Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Όταν η "τρολιά" παίχτηκε σαν ρεπορτάζ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν η "τρολιά" παίχτηκε σαν ρεπορτάζ

Ας δούμε την κωμική πλευρά της ζωής. Το Διαδίκτυο έχει συμβάλει στη μείωση των χρόνων που πολλές φορές έχει ένας δημοσιογράφος των παραδοσιακών μέσων για να αντιδράσει όπως πρέπει, δηλαδή να διασταυρώσει την είδηση. Οι νέοι χρόνοι, η αναπαραγωγή από διάφορους χρήστες χωρίς να φαίνεται η πηγή της είδησης, σε συνδυασμό και με την ανάγκη είτε για μια "είδηση γρήγορα για να κλείσει το κενό", είτε για την ανάγκη απλά για "αντιπολίτευση", όταν κάποιοι διαβάζουν κάτι που στα μάτια τους μοιάζει πιθανό να έχει κάνει κάποιος με τον οποίο διαφωνούν πολιτικά, έχουν προκαλέσει κωμικά περιστατικά, με χιουμοριστικά κείμενα να αναπαράγονται ως ειδήσεις.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ένα πρωινό του Ιουλίου του 2015 είδαμε στην πρωινή ενημέρωση της ΕΡΤ να μεταδίδεται ως είδηση η σύλληψη σπείρας που έκοβε στη μέση το χαρτί κουζίνας και το πωλούσε ως χαρτί υγείας! Μάλιστα, η είδηση διανθιζόνταν με την εξήγηση ότι είχε προηγηθεί έλλειψη και ότι "η σπείρα το μοσχοπωλούσε στην αγορά". Φυσικά, η αστυνομία δεν είχε αρχίσει να ψάχνει "παράνομους παραγωγείς χαρτιού υγείας", αλλά η είδηση είχε αρχικά κυκλοφορήσει στη γνωστή χιουμοριστική ιστοσελίδα Το Κουλούρι.

Η ΕΡΤ όμως δεν ήταν το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι που "έπαιζε" είδηση από Το Κουλούρι. Την τηλεοπτική του πρεμιέρα Το Κουλούρι την είχε κάνει στον ΑΝΤ1, με μια είδηση που η ιστοσελίδα είχε αναρτήσει τον Ιανουάριο του 2013 και αφορούσε την κατασκευή ενός νέου, υπερσύγχρονου χιονοδρομικού κέντρου αραβικών συμφερόντων στην Γκιώνα! Μάλιστα, ο ΑΝΤ1 τότε είχε πάρει και συνέντευξη από γενικό διευθυντή επενδυτικής εταιρείας real estate που μιλούσε για πολλές θέσεις εργασίας στον τόπο αλλά και για μετάδοση τεχνογνωσίας (!), ενώ η δημοσιογράφος μιλούσε για 5 τελεφερίκ που ουσιαστικά θα ξεκινούσαν από τη μία πλευρά του βουνού και θα κατέληγαν στην άλλη. Στο συγκεκριμένο δε ρεπορτάζ είχε δώσει συνέντευξη και ο δήμαρχος Δελφών, ευτυχώς επιφυλακτικός είχε εμφανιστεί τότε ο δήμαρχος Δωρίδας ως προς την υλοποίηση της "επένδυσης", ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα έπαιρναν και νερό από τη λίμνη του Μόρνου.

Θύμα του Κουλουριού όμως έχει πέσει και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή του αδερφού του στο Κόντρα, τον Ιούνιο του 2016. Αφορμή για το τότε ξέσπασμα του Άδ. Γεωργιάδη εναντίον του τότε υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ήταν ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Κουλουριού, ο τελευταίος σκεφτόταν να να καταργήσει τα... φωνήεντα!

Τελικά, η ερώτηση ίσως που πρέπει να κάνουμε όταν διαβάζουμε μια είδηση στο Διαδίκτυο -σε μια εποχή που κάποιες φορές η πραγματικότητα είναι περνά ξυστά από τον σουρεαλισμό ή την "τρολιά"- είναι πόσο έτοιμος είσαι να κάνεις ακόμα μία αναζήτηση στο Διαδίκτυο ή πόσο έτοιμος είσαι να την πιστέψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL