Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Τις αμεσες προτεραιότητες του υπ. Εσωτερικών παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας / Ισότητα των δύο φύλων και απόδοση ιθαγένειας οι προτεραιότητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τις αμεσες προτεραιότητες του υπ. Εσωτερικών παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας / Ισότητα των δύο φύλων και απόδοση ιθαγένειας οι προτεραιότητες

Τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά τη χθεσινή του παρουσία στο υπουργείο Εσωτερικών. Δίνοντας, μάλιστα, το στίγμα της επόμενης μέρας υπογράμμισε πως “περνάμε σε μια νέα εποχή, τίποτα δεν μπορεί να είναι όπως παλιά”. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την υλοποίηση “ριζοσπαστικών” θεσμικών αλλαγών, χαρακτηρίζοντας “κρίσιμο” τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είχε προηγηθεί ενημέρωση από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη για το κατατεθειμένο νομοσχέδιο - σκούπα που επιλύει ζητήματα καθημερινότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), αλλά για τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των μικρών δήμων.

“Μετά από επτά χρόνια κρίσης, η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική. Περνάμε σε μια νέα εποχή” είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι “σε αυτή τη νέα εποχή, τίποτα δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Ούτε η οικονομία, ούτε το παραγωγικό σύστημα, ούτε το παραγωγικό μοντέλο, ούτε το πολιτικό σύστημα. Ούτε ο τρόπος διοίκησης, αν θέλετε και διακυβέρνησης, αλλά και διοίκησης ακόμη και των ΟΤΑ, της διοίκησης σε τοπικό επίπεδο”.

Άμεσες παρεμβάσεις

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα πεδία άμεσων παρεμβάσεων κάνοντας την αρχή με τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων. Εξήρε το γεγονός ότι ο ΟΗΕ κατέταξε την Ελλάδα στην πρώτη 16αδα χωρών που προωθούν θέματα ισότητας. Προανήγγειλε δε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για την κατοχύρωση της ισότητας των φύλων στην πραγματική ζωή. Πρόκειται για κανόνες που αφορούν την ισότητα των γυναικών σε όλο τον δημόσιο βίο.

Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία για την απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης της ιθαγένειας. Πρόκειται για εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, γιατί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για ένα “απαράδεκτο, σχεδόν απαγορευτικό πλαίσιο”, που “δεν μας τιμά”. Στόχος είναι η απόλυτη διαφάνεια με λιγότερη γραφειοκρατία στην απόδοση της ιθαγένειας.

Ριζοσπαστική αναμόρφωση

Στις “μακρόπνοες”, όπως τις χαρακτήρισε, “μεταρρυθμίσεις” ο πρωθυπουργός ενέταξε τις αλλαγές στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και χαρακτήρισε “κρίσιμο” τον ρόλο της στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Εκφράζοντας τη βούληση για “ριζοσπαστική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου” που διέπει την Αυτοδιοίκηση, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έως τον Οκτώβριο θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του “Καλλικράτη”. Εξήγησε ότι έως τότε θα γίνει διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για “μια μεταρρύθμιση που ιεραρχείται ψηλά και θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο στο πλαίσιο της δουλειάς του υπουργείου, αλλά για στο σύνολο του κυβερνητικού έργου”.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα τέσσερα πεδία αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, τα οποία συνοψίζονται: πρώτον, στον αναπροσδιορισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων, Περιφερειών και κράτους, δεύτερον, στον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών με εφαρμογής της απλής αναλογικής, τρίτον, στα οικονομικά των ΟΤΑ και, τέταρτον, στην αναπτυξιακή πολιτική των ΟΤΑ.

Είναι “ώριμη” η απλή αναλογική

Την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση έθεσε ψηλά στην ατζέντα ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εμβάθυνση της δημοκρατίας με ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής και του κοινωνικού ελέγχου. Όπως εξήγησε, με το υφιστάμενο σύστημα, ο πρώτος συνδυασμός έχει το 60% των εδρών, που του δίνει τη δυνατότητα “να λειτουργεί και ανεξέλεγκτα”. Ενώ, όπως σημείωσε, με την απλή αναλογική αυξάνεται ο “βαθμός ελέγχου και διαφάνειας” και “αυτό θα έχει καλύτερη απόδοση και στη χρηστή οικονομική διαχείριση”. Χαρακτήρισε “ώριμο” να εισαχθεί η απλή αναλογική και στην Αυτοδιοίκηση, όπως έχει γίνει με τις εθνικές εκλογές. “Νομίζω ότι πρέπει να παραδειγματιστούμε και να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί και να δούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες μέσα από τον διάλογο με συναινέσεις” υπογράμμισε.

Αναγκαίες οι συνθέσεις

“Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, ώστε η επόμενη αναμέτρηση να γίνει με το νέο εκλογικό σύστημα” τόνισε ο πρωθυπουργός. Ερωτηθείς για τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές, ο Αλ. Τσίπρας είπε: “Θα συζήσουμε με την Αυτοδιοίκηση για το αν ωφέλησε η σύμπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές”.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “αναγκαίες” τις συνθέσεις και τη συνεννόηση στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης. Όπως διευκρίνισε “οι συνεννοήσεις δεν σημαίνουν ταύτιση πολιτικών απόψεων, δεν σημαίνουν κατάργηση της πολιτικής διαφωνίας”. “Το ζητούμενο είναι η πολιτική διαφωνία να τοποθετηθεί πάνω στο τραπέζι για να μετατραπεί από πολιτικό σύνθημα σε πολιτικό πρόγραμμα και πάνω στο πολιτικό πρόγραμμα να γίνονται η αντιπαράθεση και η σύνθεση και τελικός κριτής να είναι ο λαός που μας δίνει την εντολή” τόνισε.

Αρμοδιότητες με πόρους

Ερωτηθείς από την “Α” εάν στον εν εξελίξει διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχεται και η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων για την Αυτοδιοίκηση, ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε ότι “τα θέματα της αποκέντρωσης και της ανακατανομής αρμοδιοτήτων μπορούμε να τα προσδιορίσουμε με σαφήνεια και μέσα από το ισχύον συνταγματικό πλαίσιο με διαφορετική νομοθετική κατεύθυνση, με πρωτοβουλία πιο αποφασιστική προς την κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε τα πράγματα”.

Σημείωσε, πάντως, ότι “οι αρμοδιότητες είναι συνυφασμένες και με τους πόρους”. “Όταν υπάρχουν αρμοδιότητες χωρίς πόρους, δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι αρμοδιότητες” τόνισε ο πρωθυπουργός. “Είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε και αυτή τη συζήτηση που αφορά τους πόρους και την ανακατανομή των πόρων. Δεν ξέρω όμως εάν υπάρχουν, που σίγουρα θα υπάρχουν, και τεχνικές δυσκολίες. Θα ακούσουμε λοιπόν και την άποψη της Αυτοδιοίκησης” υπογράμμισε. Ενώ, θίγοντας το ζήτημα της φορολογικής αποκέντρωσης, είπε: “Θα ακούσουμε και την άποψη της Αυτοδιοίκησης. Σε ποιο βαθμό, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να σηκώνουν σήμερα ή αύριο οι δήμοι -να μην είμαι αρνητικός, γιατί είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα αλλάζουν- φορολογικές αρμοδιότητες από τις ισχύουσες και προφανώς να μην προσθέσουμε κι άλλες”.

Συνολική λύση για τους συμβασιούχους

Στο φλέγον ζήτημα των συμβασιούχων από παράταση, ενώ επίκειται η καθαρογραφή της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. Επισημαίνοντας ότι “ο σχολιασμός της απόφασης προτού καθαρογραφεί υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα”, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι “οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να υλοποιούνται”. Ξεκαθάρισε, όμως ότι “όποια και να είναι η απόφαση, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε ένας εργαζόμενος να μην πάρει τα δεδουλευμένα του”.

Θέτοντας, όμως, συνολικά το θέμα των συμβασιούχων που απασχολούνται στο Δημόσιο, ο πρωθυπουργός είπε: “Ψάχνουμε τη δυνατότητα μιας οριστικής επίλυσης αυτού του προβλήματος”, προσδιορίζοντάς τη χρονικά έως το τέλος του 2017. “Θέλουμε να φύγουμε από τη λογική του outsourcing (ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες) σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες” εξήγησε, υπογραμμίζοντας: “Θέλουμε σταθερές και μόνιμες θέσεις με αξιοπρεπή αμοιβή”.

Μέσω ΑΣΕΠ το "ξεσκαρτάρισμα"

Κριτήρια για την οριστική λύση της “ομηρείας” των συμβασιούχων είναι ποιοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως επίσης ο χρόνος και το περιεχόμενο εργασίας τους. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτό το “ξεσκαρτάρισμα” μπορεί να γίνει μέσω ΑΣΕΠ. “Για εμάς προέχει η διερεύνηση του πραγματικού περιεχομένου της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων, ανεξάρτητα του ποιος τους διόρισε εκεί. Δεν τους διορίσαμε εμείς” υπογράμμισε, στηλιτεύοντας τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που έστησαν το πελατειακό κράτος.

“Το υπουργείο αυτό εδράζεται στην πλατεία Κλαυθμώνος” είπε χαριτολογώντας, για να προσθέσει: “Από τότε που θεσπίστηκε η μονιμότητα στο Δημόσιο, σταμάτησαν τα κλάματα, αλλά άρχισαν τα ρουσφέτια ενός κομματικού κράτους, που το στελέχωσαν τα προηγούμενα χρόνια”. “Πρέπει να βρούμε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε αυτοί οι άνθρωποι να αποκατασταθούν. Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει και με τους θεσμούς που μας επιτηρούν, γιατί πρέπει να καταλάβουν ότι, όταν πρόκειται για ανθρώπους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν μιλάμε για επιπλέον προσλήψεις” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας: “Να πάρουν θέση και τα κόμματα που μας κουνούν το δάχτυλο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL