Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Μάχη για τη διάσωση της παραλιακής ζώνης Ελευσίνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάχη για τη διάσωση της παραλιακής ζώνης Ελευσίνας

Μάχη για τη διάσωση της παραλιακής ζώνης της Ελευσίνας δίνει η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου η περιοχή να μην καταδικαστεί εκ νέου στη ρύπανση. Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Αττικής, προσηλωμένη στην παραγωγική ανασυγκρότηση, υποστηρίζει τη θέση, που άλλωστε έχει υιοθετήσει και το δημοτικό συμβούλιο Ελευσίνας, και προτείνει στο υπουργείο Ναυτιλίας η αδειοδότηση νέας ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας να γίνει είτε από την πλευρά των ναυπηγείων Ελευσίνας είτε από την πλευρά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Για το ζήτημα έχουν σήμερα συνάντηση πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Αθανασίου, Π. Σκουρολιάκος, Γ. Δέδες, Γ. Πάντζας, Αρ. Μπαλτάς) με τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γ. Βασιλείου με τον γ.γ. Λιμενικής Πολιτικής Χρ. Λαμπρίδη.

Η συζήτηση αφορά την προστασία του αιγιαλού της Ελευσίνας, όπου επί χρόνια λειτουργούσαν τα δύο διαλυτήρια πλοίων Μπακόπουλου και Σάββα. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές στον αιγιαλό του πρώτου η θάλασσα είναι καθαρή, ενώ στο δεύτερο παραμένει βρόμικη. Για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην διαλυτήριου Μπακόπουλου, επιχειρηματίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την έναρξη ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας. Ωστόσο, δεν είναι πια σε ισχύ καμία άδεια χρήσης και σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα για ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα υποστηρίζει μόνον ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας. Όπως εξήγησε στην “Α” ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γ. Βασιλείου, “από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο στην έκταση του πρώην διαλυτηρίου Μπακόπουλου δεν προβλέπεται χρήση για ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα”.

Έτσι, ο δήμος Ελευσίνας, μετά από ομόφωνο ψήφισμά του, έχει ζητήσει από τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας να του παραχωρηθούν έξι εκτάσεις επί της παραλιακής ζώνης, εκ των οποίων οι δυο αφορούν τα πρώην διαλυτήρια. Το αίτημα αυτό υπερασπίζεται και η Περιφέρεια Αττικής. “Δεν θέλουμε η παραλιακή ζώνη της Ελευσίνας να ξαναζήσει όσα είχε υποστεί τα προηγούμενα χρόνια με την αλόγιστη ρύπανση και τις αυθαιρεσίες που έκαναν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.”, τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης.

Εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα κατοίκων και φορέων της Ελευσίνας για καλύτερη ποιότητα ζωής, οι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν ότι “η Ελευσίνα θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021”. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουν ότι “το συνολικό ζήτημα συνοψίζεται στην οριστική και μόνιμη χωροθέτηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη διάλυση πλοίων στην περιοχή πέριξ των Ναυπηγείων Ελευσίνας και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά”. Υπογραμμίζουν δε ότι “το αίτημα που συνάδει πλήρως με τις αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ελευσίνας σχετίζεται με την παραχώρηση της χρήσης των πρώην διαλυτηρίων πλοίων Μπακόπουλου και Σάββα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL