Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Ψάχνουν τη διαδρομή της παγιδευμένης επιστολής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψάχνουν τη διαδρομή της παγιδευμένης επιστολής

Τη διαδρομή της επιστολής που ανεφλέγη -όπως πιθανολογείται από την αστυνομία- στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου το απόγευμα της Πέμπτης προσπαθούν να εντοπίσουν οι αστυνομικές αρχές. Η διαδρομή, άλλωστε, είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει στα ίχνη των αποστολέων αλλά και να αποκαλύψει τυχόν κενά ασφαλείας ή ευθύνες.

Μέχρι στιγμής, η αστυνομία δεν είναι σε θέση να απαντήσει πώς έφτασε η παγιδευμένη επιστολή στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού, εάν εστάλη μέσω ταχυδρομείου, μέσω courier ή με κάποιον άλλο τρόπο. Το πρώτο μέλημα των ερευνών είναι να αντλήσουν, εφόσον είναι δυνατόν, στοιχεία από τα απομεινάρια του φακέλου, όπως κατά πόσο διακρίνεται κάποια σφραγίδα που υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο εστάλη, ή άλλα στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για νέες έρευνες. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταθέσει ο Λουκάς Παπαδήμος στην αστυνομία, ενώ αναμενόταν η κατάθεση των δύο συνεπιβατών του, οι οποίοι πήραν χθες εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ειδικό μηχάνημα

Καμία ενημέρωση από την αστυνομία για τυχόν εμπλοκή των ΕΛ.ΤΑ. στη διακίνηση του τρομοδέματος δεν είχαν μέχρι και χθες το απόγευμα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διοίκηση, οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν παράσχει καμιά πληροφόρηση προς τον οργανισμό για τον τρόπο διακίνησης του δέματος, δεδομένου ότι στην ταχυδρομική αγορά δεν δραστηριοποιούνται μόνο τα ΕΛ.ΤΑ. Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν, πάντως, ότι στη διακίνηση της εσωτερικής αλληλογραφίας ακολουθείται κωδικοποιημένη διαδικασία, σύμφωνη με τους διεθνείς ταχυδρομικούς κανονισμούς, χωρίς όμως την εμπλοκή ειδικών μηχανημάτων. Η αλληλογραφία και τα δέματα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό περνούν από ακτινοσκοπικό έλεγχο στο ειδικό μηχάνημα, γερμανικής κατασκευής, που βρίσκεται στο κέντρο διαλογής του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.

Ειδικότερα, σε σχέση με τα μηχανήματα ελέγχου της αλληλογραφίας και των δεμάτων προς το εξωτερικό, που διαθέτουν, για παράδειγμα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα τελευταία, όπως άλλωστε είχαν ενημερώσει τον Μάρτιο με αφορμή τα τρομοδέματα των Πυρήνων της Φωτιάς, διαθέτουν τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς για την ανίχνευση και τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων σε όλες τις ταχυδρομικές αποστολές που διακινούνται αεροπορικώς προς το εξωτερικό.

Πρόκειται για ηλεκτρονικό σύστημα που αποτελείται από ακτινοσκοπική συσκευή X-Ray ελέγχου αεροπορικού φορτίου και συσκευή ανίχνευσης ιχνών εκρηκτικών (Explosives Trays Detector), το οποίο είναι εγκεκριμένο από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή για πιστοποίηση τεχνολογικού εξοπλισμού ελέγχου στην αεροπορική ασφάλεια. Ο προαναφερόμενος εξοπλισμός ελέγχου είναι γερμανικής κατασκευής, ο πλέον σύγχρονος που υπάρχει στην Ελλάδα, ανανεώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2017 από τα ΕΛ.ΤΑ., είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Σημειωτέον, ο χειρισμός του εξοπλισμού γίνεται από εξειδικευμένη εταιρεία, η οποία διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Οι έλεγχοι διενεργούνται από την εν λόγω εταιρεία από πιστοποιημένο προσωπικό της στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όπου και παραδίδονται οι ταχυδρομικές αποστολές πριν από τη φόρτωσή τους στα αεροσκάφη.

Τηρήθηκαν οι διαδικασίες;

Στο μεταξύ, εξερχόμενος από τη χθεσινή επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Λ. Παπαδήμος του είπε ότι πήρε τον συγκεκριμένο φάκελο από το σπίτι του και τον άνοιξε στο αυτοκίνητό του.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Λ. Παπαδήμος είχε μαζί του αλληλογραφία τόσο από το σπίτι του όσο και από την Ακαδημία Αθηνών. Ωστόσο, οι αστυνομικοί θα πρέπει να διαπιστώσουν εάν ο φάκελος είχε φτάσει στο σπίτι του ή στην Ακαδημία αλλά και πώς και κατά πόσο τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλληλογραφία των προσώπων τα οποία φυλάσσονται ως πιθανοί στόχοι επιθέσεων παραλαμβάνεται από έναν από τους φρουρούς τους, ο οποίος την πάει για τον σχετικό έλεγχο και στη συνέχεια τη δίνει στον κάτοχό της.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιστολές του Λ. Παπαδήμου περνούν από έλεγχο είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος είτε στη Βουλή. Χθες, πληροφορίες ανέφεραν ότι, σύμφωνα με την κατάθεση του συνοδού ασφαλείας του Λ. Παπαδήμου, είχε παραδώσει για έλεγχο τέσσερις φακέλους σε ένα από τα φυλάκια της Βουλής, στη συνέχεια τα παρέλαβε και έφυγε μαζί με αυτά. Παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσο ένας από αυτούς τους φακέλους είναι αυτός που τελικά ανεφλέγη, ενώ πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωναν ότι δόθηκε εντολή από τον Γ. Στουρνάρα να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το τι έχει γίνει με την αλληλογραφία του Λ. Παπαδήμου. Πηγές από τη Βουλή ανέφεραν χθες ότι δεν πέρασε κάποιος φάκελος του κ. Παπαδήμου από το X-Ray της Βουλής. Σύμφωνα με άλλες πηγές, το Χ-Ray της Βουλής δεν έχει μνήμη, όπως έχει αυτό του αεροδρομίου.

Ολονύκτιες έρευνες

Στο μεταξύ, ολονύκτιες ήταν οι έρευνες των συνεργείων των εγκληματολογικών εργαστηρίων και της Αντιτρομοκρατικής στον χώρο του συμβάντος. Παράλληλα, ήδη από χθες έχουν ειδοποιηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα οι αρχηγοί των κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκαν από την Αστυνομία πολιτικοί και άλλα πρόσωπα, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες σε υπουργεία, οργανισμούς και επιχειρήσεις και για τυχόν άλλους παγιδευμένους φακέλους που έχουν αποσταλεί.

Ο Ν. Τόσκας επρόκειτο να επισκεφθεί χθες, μαζί με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κ. Τζουβάλα, τον Λ. Παπαδήμο στον Ευαγγελισμό, ωστόσο ειδοποιήθηκε από το νοσοκομείο ότι ο πρώην πρωθυπουργός έπρεπε να υποβληθεί σε εξετάσεις, οπότε η επίσκεψη αναβλήθηκε για σήμερα.

Οκτώ οι φρουροί

Σχετικά με δημοσιεύματα ότι είχε μειωθεί η φρουρά του Λ. Παπαδήμου, πηγές της Κατεχάκη παραδέχονταν ότι αρχικά είχε δώδεκα άτομα φρουρά, τα οποία μειώθηκαν στα οκτώ, στο πλαίσιο της γενικότερης μείωσης των αστυνομικών ασφαλείας για την ενίσχυση της αστυνόμευσης. Ωστόσο, τονιζόταν ότι στην προκειμένη περίπτωση η μείωση δεν επηρέασε το γεγονός. Μάλιστα, η αστυνομική συνοδεία ήταν παρούσα και ειδοποίησε για τα όσα συνέβησαν.

Ανάφλεξη και όχι έκρηξη

Κατά τα άλλα, οι πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών για τον παγιδευμένο φάκελο εντοπίζουν ομοιότητες με τις παγιδευμένες επιστολές του Μαρτίου, δηλαδή την επιστολή προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την οποία υπήρξε και ανάληψη ευθύνης από τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, καθώς και με την παγιδευμένη επιστολή που ανεφλέγη στα χέρια υπαλλήλου των γραφείων του ΔΝΤ στο Παρίσι τραυματίζοντάς την ελαφρά. Για τη δεύτερη επιστολή, αλλά και για τις ακόμη οκτώ που είχαν εντοπιστεί στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι με παραλήπτες Ευρωπαίους αξιωματούχους και υπουργούς Οικονομίας, δεν έχει υπάρξει ακόμα ανάληψη ευθύνης.

Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι, όπως και στις επιστολές του Μαρτίου, ο φάκελος περιείχε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης για πυροτεχνήματα. Μένει να απαντηθεί κατά πόσο η ποσότητα θα μπορούσε να είναι ανιχνεύσιμη. Θυμίζουμε πως οι προηγούμενες επιστολές είχαν 20-30 γραμμάρια πυρίτιδας η οποία χρησιμοποιείται και στα πυροτεχνήματα, όπως είχε αναφέρει σε σχετικές δηλώσεις του ο Ν. Τόσκας τότε.

Μάλιστα, τα οκτώ δέματα που είχαν εντοπιστεί στο Κρυονέρι είχαν εντοπιστεί λόγω των ονομάτων των αποστολέων και των παραληπτών και χάρη στο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής που βρισκόταν εκείνες τις ημέρες στο κέντρο διαλογής. Άλλωστε, όπως τονίζουν αστυνομικές πηγές, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο καθοριστικός και ο άνθρωπος με την απαραίτητη εκπαίδευση είναι αυτός που μπορεί, πέραν κάθε μηχανήματος, να εντοπίσει τυχόν περίεργα ονόματα αποστολέα ή παραλήπτη, έλλειψη αποστολέα ή ασυνήθιστο βάρος.

Κατά συνέπεια και κρίνοντας και από τα τραύματα του Λ. Παπαδήμου, οι αστυνομικοί θεωρούν πως πρόκειται πιθανότατα για ανάφλεξη και όχι για έκρηξη και εκτιμούν ότι πρόκειται για συμβολικό χτύπημα, που δεν είχε σκοπό να σκοτώσει τον Λ. Παπαδήμο. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζουν, ο φάκελος ανεφλέγη στα χέρια του ανθρώπου και υπό συνθήκες που μεγαλοποίησαν τις συνέπειες που θα είχε εάν δεν είχε ανοιχτεί σε ένα μικρό και περιορισμένο χώρο. Η ενέργεια, όπως εξηγούν, δεν μπορούσε να εκτονωθεί με τρόπο που θα εκτονωνόταν αν ο φάκελος ανοιγόταν σε ένα δωμάτιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL