Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΗ / Κάρτα Υγείας Αθλητή: Πρωτοβουλία για την προάσπιση της υγείας των αθλητών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΗ / Κάρτα Υγείας Αθλητή: Πρωτοβουλία για την προάσπιση της υγείας των αθλητών

Σχεδόν μια εικοσαετία έχει περάσει από τότε που θεσπίστηκε ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του ιατρικού ελέγχου των αθλητών, μια ρύθμιση που μέχρι σήμερα εφαρμόζεται κατά περίπτωση και με τρόπο έωλο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή πλήθους νέων ανθρώπων. Σήμερα, για πρώτη φορά δρομολογείται η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την Κάρτα Υγείας Αθλητή, μια νομοθετική πρωτοβουλία που απαντά στην ανάγκη πρόληψης των αιφνίδιων θανάτων αθλητών και χαράσσει εθνική στρατηγική για τον προαγωνιστικό έλεγχο, τον εντοπισμό των ομάδων στόχων αλλά και τις δομές διάσωσης και πρώτων βοηθειών στους αγωνιστικούς-αθλητικούς χώρους.

Αιφνίδιοι θάνατοι

«Πέρασαν κυβερνήσεις και κυβερνήσεις και όλοι αδιαφορούσαν για τον προληπτικό έλεγχο των αθλητών, με αποτέλεσμα αρκετά συχνά, σε δυο-τρεις περιπτώσεις τον χρόνο να έχουμε αιφνίδιους θανάτους κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα» εξηγεί μιλώντας στην «Αυγή» ο γ.γ. Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός.

Είναι νωπές οι μνήμες από τον θάνατο του 18χρονου μπασκετμπολίστα του Αιόλου Ταύρου Βασίλη Γεώργαρου, που κατέρρευσε στο παρκέ κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας φέτος. Σοκ στην αθλητική -και όχι μόνο- κοινότητα προκάλεσε και ο θάνατος από ανακοπή του 32χρονου ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή κατά τη διάρκεια της προπόνησης της ομάδας του στο γήπεδο «Γ. Μητσιμπόνας» πέρυσι. Με μελανά χρώματα έχει χαραχτεί στις μνήμες μας και ο επίσης αιφνίδιος θάνατος του κωπηλάτη του ΝΑΟ Κέρκυρας Διονύση Νικολούζου, που κατέρρευσε μέσα στη βάρκα του κατά τη διάρκεια της προπόνησης στο ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, όπου δεν υπήρχε απινιδωτής.

Παρατυπίες και πλαστογραφίες

Επί 18 χρόνια, η ρύθμιση για τους ιατρικούς ελέγχους των αθλητών είχε γίνει λάστιχο και η εφαρμογή της βρισκόταν στη διακριτική ευχέρεια όλων των εμπλεκομένων, αφού δεν υπήρχαν καν επίσημα ιατρικά πρωτόκολλα για τη διενέργεια των εξετάσεων, δηλαδή δεν ορίζονταν ούτε ποιες είναι οι υποχρεωτικές εξετάσεις, ούτε από ποιους γιατρούς. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνονται πάρα πολλές παρατυπίες που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των αθλητών, όπως πλαστογραφίες ιατρικών σφραγίδων. Σε άλλες περιπτώσεις, υπέγραφαν παράτυπα γιατροί που δεν είχαν την απαραίτητη ειδικότητα και επί σειρά ετών παρατηρείται μια αυθαιρεσία από τα σωματεία» επισημαίνει ο γ.γ. Αθλητισμού.

Όπως εξηγεί, μέχρι τώρα, το δελτίο αθλητικής ιδιότητας, που αποτελεί διοικητικό έγγραφο, είναι το ίδιο και το αυτό με την Κάρτα Υγείας του Αθλητή. Από τη μία πλευρά το έγγραφο είναι ταυτότητα και από την άλλη πλευρά του προσωπικό έγγραφο του αθλητή, όπου αναγράφονται δεδομένα που αφορούν την υγεία του.

Διαχωρισμός δελτίου ταυτότητας - κάρτας

Τούτων δοθέντων και με στόχο την προαγωγή της πρόληψης και της προστασίας της υγείας των αθλητών, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την Κάρτα Υγείας του Αθλητή, με την παρουσία του γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου και του γ.γ. Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού.

Με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, πρόκειται να νομοθετηθεί ο διαχωρισμός του δελτίου αθλητικής ιδιότητας από την Κάρτα Υγείας, ενώ θα δημιουργηθεί -για πρώτη φορά- σαφές πρωτόκολλο για τη διενέργεια των ιατρικών ελέγχων.

Αποφασίστηκε η στενή συνεργασία των δύο γενικών γραμματέων καθώς και του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ), του Ειδικού Κέντρου Καρδιάς Αθλητών και Νέων (ΕΚΚΑΝ), της πυροσβεστικής, της Καρδιολογικής Εταιρείας και των θεσμικών ιατρικών φορέων προκειμένου να εξειδικευτούν άμεσα το πρωτόκολλο προληπτικού ελέγχου, οι μηχανισμοί και οι φορείς του προληπτικού ελέγχου, η εκπαίδευση και η πιστοποίηση των ελεγκτών και των διασωστών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από το ΕΚΑΕ οι Καποδίστριας και Εμμανουηλίδης, από το ΕΚΚΑΝ οι Αναστασάκης και Ριτσάτος, από την πυροσβεστική ο Ηλίας Πετρόπουλος, ειδικός συνεργάτης του γ.γ. Δημόσιας Υγείας, και ο Γ. Ντουνιάς, σύμβουλος του υπουργού και του γ.γ. Δημόσιας Υγείας, ενώ θα ακολουθήσει πρόσκληση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), σε αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης για τη συγκεκριμενοποίηση και εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.

Κανείς χωρίς καρδιογράφημα

Όπως εξηγεί ο Ιούλιος Συναδινός, το δελτίο αθλητή θα βρίσκεται στην κατοχή των ομοσπονδιών και των συλλόγων, ενώ η Κάρτα Υγείας θα αποτελεί ξεχωριστό, προσωπικό έγγραφο, που θα αναθεωρείται -υποχρεωτικά- κάθε χρόνο και θα σφραγίζεται από τον γιατρό με βάση τα ιατρικά πρωτόκολλα που θα θεσπιστούν άμεσα. Αυτά θα περιλαμβάνουν ιατρικό οικογενειακό ιστορικό για κληρονομικές παθήσεις και ως ελάχιστο προαπαιτούμενο ένα καρδιογράφημα, ενώ τις εξετάσεις θα διενεργούν όλοι οι γιατροί που έχουν καρδιολογική ειδικότητα. «Χωρίς καρδιογράφημα δεν θα μπορεί κανείς να σφραγίσει πια, δεν μπαίνεις στον αγώνα», δήλωσε κατηγορηματικά ο γ.γ. Αθλητισμού.

Επίσης, η νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη διαρκή επιμόρφωση γιατρών όλων των ειδικοτήτων, εθελοντικά και κατόπιν διαβούλευσης με την ιατρική κοινότητα. Τούτο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αφενός το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας καρδιολόγοι και αφετέρου το ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισήμως καταγεγραμμένοι αθλητές.

Ελεύθεροι ασκούμενοι

Σε δεύτερη φάση, προβλέπεται η «επιμόρφωση στη χρήση απινιδωτή και πρώτων βοηθειών των διοικήσεων των εθνικών αθλητικών κέντρων που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Γ.Γ. Αθλητισμού, των προπονητών, αθλητικών σωματείων που κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων. Και όλα αυτά», υπογραμμίζει ο γ.γ. Αθλητισμού, «θέλουμε να γίνουν όχημα ώστε να συμπαρασύρουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τους ελεύθερα ασκούμενους που χρησιμοποιούν οργανωμένες δημοτικές εγκαταστάσεις μέσω των δήμων. Μεγαλύτερη φιλοδοξία μας», συμπληρώνει, «είναι να συνεργαστούμε και με το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές στα σχολεία».

Γιάννης Μπασκόζος: “Ντροπή να πεθαίνει κόσμος έτσι”

«Είναι ντροπή σε μια πολιτισμένη χώρα που νοιάζεται για τη δημόσια υγεία και την πρόληψη να πεθαίνει κόσμος επειδή δεν κάνει μια απλή εξέταση» δήλωσε μιλώντας στην «Αυγή» ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και προσθέτει: «Θα προωθήσουμε και τους μηχανισμούς διάσωσης και αγωγής μέσα στους αθλητικούς χώρους, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα κρίσιμο πλήθος εκπαιδευμένων διασωστών λειτουργών υγείας και μη που θα μπορούν να σώσουν μια ζωή έχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό δίπλα τους», κάτι που αποτελεί «επανάσταση για τα ελληνικά δεδομένα» σημειώνει.

Με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, πρόκειται να νομοθετηθεί ο διαχωρισμός του δελτίου αθλητικής ιδιότητας από την Κάρτα Υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL