Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ: / Στις αναθυμιάσεις της TV ξαναπνίγηκαν οι νεκροί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ: / Στις αναθυμιάσεις της TV ξαναπνίγηκαν οι νεκροί

Το σπίτι στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο οι δύο φοιτητές και άλλοι τρεις χαροπαλεύουν στην Εντατική Μονάδα του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Στο αλκοόλ ή στην... έλλειψη παιδείας περί των συνεπειών του μονοξειδίου του άνθρακα (!) επιχειρούσαν χθες οι παπαγάλοι των πρωινών τηλεοπτικών εκπομπών και οι πολιτικοί του Μνημονίου να ξεπλύνουν τις ευθύνες που η πολιτική που ακολουθείται έχει στην τραγωδία της Λάρισας. Την ίδια ώρα η τοπική κοινωνία της Λάρισας θρηνεί μαζί με τις οικογένειες των δύο άτυχων φοιτητών και καρδιοχτυπά για τους άλλους τρεις που χαροπαλεύουν ακόμα στην Εντατική Μονάδα του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το tweet του βουλευτή της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και στο οποίο έλεγε: "Αποτέλεσμα πολιτικής είναι που πήραν την ψησταριά και την έβαλαν μέσα;". Έφτασε μάλιστα να βγει στην εκπομπή του Γ. Γεωργίου στον Real FM για να υπερασπιστεί τη θέση του με τη διευκρίνιση ότι απευθυνόταν σε tweet πολίτη που αποκαλούσε δολοφόνο τον πρωθυπουργό και τον Γ. Στουρνάρα και τις πολιτικές τους.

Η δικαιολόγηση δε που ακούστηκε από το Mega, τη ΝΕΤ και τον Σκάι ήταν: "Να μωρέ, φάγανε, ήπιανε κρασάκι και έβαλαν τη ψησταριά στο δωμάτιο!", "Κρίμα να χάσουν τη ζωή τους από επιπολαιότητα μορφωμένα παιδιά!", "Όποιος συνδέει τους θανάτους με την τιμή του πετρελαίου είναι εμμονικός."

Επανεμφάνιση έκανε και ο Θ. Τζήμερος με το εξής tweet: "Οι άτυχοι νέοι της Λάρισας ήταν θύματα και του φόρου και της Παιδείας: κανένας δεν τους δίδαξε τις ιδιότητες του μονοξειδίου του άνθρακα".

Σε κρίσιμη κατάσταση οι τρεις φοιτητές

Την ίδια ώρα σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στην εντατική οι τρεις νεαροί φοιτητές του ΤΕΙ Λάρισας, οι οποίοι μαζί με δύο ακόμη συμφοιτητές τους, που έχασαν τη ζωή τους, βρέθηκαν προχθές το απόγευμα αναίσθητοι σε σπίτι, όπου είχαν ανάψει αυτοσχέδιο μαγκάλι. Οι γιατροί σύμφωνα με πληροφορίες παραπέμπουν στις κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις που θα καταδείξουν αν έχουν υπάρξει εγκεφαλικές βλάβες λόγω της ελλιπούς οξυγόνωσης των ιστών. Οι τρεις νοσηλευόμενοι είναι από την Αθήνα, τα Χανιά και τα Γιάννενα, ενώ οι δύο νεκροί φίλοι τους από Χαλκίδα και Χανιά. Επιπλέον τοπικά ΜΜΕ υποστήριζαν πως γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα για τη μεταφορά της σορού του ενός στην πόλη του για να γίνει η ταφή!

Χθες αναμένονταν να γίνει και η νεκροτομή των δύο άτυχων νέων από τα Χανιά και τη Χαλκίδα.

Κλειστό έμεινε το ΤΕΙ Λαρισας χθες σε ένδειξη πένθους, ενώ συγκεντρώσεις προγραμματίζονταν χθες το απόγευμα έξω από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και σε άλλα σημεία της πόλης.

Η πραγματικότητα διαψεύδει

Και μπορεί στους υποστηρικτές των πολιτικών που έκαναν τη θέρμανση είδος πολυτελείας να μην αρέσει, ωστόσο ο λόγος που οι φοιτητές έβαλαν την ψησταριά - αυτοσχέδιο μαγκάλι ήταν για να ζεσταθούν, γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να βάλουν πετρέλαιο, όπως επιβεβαιώνει σε δηλώσεις της σε τοπικά και μη ΜΜΕ η κόρη της σπιτονοικοκυράς. Η ίδια η σπιτονοικοκυρά, σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, βρίσκεται από την Πέμπτη σε κατάσταση σοκ.

Η Πυροσβεστική είχε προειδοποιήσει από τον Δεκέμβριο!

Για τους κινδύνους και την αύξηση των θυμάτων σε οικιακές πυρκαγιές από χρήση εναλλακτικών μέσων θέρμανσης είχε μιλήσει από τον Δεκέμβριο η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ) σε επιστολή της προς τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας βασιζόμενη στα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας που έδειχναν αύξηση των θανάτων από οικιακές πυρκαγιές, ιδιαίτερα κατα το 2012, οπότε ουσιαστικά οι εναλλακτικές μορφές θέρμανσης έχουν αντικαταστήσει την κεντρική θέρμανση εξαιτίας του ειδικού φόρου.

Στην επιστολή τους αυτή οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ζητούσαν από την πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος να ξεκινήσει άμεσα πανελλήνια ενημερωτική εκστρατεία για την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας σε ζητήματα πρόληψης πυρκαγιών από τη χρήση των μέσων θέρμανσης.

Αντιδράσεις και συλλυπητήρια από την αντιπολίτευση

Η τραγωδία της Λάρισας προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η τρικομματική κυβέρνηση -πλην των tweets του Α. Γεωργιάδη- σιώπησε.

"Το τραγικό συμβάν της Λάρισας είναι το αποτέλεσμα των βίαιων ανατροπών που έφερε η μνημονιακή εποχή στις ζωές των περισσοτέρων από εμάς" σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι όταν, πριν από λίγους μήνες, προειδοποιούσαν για τις επιπτώσεις που θα έχει το ακριβό πετρέλαιο και ρεύμα, είχαμε λοιδορηθεί από την κυβέρνηση. Εξέφρασαν επίσης τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες.

"Η συγκυβέρνηση οφείλει, αν της έχει απομείνει στοιχειώδης κοινωνική ευαισθησία, σήμερα κιόλας να ανακαλέσει την απόφαση για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνου της κίνησης για να ζεσταθούν οι πολίτες και να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα" τονίζουν σε κοινή δήλωση οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ευγ. Ουζουνίδου και Θ. Πετράκος.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Νεολαία ΣΥΝ.

Η τραγωδία της Λάρισας "αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας" τονίζει το ΚΚΕ και σημειώνει πως η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για τις συνέπειες της πολιτικής της και ζητά την κατάργηση του Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα καύσιμα, καθώς και την εξασφάλιση δωρεάν και ασφαλή στέγαση και συνθήκες σπουδών για όλους τους φοιτητές.

O Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες εξέφρασε τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων φοιτητών χρεώνοντας και αυτός στις πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησής της ευθύνες για την τραγωδία.

Τα συλλυπητήρια τους εξέφρασαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η θέρμανση δεν μπορεί να αποτελεί προνόμιο των λίγων.

ΙΣΑ: Αλλάξτε πολιτική

«Κύριε Στουρνάρα, από λάθος πολιτικές, χάνονται ανθρώπινες ζωές» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε σχετική ανακοίνωσή του και ζητά από τον υπουργό Οικονομικών αλλαγή της πολιτικής, «που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας», προκειμένου, όπως σημειώνει, να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο για να ζεσταθούν, ώστε να μην καταφεύγουν σε άλλες «λύσεις», φθηνές αλλά και ανθρωποκτόνες.

«Πρέπει να αντιληφθείτε ότι πάνω από όλα είναι η ζωή των Ελλήνων κι όχι οι στόχοι που μας βάζουν οι δανειστές μας», αναφέρει ο ΙΣΑ, κάνοντας λόγο για «εγκληματική αδιαφορία» του κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL