Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Οριστική δικαίωση για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οριστική δικαίωση για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών

Δικαίωση οριστική και αμετάκλητη από τον Άρειο Πάγο ήρθε χθες για τις 393 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και τον εμβληματικό πολύμηνο αγώνα τους. Με την υπ' αριθμόν 1194/2017 απόφασή του, το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο στις 20.11.2014 κατά της πρωτόδικης θετικής για αυτές απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Οι καθαρίστριες, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέσα σε μία νύχτα από την κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου να αντικατασταθούν από ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, είχαν δώσει έναν υποδειγματικό αγώνα, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο, στο οποίο προσέφυγαν, αρχικά τις δικαίωσε. Το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ότι αντίκειται «στο δημόσιο συμφέρον και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των συγκεκριμένων υπηρεσιών, ενώ έχει προσβάλει δυσανάλογα το ατομικό δικαίωμα των εναγόντων στην εργασία και την περιουσία».

Κατόπιν όλων αυτών, η καταγγελία της σύμβασης των εργαζομένων κρίθηκε «άκυρη» και συνεπώς «η ακυρότητα πρέπει να αναγνωριστεί και να υποχρεωθεί ο εναγόμενος - το υπουργείο να αποδεχτεί τις υπηρεσίες των εναγόντων - καθαριστριών με τα ίδια καθήκοντα και με τους όρους που επικρατούσαν έως σήμερα». Στη συνέχεια, το Δημόσιο προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος με μια επονείδιστη απόφαση έκρινε συνταγματικά επιτρεπτή την απόλυση των καθαριστριών. Το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Κοσμίδη, σύμφωνα με την οποία το Πρωτοδικείο υπερέβη τη δικαιοδοσία του, καθώς οι καθαρίστριες έχουν περιέλθει σε κατάσταση διαθεσιμότητας και δεν έχουν απολυθεί. Επίσης, δέχτηκε ότι η κατάργηση των θέσεων και η περιαγωγή των καθαριστριών σε διαθεσιμότητα δεν συνιστά καταγγελία της ατομικής σύμβασης παροχής εξηρτημένης εργασίας, αλλά «αποτελεί αυτοδίκαιη απόλυση υπό την αναβλητική αίρεση της μη μετατάξεως ή μετακινήσεως αυτών σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου τομέα κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας».

Το 2015, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, υλοποιήθηκε η προεκλογική δέσμευση για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών με βάση νόμο που πέρασε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Η υπόθεση ωστόσο παρέμενε ενεργή για τον Άρειο Πάγο, καθώς το Δημόσιο δεν είχε αποσύρει την προσφυγή του, εμμένοντας στο ότι οι καθαρίστριες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, δεν απολύθηκαν και ως εκ τούτου δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν αναδρομικούς μισθούς. Πάντως, εκτός από τον νομικό τους εκπρόσωπο, στο αίτημα αναβολής είχε συναινέσει το Δημόσιο (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους).

Η τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τον νομικό παραστάτη των καθαριστριών Γ. Καρούζου, "σηματοδοτεί νομική και ηθική δικαίωση ενός αγώνα, αποτελώντας ταυτόχρονα μια σημαντική παρακαταθήκη στον νομικό πολιτισμό της χώρας μας και στη νομολογία του ανώτατου δικαστηρίου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL