Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Φύσηξε ελευθερία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φύσηξε ελευθερία

Εκεί που υπήρχε ένα τοίχος να περιορίζει την ελευθερία, θα υπάρχει ένας χώρος για τη διαφυγή από τη ρουτίνα. Ο λόγος για τα 10 στρέμματα που απελευθερώθηκαν, τυπικά και συμβολικά, χθες με το γκρέμισμα τοίχου στις φυλακές Κορυδαλλού και πρόκειται πολύ σύντομα, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, να παραδοθούν ως χώρος αναψυχής και πράσινου στους κατοίκους.

Πρόκειται για ένα έργο που εκκρεμούσε από το 2011, αντιμετώπισε αντιδράσεις από χρυσαυγίτες για λόγους που θα εξηγήσουμε στη συνέχεια και δεν τύγχανε της μεθοδικής και αποφασιστικής φροντίδας που χρειαζόταν για να γίνουν τα εναπομείναντα κρίσιμα βήματα και να ξεμπλοκάρει. Σήμερα, σχεδόν όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η αναμόρφωση του χώρου, καθώς είναι έτοιμη η μελέτη ανάπλασης και έχουν δεσμευτεί τα σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Απελευθέρωση χώρου από χρυσαυγίτες

Το έργο αποτελεί συνεργασία των Δήμου Κορυδαλλού, Περιφέρειας Αττικής και υπουργείου Δικαιοσύνης και, για να φτάσουμε εδώ, χρειάστηκε να γίνουν δύο κρίσιμες παρεμβάσεις: Το γκρέμισμα πτέρυγας των γυναικείων φυλακών και η μετακίνηση χρυσαυγιτών και φίλα προσκείμενων στη Χρυσή Αυγή κρατούμενων από χώρο που είχαν καταλάβει. Έτσι, αφενός εξασφαλίστηκε ελεύθερος χώρος για να μετατραπεί σε χώρο πράσινου, αφετέρου δεν επιβαρύνθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο, οι κρατούμενες και τους παραχωρήθηκε επιπλέον όροφος, ο οποίος είχε καταληφθεί από τους φιλοναζί.

Ο χώρος απελευθερώθηκε πριν από λίγους μήνες με τη μεταφορά των κρατουμένων σε άλλα καταστήματα, “χωρίς να υπάρξει κίνδυνος ασφάλειας”, υπογραμμίζουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης και έτσι οι γυναίκες απέκτησαν επιπλέον έναν όροφο και πρόσβαση σε επιπλέον ένα προαύλιο.

Χωρίς επιβάρυνση για τις κρατούμενες

Σε αρκετά δημοσιεύματα, ωστόσο, γίνεται αναφορά για υπερφόρτωση των γυναικείων φυλακών της Θήβας με τη μεταφορά κρατούμενων από τον Κορυδαλλό εκεί λόγω των έργων. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, στις φυλακές της Θήβας κρατούνται ήδη διπλάσιες γυναίκες απ’ όσες προβλέπονται, με αποτέλεσμα η μεταφορά και άλλων κρατουμένων να δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση.

Το υπουργείο απάντησε στην “Αυγή” ότι πρόκειται για πληροφορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με τη χωρητικότητα και τις κρατούμενες από καταγραφή που έγινε πολύ πρόσφατα, στις 16 Ιουλίου.

Στη Θήβα, οι φυλακές γυναικών έχουν χωρητικότητα 655 ατόμων και κρατούνται 387. Στον Κορυδαλλό, η χωρητικότητα αντιστοιχεί σε 174 άτομα και κρατούνται 142. Με τη μετακίνηση των χρυσαυγιτών, υποστηρίζεται από το υπουργείο πως αποσυμπιέστηκε σημαντικά η κατάσταση στα κελιά και η μετακίνηση ορισμένων κρατουμένων στη Θήβα το προηγούμενο διάστημα δεν συνδέεται με την περίσταση.

Σταύρος Κοντονής: Έργο με κυβέρνηση της Αριστεράς

Παρών στο χθεσινό γκρέμισμα του τοίχου ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος προχώρησε σε δηλώσεις για το έργο, η ολοκλήρωση του οποίου, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία πολιτεύεται η κυβέρνηση. «Μία προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού προς τους πολίτες του Κορυδαλλού σήμερα υλοποιήθηκε. Ένα αίτημα δεκαετιών πήρε σάρκα και οστά. Αυτό δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση πολιτεύεται και υλοποιεί βήμα-βήμα, σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, το πρόγραμμά της και τις υποσχέσεις που έδωσε στον λαό” τόνισε αρχικά ο υπουργός.

Συνεχίζοντας, αναγνώρισε τις χρόνιες προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής, λέγοντας ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι στην εξουσία βρίσκεται “η κυβέρνηση της Αριστεράς, η κυβέρνηση συνεργασίας”. Πρόσθεσε ακόμη ότι “αυτά τα αιτήματα η κυβέρνηση τα αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και, σήμερα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα υλοποιεί. Είναι κάτι που πιστώνεται στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του έργου”.

Καταλήγοντας, στάθηκε στη χθεσινή μαζική παρουσία του κόσμου, λέγοντας ότι του έκανε εντύπωση και εξήρε το πάθος της τοπικής κοινωνίας να ολοκληρωθεί το έργο, πάθος που εκλήφθηκε αυτόματα από την κυβέρνηση ως δική της υποχρέωση “που ανέλαβε και τη διεκπεραίωσε”.

Ρένα Δούρου: Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής

“Σήμερα η Περιφέρεια Αττικής, μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή και τον δήμαρχο Κορυδαλλού κ. Κασιμάτη, στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας, έκανε πράξη ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας του Κορυδαλλού: το γκρέμισμα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού” ανέφερε σε δική της δήλωση η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για ένα έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής για τον Κορυδαλλό και την ευρύτερη περιοχή: “Εκφράζω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς όλους όσοι υπερέβησαν γραφειοκρατικά εμπόδια, ολιγωρίες και άλλα προσκόμματα και ιδιαίτερα προς τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γαβρίλη και τον δήμαρχο κ. Κασιμάτη, που συνέβαλαν στο να ανοίξει ο δρόμος για ένα έργο πνοής, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών του Κορυδαλλού και της ευρύτερης περιοχής”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL