Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Φυλάκιση με αναστολή στον "μπαρμπα - Θόδωρο" του Κάκαβου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φυλάκιση με αναστολή στον "μπαρμπα - Θόδωρο" του Κάκαβου

Με εμφανή τα σημάδια από τον ξυλοδαρμό που υπέστη από άνδρες του ΜΑΤ τον Ιούλιο του 2013

Μια φορά κι έναν καιρό ο "μπαρμπα - Θόδωρος" ανέβηκε στο βουνό των Σκουριών, τον Κάκαβο. Εκείνη τη φορά όχι για να κάνει ένα περίπατο χαζεύοντας την ομορφιά του, αλλά για να το υπερασπιστεί. Απέναντί του αντίκρισε διμοιρίες ΜΑΤ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποφασισμένες να επιβάλουν την τάξη. Και τάξη σήμαινε τότε, σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμάρα, να γίνει η επένδυση της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές πάση θυσία.

Ήταν 10 Ιουλίου του 2013 όταν ο 73χρονος τότε "μπαρμπα - Θόδωρος", όπως τον φωνάζουν με αγάπη οι συγχωριανοί του στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, όχι μόνο συνελήφθη, αλλά και ξυλοκοπήθηκε από άνδρες των ΜΑΤ γιατί διαδήλωνε ενάντια στην "επένδυση". Το αποτέλεσμα ήταν η παραμονή του στο Γενικό Νοσοκομείο του Πολύγυρου -φρουρούμενου- για πέντε ημέρες.

Η διάγνωση μάλιστα των γιατρών για τα τραύματα που αποκόμισε από τα ΜΑΤ ήταν: 1. Εγκεφαλική διάσειση 2. Οίδημα και εκχύμωση βλεφάρων άμφω 3. Τραυματικό υπόσφαγμα άμφω 4. Τραυματική απόπτωση ενδοθηλίου κερατοειδούς χιτώνος 5. Εκ του βυθού του οφθαλμού: α. Δεξιός οφθαλμός περιθηλιαία φλογοειδής αιμορραγία στη 12η ώρα. β. Οίδημα στην ωχρά κηλίδα γ. Υποαμφιβληστροειδής αιμορραγία στην 6η ώρα.

Λίγα χρόνια μετά, εκδικάστηκε χθες, η υπόθεση του 77χρονου σήμερα “μπαρμπα - Θόδωρου". Σύμφωνα με την απόφαση θα πρέπει να... κάτσει φρόνιμα για τρία χρόνια, καθώς του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή. Είχε παραπεμφθεί σε δίκη με κατηγορίες για παρακώλυση συγκοινωνιών από κοινού με άγνωστους δράστες, διατάραξη της κοινής ειρήνης από κοινού πάλι με άγνωστους δράστες, όπως και αντίσταση.

Την ίδια ώρα η τοπική κοινωνία “βράζει”. Αγανακτεί που ποινικοποιείται ο αγώνας της ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, τη στιγμή μάλιστα που ένας ακόμη εφιάλτης έγινε πραγματικότητα πριν από λίγες μέρες. Το αρδευτικό φράγμα που βρίσκεται κοντά στη Μ. Παναγία έμεινε χωρίς νερό καθώς, όπως καταγγέλλει ο Δήμος Αριστοτέλη, η εταιρεία τους τελευταίους δυόμισι μήνες πραγματοποιεί δραστηριότητες άντλησης νερού με αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση του υδροφόρου ορίζοντα. Ο κίνδυνος να μείνει το χωριό χωρίς επαρκές νερό μέσα στο καλοκαίρι είναι πλέον μπροστά.

Σημειώνεται επιπλέον ότι τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει και άλλες καταδίκες εις βάρος κατοίκων. Συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου υπήρξε καταδίκη τριών αγωνιστών με ποινή 12μηνης φυλάκισης με αναστολή, στις 4 Μαΐου υπήρξε καταδίκη δύο αγωνιστών με ποινές 9 και 10 μήνων φυλάκισης με αναστολή και στις 15 Μαΐου υπήρξε επίσης καταδίκη αγωνιστή με ποινή τετράμηνης φυλάκισης με αναστολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL