Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Το θερμοκήπιο της κρατικής μίζας δεν παράγει πια καρπούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το θερμοκήπιο της κρατικής μίζας δεν παράγει πια καρπούς

Δεκαετίες επέλασης του καρτέλ των εργολάβων στη Δημόσια Υγεία, εργοδοτικής τρομοκρατίας, απομύζησης πόρων, μισθών πείνας και κατάφωρης καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων αρχίζουν να αποτελούν παρελθόν, καθώς νοσοκομεία, κεντρικές και εποπτευόμενες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δίνουν «κόκκινη κάρτα» στις εταιρείες.

«Βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ήταν εξ’ αρχής η απομάκρυνση των εργολαβικών συνεργείων από τους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης των δημόσιων νοσοκομείων», τονίζει μιλώντας στην κυριακάτικη «Αυγή» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. «Οι λόγοι», εξηγεί, «ήταν προφανείς και ξεκάθαροι: Αφ’ ενός το κόστος των συμβάσεων τις οποίες είχαν συνάψει τα νοσοκομεία με εργολαβικά συνεργεία ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων σκανδαλωδώς υψηλό. Ειδικά τα χρόνια της κρίσης οπότε λόγω των οριζόντιων μειώσεων στις δαπάνες φαρμάκου και εξοπλισμού, μειώθηκε το περιθώριο διακίνησης μαύρου χρήματος στους τομείς αυτούς, ένα μέρος της διακίνησης αυτής μεταφέρθηκε στον τομέα των συμβάσεων με τα εργολαβικά συνεργεία. Αφ’ ετέρου οι συνθήκες εργασίας υπό τις οποίες εργάζονταν οι υπάλληλοι των εργολαβικών συνεργείων ήταν στην πλειοψηφία τους συνθήκες γαλέρας».

Ακολουθούσαν τους εργαζόμενους στα ΑΤΜ

Ο Παύλος Πολάκης υπογραμμίζει ότι «υπάρχει πληθώρα καταγγελιών πως οι εργαζόμενοι άλλες αμοιβές υπέγραφαν και άλλες εισέπρατταν. Έχει καταγγελθεί ακόμα, γεγονός που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ότι άνθρωποι των εταιρειών ακολουθούσαν τους εργαζόμενους στα ATM και τους ανάγκαζαν να δώσουν πίσω μέρος του μισθού τους».

Έτσι, «για τους παραπάνω λοιπόν λόγους λάβαμε την απόφαση της απομάκρυνσης των εργολαβικών συνεργείων τόσο από τα νοσοκομεία, όσο και από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και διαμηνύει: «Η απόφαση αυτή είναι αμετάκλητη και παρά τις προσφυγές, τα δικαστικά εμπόδια ,τις απειλές και τη γραφειοκρατεία ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ!».

90 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία

Οι εργολαβικές αναθέσεις επέφεραν πλήγμα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας που υπέγραφαν ληστρικού συμβάσεις με τις εταιρείες και παρακολουθούσαν τον προϋπολογισμό τους να τσεκουρώνεται χρόνο με τον χρόνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας, με την παύση των εργολαβικών συμβάσεων στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας θα εξοικονομηθούν περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα, η λίστα των δημοσίων νοσοκομείων που δείχνουν την πόρτα της εξόδου στις ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες ολοένα και μεγαλώνει: Καβάλα, Καρπενήσι, Πάτρα, Τρίκαλα, Καλαμάτα κ.ά. έχουν ήδη μπει στον «χορό», συνάπτοντας ατομικές συμβάσεις με τους πρώην εργολαβικούς εργαζόμενους.

Καλαμάτα: Κέρδος 348.000 ευρώ με αυξήσεις μισθών!

Εντυπωσιακά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Υγείας, στην περίπτωση του νοσοκομείου Καλαμάτας. Το συγκεκριμένο ίδρυμα ήταν από τα πρώτα που έλυσα τις συμβάσεις με τους εργολάβους και προχώρησαν σε ατομικές με τους εργαζόμενους.

Το ετήσιο συνολικό ποσό εξοικονόμησης φτάνει τα 347.788 ευρώ. Συγκεκριμένα, από τον τομέα της καθαριότητας εξοικονομήθηκαν 256.000 ευρώ, από τη φύλαξη 65.112 ευρώ και από την εστίαση 26.676 ευρώ.

Με το προηγούμενο καθεστώς, οι εργαζόμενοι μετρούσαν τρεις μήνες απλήρωτοι και ο μισθός τους έφτανε τα μόλις 300-350 ευρώ. Τώρα, με τις ατομικές συμβάσεις λαμβάνουν τον μισθό που προβλέπεται για την κατώτερη βαθμίδα δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή περίπου 780 ευρώ.

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις από το νοσοκομείο των Τρικάλων, όπου η σύμβαση με τον εργολάβο ήταν «σιωπηρή» και, όπως εξήγησε μιλώντας στην «Αυγή» ο νέος διοικητής του ιδρύματος Δημήτρης Παρθένης, το κόστος καθαρισμού έφτανε τα 650.000 ευρώ. Με τις ατομικές συμβάσεις υπολογίζεται ότι το νοσοκομείο θα εξοικονομήσει 200.000 ευρώ τον χρόνο.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, δίδονταν 8,7 εκατομμύρια ευρώ σε εργολαβίες. Από τον μισθό των 1.540 έως 1.570 ευρώ που φαινομενικά ελάμβανε κάθε εργολαβικός εργαζόμενος, στην πραγματικότητα έπαιρνε από 400 έως 800 ευρώ και τα υπόλοιπα έμπαιναν στην τσέπη του εργολάβου.

Μόνιμη και σταθερή εργασία ζητούν τα σωματεία

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη λένε «αντίο» στους εργολάβους και επιλέγουν τον δρόμο των ατομικών συμβάσεων εργασίας με τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, αποκτώντας δικαίωμα σε ρεπό, αργίες, άδειες και βλέπουν το μηνιαίο τους εισόδημα -τουλάχιστον- να διπλασιάζεται.

Την ίδια στιγμή, σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, όπως η ΠΟΕΔΗΝ, υπογραμμίζουν την ανάγκη να φύγουν οι εργολάβοι από τα ιδρύματα, αλλά ασκούν σκληρή κριτική στην επιλογή σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ζητά την επανασύσταση των οργανικών θέσεων και μόνιμη, σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Στο 85% η οικονομία χρημάτων

Απόλυτα ληστρικές ήταν και οι εργολαβικές συμβάσεις στο «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ των προηγούμενων χρόνων. «Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήδη από τον Νοέμβριο του 2016 έκανε χρήση των προβλέψεων των σχετικών νόμων και προσέλαβε 8 εργαζόμενους με Συμβάσεις εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) για την καθαριότητα των κτηρίων του στην Αθήνα με απολογιστικό αποτέλεσμα εξοικονόμησης κόστους οκταμήνου της τάξης των 280 χιλ. ευρώ ή ποσοστού περίπου 85% σε σχέση με την αντίστοιχη δαπάνη του εργολάβου καθαριότητας», σημειώνουν μιλώντας στην κυριακάτικη «Αυγή» πηγές της Αριστοτέλους.

Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενες διοικήσεις του Κέντρου είχαν προχωρήσει στην ανάθεση της φύλαξης του Κέντρου σε εργολαβική εταιρεία, με απόφαση της 6ης Συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις 05/04/2011 και η υπογραφείσα σύμβαση είχε διάρκεια έως τις 30/06/2012. Αντικείμενο έρευνας αποτελεί, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού «ο τρόπος που ανανεωνόταν κάθε χρόνο». Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει ότι «η συγκεκριμένη εταιρεία, το 2014, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη και Μαυρουδή Βορίδη, εισέπραξε από τον Οργανισμό το ποσό του 1.270.540,23 ευρώ. Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει πως το ίδιο έτος η εταιρεία Κοσμάς Ε. & ΣΙΑ Ε.Ε. εισέπραξε από το ΚΕΕΛΠΝΟ το ποσό του 1.133.632,95 ευρώ, επίσης για υπηρεσίες φύλαξης».

Ατομικές συμβάσεις και στην κεντρική υπηρεσία

Στην εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4430/2016 έχει προχωρήσει η Αριστοτέλους και για τα κτήρια όπου στεγάζεται η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, «έχουν συναφθεί 23 ατομικές συμβάσεις εργασίας», για το χρονικό διάστημα από 23/12/2016 έως 30/11/2018.

Εφαρμόζοντας τις ίδιες διατάξεις, «προκηρύχθηκαν 10 θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) κατηγορίας και 10 θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) κατηγορίας για τις ανάγκες φύλαξης των κτιρίων που στεγάζεται η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της μοριοδότησης των υποψηφίων και αναμένεται έως 10.7.2017 να έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία οι επιτυχόντες. Η χρονική διάρκεια των ατομικών συμβάσεων είναι από την υπογραφή της σύμβασης και μέχρι 31.12.2018».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL