Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Πρώτες κρίσεις στο Δημόσιο μετά από επτά χρόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτες κρίσεις στο Δημόσιο μετά από επτά χρόνια

Εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες για τις διαδικασίες, τις προϋποθέσεις αλλά και τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου συστήματος κρίσεων στο Δημόσιο, εξέδωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την πρώτη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια και τις κρίσεις του 2010.

Η εγκύκλιος, με την επισημάνση ως εξαιρετικά επείγουσας, έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την πλήρωση οριζόντιων θέσεων γενικών διευθυντών, οικονομικού - διοικητικού στα υπουργεία. Να θυμίσουμε ότι με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων τις θέσεις μπορούν να διεκδικήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως σε ποιο κλάδο υπηρετούν (αρκεί να κατέχουν τον βασικό τίτλο σπουδών που αντιστοιχεί στο τυπικό προσόν του κλάδου στον οποίο διεκδικούν θέση), αλλά υπό διαφορετικές προϋποθέσεις προκειμένου να διεκδικήσουν θέση προϊσταμένου είτε Γενικής Διεύθυνσης, είτε Διεύθυνσης ή Τμήματος. Επίσης, οι υποψήφιοι θα μοριοδοτηθούν με βάση τα τυπικά τους προσόντα και την προϋπηρεσία, ενώ οι επικρατέστεροι θα υποβληθούν και στη λεγόμενη δομημένη συνέντευξη. Σημειωτέον, στο νέο σύστημα προβλέπεται και μοριοδότηση βάσει αξιολόγησης, ωστόσο για την πρώτη αυτή εφαρμογή του συστήματος δεν θα τύχει εφαρμογής.

Ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν τις θέσεις

Ειδικότερα, όπως περιγράφεται στην εγκύκλιο, ως προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης επιλέγονται υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ ή TE εφόσον:

α) Έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης για ένα έτος τουλάχιστον ή

β) Έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης για τρία τουλάχιστον έτη ή

γ) Είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς διδακτορικού διπλώματος ή απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ή κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και κατέχουν τον βαθμό Α' με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον οκτώ έτη στον βαθμό αυτό ή

δ) Κατέχουν τον βαθμό Α' με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον δέκα έτη στον βαθμό αυτό.

Ως προϊστάμενοι Διεύθυνσης επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή TE εφόσον:

α) Έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης επί ένα έτος τουλάχιστον ή

β) Είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς διδακτορικού διπλώματος ή απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ ή κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και κατέχουν τον βαθμό Α' με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον έξι έτη στον βαθμό αυτό ή

γ) Κατέχουν τον βαθμό Α' και έχουν ασκήσει συνολικά τουλάχιστον για τρία έτη καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος ή

δ) Κατέχουν τον βαθμό Α' με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον δέκα έτη στον βαθμό αυτό.

Τέλος, ως προϊστάμενοι Τμήματος επιλέγονται υπάλληλοι ΠΕ ή TE ή ΔΕ εφόσον:

α) Κατέχουν τον βαθμό Α' ή

β) Έχουν ασκήσει για τουλάχιστον ένα έτος καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος.

Τέσσερις ομάδες μορίων

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι μοριοδοτούνται βάσει τεσσάρων ομάδων κριτηρίων: α) Μοριοδότηση βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης, β) Μοριοδότηση βάσει εργασιακής εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης, γ) Μοριοδότηση βάσει αξιολόγησης και δ) Μοριοδότηση βάσει συνέντευξης.

Ανάλογα με το επίπεδο της προκηρυσσόμενης θέσης ευθύνης, οι ομάδες κριτηρίων έχουν διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας στη συνολική βαθμολογία του υποψηφίου. Ωστόσο, για την πρώτη αυτή εφαρμογή του συστήματος, για την τελική μοριοδότηση ο συνολικός αριθμός των μορίων κάθε ομάδας κριτηρίων πολλαπλασιάζεται με τους εξής ίδιους συντελεστές: τυπικά προσόντα 40%, προϋπηρεσία 25%, συνέντευξη 35%.

Επιλογή από Συμβούλια

Τη μοριοδότηση και επιλογή των γενικών διευθυντών υλοποιεί το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ), το οποίο συνίσταται στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τα μέλη του προέρχονται από το ΑΣΕΠ, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και τον γενικό γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου.

Αντίστοιχα, την επιλογή των διευθυντών θα υλοποιούν τα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων (ΣΕΠ - συμμετέχουν επίσης μέλη ΑΣΕΠ και ΝΣΚ), τα οποία συνίστανται σε κάθε υπουργείο και θα συγκροτηθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής γενικών διευθυντών, καθώς σε αυτά συμμετέχει και προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης. Τέλος, οι τμηματάρχες μοριοδοτούνται, εκτός του κριτηρίου της συνέντευξης που πραγματοποιείται από το ΣΕΠ, από τα γνωστά Υπηρεσιακά Συμβούλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL