχαν απομείνει για τα δρομολόγια της ημέρας, ενώ για τον Δεκαπενταύγουστο η πληρότητα αγγίζει το 100%. Υπολογίζεται δε ότι η κίνηση είναι αυξημένη κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη από τον Πειραιά αναχώρησαν 24 πλοία με 23.762 επιβάτες, από Ραφήνα 13 πλοία με 6.005 επιβάτες, ενώ από το Λαύριο πραγματοποιήθηκαν έξι δρομολόγια με 1.250 επιβάτες.

Στα αεροδρόμια

Υψηλά ποσοστά πληρότητας δεν εμφανίζονται μόνο στα καράβια, αλλά και στις πτήσεις εσωτερικού, στα αεροδρόμια. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αύξηση 9,8% παρουσίασε ο συνολικός αριθμός των επιβατών που διακινήθηκαν στα αεροδρόμια το επτάμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Συγκεκριμένα οι επιβάτες, σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ξεπέρασαν τα 31 εκατομμύρια αυτό το επτάμηνο, δηλαδή είναι περισσότεροι κατά 2,8 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι.

Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε στις 261.700 παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 0,7% (+4,4% στις πτήσεις εξωτερικού) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, οπότε είχαν πραγματοποιηθεί 259.910 πτήσεις.

Η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για τον Ιούλιο του 2017 καταγράφεται στα αεροδρόμια Αθηνών (2.555.138), Ηρακλείου (1.362.134), Ρόδου (996.931), Θεσσαλονίκης (754.254) και Κέρκυρας (614.901), ενώ τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση επιβατών το επτάμηνο του 2017 κατέγραψαν τα αεροδρόμια Πάρου (205,1%), Νάξου (42%) και Ν. Αγχιάλου (34,8%).

Δρομολόγια ΚΤΕΛ

Αυξημένη είναι η κίνηση και στους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων, όπου έχουν προγραμματιστεί έκτακτα δρομολόγια.

Μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, έχουν προγραμματιστεί 170 έκτακτα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση περισσότερων από 45.000 επιβατών.

Της Τροχαίας

Περιπολικά της τροχαίας κινούνται διαρκώς τόσο στους αυτοκινητόδρομους, όσο και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της χώρας, επιτηρώντας την κίνηση. Η Τροχαία λαμβάνει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας εν όψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου για την ασφαλή κυκλοφορία και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Ειδικότερα τα μέτρα περιλαμβάνουν:

* Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.

* Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.

* Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.

* Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

* Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική μετακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί κ.λπ.).

* Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

* Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

* Ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.

* Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου.

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου όπως αναφέρονται στη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση.

Πρόβλεψη καιρού

Ιδανικός θα είναι ο καιρός για τους εκδρομείς σήμερα, αφού θα είναι κυρίως αίθριος, μετά τη διάλυση της πρωινής χαμηλής νέφωσης ή και αραιής ομίχλης. Νωρίς το απόγευμα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά και το εσωτερικό. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, και στα προσήνεμα παράλια το απόγευμα μέχρι ισχυροί, 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 35 στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 33 στα υπόλοιπα παράλια και στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Κυριακή, τη ∆ευτέρα και την Τρίτη ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος, ενώ νωρίς το απόγευμα της Κυριακής θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά και το εσωτερικό. Το βράδυ και νωρίς το πρωί θα παρατηρείται τοπική χαμηλή νέφωση ή και αραιή ομίχλη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL