Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Συγκρότηση μονάδων εσωτερικού έλεγχου σε ΟΤΑ και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγκρότηση μονάδων εσωτερικού έλεγχου σε ΟΤΑ και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Οι υπουργοί Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλ. Γεροβασίλη υπογράμμισαν την ανάγκη ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης τόσο για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των ίδιων των λειτουργών όσο και για την πάταξη της διαφθοράς

Η αναγκαιότητα της συγκρότησης μονάδων εσωτερικού έλεγχου σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και τις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις παρουσιάστηκε σε ειδική ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς και της γαλλικής Task Force (Expertise France), που παρέχει τεχνογνωσία για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι υπουργοί Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλ. Γεροβασίλη υπογράμμισαν την ανάγκη ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης τόσο για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των ίδιων των λειτουργών όσο και για την πάταξη της διαφθοράς θέτοντας, πάντως, ως αδιαμφισβήτητη την προστασία της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Παράλληλα εξήγγειλαν ότι το κανονιστικό πλαίσιο των μονάδων θα προσδιοριστεί μέσα από τη νομοθετική διαδικασία. Να σημειωθεί ότι σε 20 δήμους της χώρας λειτουργεί εξωτερικός έλεγχος διαδικασιών με ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ μόλις πρόσφατα ο Δήμος Θεσσαλονίκης συγκρότησε μονάδα εσωτερικού ελέγχου προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνιση περιστατικών υπεξαίρεσης χρημάτων.

Βελτιστοποίηση διαδικασιών

“Θέλουμε να διευκολύνουμε τον πολίτη σε όλες τις πλευρές της επαφής του με τη δημόσια διοίκηση, να δημιουργήσουμε εκείνο το λειτουργικό περιβάλλον που θα βοηθήσει το προσωπικό να κάνει καλύτερα τη δουλειά του σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόπο” υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών θέτοντας ως προτεραιότητα “τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, για να περιορίσουμε τα φαινόμενα λάθους και τα περιθώρια αλλοίωσης των αποφάσεων”.

Εκτιμώντας ότι τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από την ίδρυση μονάδων εσωτερικού ελέγχου στους ΟΤΑ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις “αναμένονται ιδιαίτερα θετικά”, ο Π. Σκουρλέτης εστίασε σε αυτή την προσπάθεια, όπως τη χαρακτήρισε, στην αντικειμενική και συστηματική αξιολόγηση των διαδικασιών και των λειτουργιών του φορέα, στην υποστήριξη τόσο της διοίκησης όσο και των προϊσταμένων των υπηρεσιών στην επίτευξη των στόχων και την εκτέλεση των καθηκόντων. Ο Π. Σκουρλέτης έθεσε ψηλά στη στοχοθεσία τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, την επίτευξη βέλτιστης λειτουργίας του φορέα, την αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας για όλους τους εμπλεκόμενους, όπως και τη βελτίωση της εικόνας του φορέα προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Κανονιστικό πλαίσιο

Προσδιορίζοντας το κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο πρόκειται να θεσπιστεί, ο Π. Σκουρλέτης παρουσίασε τους άξονες. Μίλησε για εφαρμογή κατάλληλων προτύπων και μεθοδολογιών ελέγχου, παροχή κατάλληλων εργαλείων και υποδομών, επαρκή στελέχωση με υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και πρόβλεψη για την πιστοποίηση των ελεγκτών και συνεχή εκπαίδευση. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου απαιτείται “η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των ελεγκτών με την αναφορά τους απευθείας στο μέγιστο επίπεδο διοίκησης (δήμαρχος, περιφερειάρχης, συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης)”, αλλά και η “αλλαγή της κουλτούρας τόσο των υπαλλήλων όσο και των αιρετών”.

Σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και τη βούληση για συγκρότηση ενός κοινού θεσμικού πλαισίου για τους ΟΤΑ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως και ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου στο πλαίσιο λειτουργίας επιτροπών ελέγχου.

Συμβουλευτικός χαρακτήρας

“Ο εσωτερικός έλεγχος αποτελεί ένα άγνωστο και συχνά παρεξηγημένο αντικείμενο στην ελληνική δημόσια διοίκηση” υπογράμμισε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλ. Γεροβασίλη διευκρινίζοντας ότι έχει “συμβουλευτικό χαρακτήρα” και σκοπό έχει “να εντοπίσει αδυναμίες και αστοχίες στον τρόπο που λειτουργεί μια υπηρεσία και στη συνέχεια την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας της”. Για τις δυσκολίες λειτουργίας και συγκρότησης μονάδας εσωτερικού ελέγχου μίλησε ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπ. Κοκκινάκης μεταφέροντας στη συζήτηση τον φόβο των υπαλλήλων να μην στοχοποιηθούν από τους διευθυντές και τους συναδέλφους τους.

Θέτοντας, πάντως, ευρύτερα το ζήτημα της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης η Όλ. Γεροβασίλη τόνισε ότι “για πρώτη φορά γίνεται μία συγκροτημένη προσπάθεια αποκομματικοποίησης και ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της δημόσιας διοίκησης”. Ενημέρωσε ότι ήδη προκηρύχθηκαν οι οριζόντιες θέσεις προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων των υπουργείων και, όπως εξήγγειλε, “τον Σεπτέμβριο του 2017 θα προκηρυχθούν και οι υπόλοιπες θέσεις προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων”. Επίσης από Σεπτέμβριο θα αρχίσει να λειτουργεί το νέο σύστημα κινητικότητας, ενώ ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL