Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Ρένα Δούρου: / Ρένα Δούρου: Στοίχημα η ανάδειξη του αττικού αμπελώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρένα Δούρου: / Ρένα Δούρου: Στοίχημα η ανάδειξη του αττικού αμπελώνα

Στην ανάδειξη της αξίας του αττικού αμπελώνα εστιάζει μεταξύ των άλλων αναπτυξιακών δράσεων η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece), προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγική ταυτότητα της Αττικής, γιατί, όπως έχει ειπωθεί, το κρασί της Αττκής συνιστά “ένα προϊόν με ιστορικές ρίζες, ποιοτικό παρόν και διασφαλισμένο μέλλον”.

Σε ειδική εκδήλωση που έγινε χθες, η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου μίλησε για την ανάγκη ανάδειξης της αξίας του αττικού αμπελώνα και των κρασιών που παράγονται στην αττική γη, προκειμένου να οικοδομηθούν οι προϋποθέσεις για την εξαγωγή του προϊόντος. Χαρακτήρισε, μάλιστα, την προσπάθεια ως “απαιτητικό διακύβευμα”, που επιβάλλει “συστράτευση, αφοσίωση, σύστημα, μέσα σε ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο και ανταγωνιστικό περιβάλλον”. “Για να μάθουμε κατ' αρχήν στην Αττική, στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συγκεκριμένων στρατηγικών επιλογών, την αξία του αττικού αμπελώνα, την αξία των κρασιών του, βάζουμε τις βάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και για την οικοδόμηση εκείνων των προϋποθέσεων εξαγωγών των κρασιών του” ανέφερε η περιφερειάρχης.

Υπογραμμίζοντας ότι “ο αττικός αμπελώνας, αν και διαθέτει πολλές προϋποθέσεις, δεν κατέχει την ανάλογη με τις ιδιαίτερες ποικιλίες του και με τα τόσο ξεχωριστά ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά, θέση σε εθνικό επίπεδο”, η Ρ. Δούρου εξήγησε ότι “συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ταυτότητας πολιτισμικής, ιστορικής, γαστρονομικής, τουριστικής”.

Νέο μοντέλο

Θέτοντας ευρύτερα το ζήτημα η Ρ. Δούρου εξήγησε ότι η συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το Enterprise Greece “επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, που παράγει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, με κοινωνικά συνεκτικό τρόπο και με έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, το νέο επιχειρείν”.

“Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε επιλέξει μία νέα, τη μόνη κατά τη γνώμη μου, αποτελεσματική μέθοδο - αυτή των πολύπλευρων και πολυεπίπεδων συνεργειών μεταξύ φορέων της δημόσιας και της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας για να αναδείξουμε έναν τομέα, όπως ο πρωτογενής τομέας της Αττικής, μέσα από ένα εμβληματικό, όσο και ξεχωριστό της προϊόν” υπογράμμισε η περιφερειάρχης τονίζοντας ότι πρόκειται για “ένα προϊόν με ιστορικές ρίζες, ποιοτικό παρόν και διασφαλισμένο μέλλον”.

“Η Αττική, ο αττικός αμπελώνας και οι ποικιλίες του, οι οίνοι της Αττικής αποτελούν ένα από τα εν δυνάμει σημαντικότερα ‘χαρτιά’ αυτού του νέου μοντέλου ανάπτυξης, που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ του χθες, του σήμερα και του αύριο στο ευρύτερο πλαίσιο της στήριξης του πρωτογενούς τομέα” υπογράμμισε η περιφερειάρχης, για να καταλήξει λέγοντας: “Δημιουργούμε έτσι τους όρους για την επίτευξη των δύσκολων στόχων της εξωστρέφειας, της αναγνωρισιμότητας, της προώθησης του αττικού αμπελώνα”.

Στην ειδική εκδήλωση συμμετείχαν ως συνδιοργανωτής ο Χρ. Σταϊκος, πρόεδρος του Enterprise Greece, ο Χ. Λαμπρόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και πρόεδρος του Ινστιτούτου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Επίσης παρευρέθηκαν ο βουλευτής Λάρισας, Ν. Παπαδόπουλος, η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Θ. Μεγαλοοικονόμου και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Π. Φιλίππου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL