Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Λύση με δίμηνες συμβάσεις για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λύση με δίμηνες συμβάσεις για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ

Λύση για να μην μείνουν οι δήμοι χωρίς έκτακτο προσωπικό στην καθαριότητα εν μέσω της θερινής περιόδου επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών μετά την απόφαση - βόμβα της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφαση κρίνει αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις για την παράταση των συμβάσεων στην καθαριότητα έως 31.12.2017 και μη σύννομα τα εντάλματα πληρωμής της μισθοδοσίας.

Σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης έχει διαδοχικές συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΟΠ-ΟΤΑ) προκειμένου να ακούσει τα αιτήματά τους. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα από χθες έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό των αμαξοστασίων σε όλους τους δήμους, ενώ την Πέμπτη θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων όχι μόνο της καθαριότητας, αλλά όλων των ειδικοτήτων. Την ίδια μέρα το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συνεδριάζει για το ζήτημα.

Αρνητική εξέλιξη, αλλά...

“Αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι οι ανάγκες των δήμων σε προσωπικό για την αποκομιδή απορριμμάτων” τονίζουν στην “Α” συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, χαρακτηρίζοντας “αρνητική εξέλιξη” την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στο τραπέζι έχει πέσει η σκέψη για δίμηνες συμβάσεις στην καθαριότητα. Άλλωστε, η σύναψη δίμηνων συμβάσεων μπορεί να γίνει με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων, η οποία συνοδεύεται από την απαιτούμενη αναμόρφωση των δημοτικών προϋπολογισμών.

Όπως υπογραμμίζουν οι συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη “τελική εικόνα για το ζήτημα θα προκύψει όταν ληφθεί η απόφαση από το κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου”. Να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αυτή θα συζητηθεί εκ νέου στο Α' Κλιμάκιο του Α' Τμήματος του ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, προκειμένου οι κατά τόπους επίτροποι να την εκτελέσουν στο σκέλος των ενταλμάτων πληρωμής μισθοδοσίας.

Συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών υποστηρίζουν ότι “δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τα εντάλματα πληρωμής για την παρασχεθείσα εργασία των συμβασιούχων από παράταση”. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, “σε αντίθετη περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Προς αποφυγή της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τους συμβασιούχους, οι συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη ξεκαθαρίζουν ότι “οι συμβασιούχοι από παράταση στον κλάδο της καθαριότητας δεν σχετίζονται με τις άλλες κατηγορίες των συμβασιούχων που εργάζονται σε ειδικά προγράμματα στους δήμους, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι ή το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής.

24ωρη απεργία την Πέμπτη

Πάντως, σε αναβρασμό βρίσκεται ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης. Χθες το πρωί οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ έκαναν κατάληψη στο υπουργείο Εσωτερικών απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών. Από χθες η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΠΟΠ-ΟΤΑ έχουν λάβει απόφαση για αποκλεισμό των αμαξοστασίων και έχει σταματήσει η αποκομιδή απορριμμάτων. Την Πέμπτη η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Αυτοδιοίκηση, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καλεί σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει λόγο για “κυβερνητικό εμπαιγμό” και ζητά άμεση μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όχι μόνο για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, αλλά και όσους απασχολούνται σε ειδικά προγράμματα των δήμων (Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς).

Για το ζήτημα συνεδριάζει την Πέμπτη το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον “γαλάζιο” πρόεδρό του Γ. Πατούλη να καλεί όλα τα δημοτικά συμβούλια να πάρουν αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων. Επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την αγωνία των συμβασιούχων από παράταση ο Γ. Πατούλης καλεί τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΟΠ-ΟΤΑ σε συστράτευση απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ χαρακτηρίζει “αποκλειστικό υπεύθυνο” τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη για την αρνητική εξέλιξη που επιφέρει η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. “Η κυβέρνηση ας καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να παραβιάζει το Σύνταγμα. Αλλά και ότι έχει υποχρέωση να βρει τρόπο ώστε να καταβάλει τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους συμβασιούχους” ανέφερε ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μ. Βορίδης.

Διασφαλισμένα τα δεδουλευμένα

Σχολιάζοντας την αρνητική εξέλιξη που επέφερε η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς την πληρωμή των συμβασιούχων. “Η πληρωμή των συμβασιούχων θα διασφαλιστεί πλήρως από την κυβέρνηση” τόνισε χθες ο Π. Ρήγας (ΣΚΑΙ). “Πρέπει να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα παρ' όλο που κληροδοτήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις” υπογράμμισε θέτοντας ευρύτερα το ζήτημα των συμβασιούχων στο Δημόσιο. “Οι συμβασιούχοι ήταν 'όμηροι' συγκεκριμένων πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων” υπογράμμισε ο Π. Ρήγας προσθέτοντας ότι “η Ν.Δ. βλέπει διαχρονικά τις απολύσεις ως τη μόνη λύση σε προβλήματα που η ίδια δημιούργησε και συντήρησε”.

“Η συνταγματική πρόβλεψη για τη μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ως άλλοθι για να κρατούν σε ομηρεία χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται πολλά χρόνια σε θέσεις εργασίας πάγιων αναγκών χωρίς να κάνουν τις αναγκαίες προσλήψεις, αλλά και να δημιουργούν ελπίδες σε ανέργους διαμορφώνοντας έτσι μια πελατειακή σχέση στον χώρο της μισθωτής εργασίας" τόνισε ο Π. Ρήγας. “Είναι αναγκαίο να βρεθούν τώρα τρόποι για να παραμείνουν οι άνθρωποι αυτοί στη δουλειά τους” κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL