Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ / Υποστολή της γαλάζιας σημαίας στο Στρατώνι Χαλκιδικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ / Υποστολή της γαλάζιας σημαίας στο Στρατώνι Χαλκιδικής

Πολλοί είναι εκείνοι που απορούν εδώ και χρόνια ακούγοντας για τη γαλάζια σημαία στην παραλία του Στρατωνίου και ακόμη περισσότερο βλέποντάς τη με φόντο τη μεταλλευτική μονάδα. Παρ' ότι η περιοχή ήταν από πάντα γνωστή για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, αλλά και για τις επιπτώσεις τους, της απονέμεται σταθερά από το 2010 η διάκριση των κρυστάλλινων και ποιοτικών νερών, που λειτουργεί ως πόλος έλξης για τον τουρισμό, αλλά στην προκειμένη και ως καθαγίαση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

Όλα αυτά μέχρι χθες. Καθώς, ύστερα από αναφορά και ανάδειξη του θέματος από Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και στη βάση των ευρημάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης απέσυρε από το πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία την παραλία του Στρατωνίου.


Συνεργασία πανεπιστημίων

Για την ανάλυση των στοιχείων συνεργάστηκαν το ΕΛΚΕΘΕ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στην έρευνα που πραγματοποίησαν εντοπίστηκαν στην παραλία του Στρατωνίου αυξημένες τιμές στις μετρήσεις που αφορούσαν βαρέα μέταλλα όπως ράδιο, αρσενικό, ψευδάργυρος, χαλκός και μόλυβδος. Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν οι τιμές στο λιμάνι του Στρατωνίου και στην προβλήτα όπου γίνεται η απόθεση αποβλήτων από τη μεταλλευτική μονάδα.

Απαγορεύεται το ψάρεμα

Σημειώνεται ότι στην περιοχή έχει απαγορευτεί από το 1980 διά νόμου το ψάρεμα, καθώς από το 1953 μέχρι και το 1983, όπως σημειώνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, ρίχνονταν από το εργοστάσιο εμπλουτισμού μεταλλευμάτων επικίνδυνα βιομηχανικά στέρεα απόβλητα απευθείας στη θάλασσα.

Σήμερα η βιομηχανική μονάδα του Στρατωνίου, η οποία ανήκει στην Ελληνικός Χρυσός, απορρίπτει μόνο επεξεργασμένα υγρά απόβλητα. Όμως, τόσο η ελλιπής επεξεργασία που καταγγέλλεται από το Παρατηρητήριο όσο και η αντοχή των στοιχείων από τις παλιές απορρίψεις των αποβλήτων έχουν αποτέλεσμα να ανιχνεύονται βαρεά μέταλλα που πιθανότατα επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία.

Νομικό κενό

Η εικόνα της περιοχής φαίνεται πως μέτρησε περισσότερο από την ουσία για τους αρμόδιους, με αποτέλεσμα να αποσιωπάται το θέμα για χρόνια. Το πώς όμως γινόταν η τόσο κραυγαλέα απονομή της διάκρισης επί 7 χρόνια οφείλεται, πέρα από τους χειρισμούς των αρμόδιων -που θέλουν και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο, ή αλλιώς την περιοχή τους να αποτελεί και βιομηχανική ζώνη και τουριστική-, στο ελλιπές θεσμικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, η Οδηγία 2006/7/ΕΚ δεν περιλαμβάνει μετρήσεις βαρέων μετάλλων σε σχέση με τα κριτήρια ποιότητας υδάτων κολύμβησης και κάπως έτσι το Στρατώνι είχε αρχίσει να καθιερώνεται ως μια πλαζ όπου τουρίστες και ντόπιοι με τα παιδιά τους πήγαιναν τα καλοκαίρια καθημερινά για μπάνιο, θεωρώντας ότι αυτά που μπορεί να είχαν ακούσει για τις αρνητικές συνέπειες των δραστηριοτήτων δεν είχαν βάση, αφού υπήρχε γαλάζια σημαία.

"Αποσύρθηκε"

Χθες η ΕΕΠΦ απέσυρε και επίσημα τη γαλάζια σημαία, γράφοντας στην ιστοσελίδα της δίπλα από το Στρατώνι “Αποσύρθηκε”. Η ακτή έχει αφαιρεθεί επίσης από τον κατάλογο των βραβευμένων ακτών της ιστοσελίδας του Διεθνούς Προγράμματος (www.blueflag.global) και έχουν ενημερωθεί για την εξέλιξη σχετικά οι αρμόδιοι του Δήμου Αριστοτέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση και για άλλες περιοχές της Χαλκιδικής πλησίον των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, ώστε να διαπιστωθεί αν τυχόν υπάρχει και εκεί κίνδυνος. Σημειώνεται ότι περιοχές όπως η Ιερισσός στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, κάτι που δεν υπολογίστηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις που άνοιγαν τον δρόμο στην Ελληνικός Χρυσός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL