Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
"Παγωμένη" για τους δικαστικούς η υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Παγωμένη" για τους δικαστικούς η υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες

Μια σημαντική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών από την πρώτη κιόλας χρονιά της εφαρμογής της. Για τους δικαστές και τους εισαγγελείς, πάντως, η υποχρέωση που αφορά τους... κοινούς θνητούς παραμένει "παγωμένη" με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι να εκδικαστεί η κύρια προσφυγή των δικαστικών ενώσεων κατά του μέτρου. Ωστόσο, περίπου το 10% των υπόχρεων του δικαστικού κλάδου προχώρησε στην ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης πόθεν έσχες είτε αψηφώντας την κεντρική γραμμή των συνδικαλιστικών οργάνων είτε από υπηρεσιακή νομιμοφροσύνη.

170.000 δηλώσεις

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς πάνω από 170.000 δηλώσεις υποβλήθηκαν χωρίς προβλήματα. Από τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε το στέλεχος της Γραμματείας Όλγα Τσιάρα στο πλαίσιο διημερίδας του υπουργείου Δικαιοσύνης «Για την καταπολέμηση της διαφθοράς», 352 δικαστές επί συνόλου 4.189 υπέβαλαν την ηλεκτρονική δήλωση πόθεν έσχες. Υπόχρεοι από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι 227 και από αυτούς οι 57 υπέβαλαν δήλωση, ενώ επίσης προχώρησαν σε ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης 37 υπόχρεοι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επί συνόλου 395. Επίσης, συνολικά υποβλήθηκαν και 54 δηλώσεις με λανθασμένα στοιχεία.

Σημειώνεται ότι πριν από τις αλλαγές οι δικαστικοί ήταν δειγματοληπτικά ελεγχόμενοι, ενώ τώρα είναι υποχρεωτικά ελεγχόμενοι, ενώ υποχρέωση για την υποβολή πόθεν έσχες έχουν επίσης οι βουλευτές, οι δημόσιοι υπάλληλοι και αξιωματούχοι και οι δημοσιογράφοι.

Σημειώνεται ότι μπορεί οι δικαστές να έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και να έχουν κερδίσει προσωρινή διαταγή, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών ωστόσο μόλις προχθές μας υπενθύμισε τους λόγους της προσφυγής σε ανακοίνωσή της για τις επιθέσεις που, όπως υποστηρίζει, δέχεται η Δικαιοσύνη. Απαντώντας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη που τους κατηγόρησε ότι αρνούνται να υποβάλουν τη δήλωση πόθεν έσχες, οι διοικητικοί δικαστές ζητάνε να ελέγχονται «από όργανο συγκροτούμενο τουλάχιστον κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς», δηλαδή από τους ίδιους. Επίσης, θέλουν να αποφύγουν την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης «διότι αυτό προσβάλλει το ατομικό δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων λόγω του κινδύνου διαρροής και δημοσιοποίησης των προσωπικών στοιχείων»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL