Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
By pass στο λιμάνι της Κω, στήριξη στον τουρισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

By pass στο λιμάνι της Κω, στήριξη στον τουρισμό

Την ώρα που οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, που έπληξε την Κω τα ξημερώματα της Παρασκευής και είχε ένταση 6,6 Ρίχτερ, κλιμάκια μηχανικών συνεχίζουν τις αυτοψίες σε κτήρια και υποδομές, ενώ οι κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες, όπως και επιχειρηματίες του τουρισμού, καθησυχάζουν τους επισκέπτες και όσους έχουν προγραμματίσει να βρεθούν στο νησί, αφού όπως εξηγούν οι φθορές είναι περιορισμένης κλίμακας. Άλλωστε, κατά την πρώτη αυτοψία, που διενεργήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, αποδείχθηκε ότι το αεροδρόμιο της Κω δεν έχει πρόβλημα και είναι ανοιχτό. Ωστόσο, κλειστό παραμένει το κεντρικό λιμάνι. Κλειστά, παραμένουν επίσης τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία που έχουν πληγεί και δρομολογούνται έργα άμεσης αποκατάστασης.

Το υπουργείο Τουρισμού διαβεβαιώνει ότι “οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές λειτουργούν κανονικά και δεν επηρεάστηκαν λόγω της ισχυρής αντισεισμικής θωράκισής τους”. “Η φιλοξενία των τουριστών πραγματοποιείται κανονικά στα δωμάτια των ξενοδοχείων που είχαν αρχικά επιλέξει” υπογραμμίζει το υπουργείο Τουρισμού, σημειώνοντας ότι “σε μεμονωμένες περιπτώσεις έως και την ολοκλήρωση των ελέγχων των τεχνικών κλιμακίων με πρωταρχικό γνώμονα την ασφάλεια, έχει διασφαλιστεί η μεταφορά και προσωρινή διαμονή και φιλοξενία που, όμως, αφορά ελάχιστο αριθμό τουριστών”.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Τουρισμού ενημερώνει το κοινό ότι “τα προγράμματα των ταξιδιωτικών πρακτόρων πραγματοποιούνται κανονικά”, αφού έχει “διασφαλιστεί η ομαλή εναλλαγή των προγραμμάτων στις αφίξεις και αναχωρήσεις επισκεπτών”. Μήνυμα στήριξης στην Κω στέλνουν οι τουριστικοί φορείς της χώρας, αφού το νησί συμπεριλαμβάνεται στους πιο αναγνωρισμένους διεθνώς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. Η άνοδος του τουριστικού ρεύματος αποτυπώνεται στα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων, αφού για το πρώτο εξάμηνο του 2017, 315.555 επισκέπτες προσγειώθηκαν στο νησί, αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι κατά 22,5%.

Ο σεισμός, όμως, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, το οποίο δεν λειτουργεί. Όμως, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις θα εξυπηρετούνται μέχρι νεωτέρας είτε από τον κοντινό προβλήτα της ΔΕΗ, όπου έχει μεταφερθεί η πύλη διαβατηριακού και τελωνειακού ελέγχου, αλλά και από το λιμάνι της Κεφάλου, που απέχει 43 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω. Ύστερα από παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας, έχουν αυξηθεί τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια της Δωδεκανήσου από και προς την Κω. Λόγω της προσέγγισης πλοίων στο λιμάνι της Κεφάλου, οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ της Κω και μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22420-22292. Επίσης, η Blue Star Ferries, η οποία εξυπηρετεί τη γραμμή Πειραιάς - Κως παρέχει έως την 25η Ιουλίου έκπτωση 50% σε εισιτήρια επιβατών και οχημάτων. Για τις μετακινήσεις μέσα στο νησί, οι δημοτικές συγκοινωνίες θα είναι δωρεάν μέχρι νεωτέρας.

Λόγω κατολίσθησης, εργασίες αναστήλωσης θα γίνουν στο μεσαιωνικό τείχος, και ο χώρος θα μείνει μέχρι νεωτέρας κλειστός. Κλειστό παραμένει το Αρχαιολογικό Μουσείο, αφού πλήθος εκθεμάτων έχουν σπάσει, όπως και η ρωμαϊκή οικία. Εργασίες αποκατάστασης θα γίνουν στο τέμενος, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλη, αφού κατέρρευσε ο μιναρές. Επίσης, έχει καταρρεύσει το ιερό της Μητρόπολης της Κω, του Αγ. Νικολάου, ενώ ρωγμές έχει η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL