Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μαθητές μετέτρεψαν δορυφόρο σε εργαλείο για την παρακολούθηση της εξέλιξης δασικής πυρκαγιάς

Οι ομάδες Solaris Sat από το Πρότυπο Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης και Zephyrus από το 7ο ΓΕΛ Ιωαννίνων κατέλαβαν τη 2η θέση και 3η θέση αντίστοιχα

Μια πρωτότυπη ιδέα σκέφτηκαν οι μαθητές του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών για να συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό τελικό του διαστημικού διαγωνισμού CanSats in Europe που θα διεξαχθεί στη Βρέμη της Γερμανίας από τις 28 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2017.

Οι έφηβοι με την ομάδα τους, CAN.I.S, κατάφεραν να μετατρέψουν τον δορυφόρο που έφτιαξαν για τον διαγωνισμό σε ένα χρηστικό εργαλείο για την παρακολούθηση της εξέλιξης μιας δασικής πυρκαγιάς.

Οι ομάδες Solaris Sat από το Πρότυπο Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης και Zephyrus από το 7ο ΓΕΛ Ιωαννίνων κατέλαβαν τη 2η θέση και 3η θέση αντίστοιχα. Η αποστολή της Solaris Sat είχε ως στόχο να βρεθεί η συγκέντρωση του όζοντος και της ακτινοβολία UV που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και η ομάδα Zephyrus εκτόξευσε το δορυφόρο που κατασκεύασε με σκοπό να λάβει συγκεκριμένες μετρήσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA)

Ο διαγωνισμός αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου που επιθυμούν να εξοικειωθούν με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο.

Τον Απρίλιο του 2017 ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από μία εθελοντική πρωτοβουλία μελών του οργανισμού IEΕE NTUA Student Branch. Στόχος του διαγωνισμού είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις σύγχρονες διαστημικές τεχνολογίες αξιοποιώντας τις γνώσεις τους στη φυσική, στον προγραμματισμό και τα μαθηματικά. Παράλληλα, οι μαθητές μυούνται στη διαδικασία της έρευνας, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να δουλεύουν ομαδικά για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν ιδιαίτερα μεγάλη καθώς εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους συνολικά 26 ομάδες σχολείων και περισσότεροι από 100 μαθητές από όλη την Ελλάδα. Για τέσσερις ημέρες, από τις 18 έως τις 21 Απριλίου, οι δέκα ομάδες που προκρίθηκαν στην τελική φάση, κατασκεύασαν προσομοιώσεις δορυφόρων σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού και τους εκτόξευσαν σε ύψος 1 χιλιομέτρου, εκτελώντας τις αποστολές που είχαν σχεδιάσει. Καταφέρνοντας να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες και τα τεχνικά προβλήματα της τελευταίας στιγμής, όλοι οι μαθητές κέρδισαν τον θαυμασμό της κριτικής επιτροπής.

Η απόφαση των κριτών βρήκε τελικά νικητή για το CanSat in Greece 2017 την ομάδα CAN.I.S από το 26ο ΓΕΛ Αθηνών, η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό τελικό του CanSats in Europe που θα διεξαχθεί στη Βρέμη της Γερμανίας από τις 28 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2017.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ο εθνικός διαγωνισμός CanSat in Greece διοργανώθηκε από το ΙΕΕΕ Student Branch,  υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, του Corallia /Si-Cluster του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά», της Ακαδημίας Αθηνών και της Libre Space Foundation.

* Το IEEE (Institute of Electrical & Electronics Engineers) είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός επαγγελματιών Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Μέλη του είναι πολλοί μηχανικοί που απασχολούνται τόσο στον επιχειρηματικό όσο και στον ακαδημαϊκό τομέα. Έχει κύριο στόχο την προώθηση της τεχνολογίας, ώστε να βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό τις σύγχρονες ανθρώπινες ανάγκες. Το IEEE NTUA SB είναι το φοιτητικό παράρτημα του ΙΕΕΕ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μέλη του είναι φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

* Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός CanSats in Europe διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2010 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί έξι ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί με ισάριθμες ελληνικές συμμετοχές. Μάλιστα, οι ελληνικές αποστολές έχουν καταλάβει δύο φορές τη δεύτερη θέση, το 2012 και 2014.

Η ιστορία του διαγωνισμού

Η ιδέα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού CanSat in Greece προέκυψε τον Οκτώβρη του 2015, όταν στο πλαίσιο μιας συζήτησης, για καινοτόμες δράσεις, που διοργάνωσε ο φοιτητικός οργανισμός IEEE NTUA SB, οι φοιτητές Ηλίας Ψυρούκης, Ηλίας Θεοδωρίδης και Στρατής Τσιρτσής πρότειναν τη διοργάνωση του διαγωνισμού με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι τρεις αυτοί φοιτητές συμμετείχαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat το 2012 ως μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης με την ομάδα Icarommenipus 3D, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση. Συνεχίζοντας την πορεία τους στον τομέα της τεχνολογίας, πέρασαν στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Θέλοντας να δώσουν στους Έλληνες μαθητές την ευκαιρία να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του διαγωνισμού, αποφάσισαν, ως μέλη του ΙΕΕΕ NTUA Student Branch, να διοργανώσουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον πανελλήνιο διαγωνισμό CanSat in Greece. Και τα κατάφεραν!

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες σχηματίζουν ομάδες των 4-6 ατόμων και υπό την καθοδήγηση ενός υπεύθυνου καθηγητή κατασκευάζουν τον δικό τους δορυφόρο που θα πραγματοποιήσει 2 αποστολές: μία καθορισμένη και μία που αφήνεται στη φαντασία τους. Στις ομάδες παρέχεται μεγάλο μέρος του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καθώς και διαρκής συμβουλευτική υποστήριξη από άρτια καταρτισμένα άτομα, με προηγούμενη εμπειρία στον διαγωνισμό.

Μετά την επιτυχία του πρώτου διαγωνισμού CanSat in Greece, οι διοργανωτές του ετοιμάζονται για τον CanSat in Greece 2018. Όσοι μάλιστα επιθυμούν να συνεισφέρουν εθελοντικά στον επόμενο διαγωνισμό, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση μέχρι τις 5 Ιουνίου 2017

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο