Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ξεκινά η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στους ΟΤΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινά η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στους ΟΤΑ

Τη δέσμευση για άμεση ενεργοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος που αφορά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον δημόσιο τομέα και έχει σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους της έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης στα αυτοδιοικητικά στελέχη, που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.).

Το έργο είναι αναγκαίο γιατί όπως εξήγησαν οι δήμαρχοι, αυτή τη στιγμή για την έγκριση 40 χρηματικών ενταλμάτων, που αφορούν έξοδα μετακίνησης των 40 υπαλλήλων απαιτούνται 3.000 φύλλα χαρτιού και τουλάχιστον 2.750 υπογραφές από όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένου του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Ο φάκελος του έργου για τη μείωση της γραφειοκρατίας είχε ετοιμαστεί από το 2015, αλλά μόλις πρόσφατα κατατέθηκε προς έγκριση στη διαχειριστική αρχή του υπουργείου Οικονομίας. Ο προϋπολογισμός του έργου, που αφορά την εφαρμογή του σε δήμους και περιφέρειες είναι 30 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου από τη διαχειριστική αρχή του υπουργείου Οικονομίας θα ξεκινήσει η πρώτη φάση με κόστος 3,6 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση μελετών για την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Την πρώτη φάση του έργου θα αναλάβει η ΕΕΤΑΑ ως ειδικός φορέας διαχείρισης και ουσιαστικά θα σχεδιάσει την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Αυτό συνεπάγεται ότι κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες θα καταγραφούν ή θα τροποποιηθούν. Στη δεύτερη φάση θα αξιοποιηθούν 26,4 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος.

“Εμβληματικό” έργο για την αυτοδιοίκηση χαρακτήρισε ο Π. Σκουρλέτης τη δημιουργία ενός ενιαίου και τυποποιημένου πλαισίου λειτουργίας σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας “με στόχο τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που είναι «γάγγραινα» για τους ΟΤΑ”, όπως τόνισε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στα αιτήματα των δημάρχων έδωσε έμφαση αφενός στην επιμόρφωση των στελεχών της αυτοδιοίκησης, αφετέρου στην εκπόνηση σχεδίου για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση έργων από τους ΟΤΑ (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, Πράσινο Ταμείο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων).

Τα μέλη του Δ.Σ., που είναι εκπρόσωποι των δήμων έθεσαν ζήτημα ισότιμης κατανομής των κοινοτικών πόρων από τα Περιφερειακά Προγράμματα για έργα που είναι ώριμα να υλοποιηθούν και υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι. Επίσης, επανέφεραν το ζήτημα της αξιοποίησης εθνικών πόρων για έργα υποδομής που μπορούν να υλοποιήσουν οι δήμοι. Συγκεκριμένα, ζήτησαν μέρος του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων να κατευθυνθεί στους δήμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL