Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Βρέφη "φαντάσματα" για μεγαλύτερη κοινοτική επιδότηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρέφη "φαντάσματα" για μεγαλύτερη κοινοτική επιδότηση

Τη δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης, ύστερα από σχετική έρευνα που αφορά παρατυπίες που σημειώθηκαν σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Νεάπολης - Συκεών.

Οι έλεγχοι έγιναν από ελεγκτές της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης επιχειρησιακών προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας και ξεκίνησαν έπειτα από σχετικές καταγγελίες ότι σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ ήταν δηλωμένα δεκάδες παιδιά σε καθημερινό επίπεδο βρίσκονταν ελάχιστα από αυτά.

Οι ελεγκτές επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά δύο από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του συγκεκριμένου δήμου και διαπίστωσαν κραυγαλέες αναντιστοιχίες καθώς σε αυτούς φιλοξενούνταν ελάχιστα βρέφη σε σχέση αυτά που είχαν δηλωθεί ότι φιλοξενούνται.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας που αφορά στα έτη 2011, 2012, και 2013 ο εισαγγελέας διαφθοράς παρήγγειλε ποινική δίωξη για απάτη εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και σύμφωνα με τη δίωξη, η ζημιά για την Ε.Ε. κυμαίνεται από 250 έως 300 χιλιάδες ευρώ, τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν.

Ο Σίμος Δανιηλίδης διώκεται διότι το συγκεκριμένο διάστημα ήταν πρόεδρος της μίας εκ των δύο δημοτικών επιχειρήσεων που έχουν στην ευθύνη τους τη λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Η μία από αυτές φέρει τον τίτλο «Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση», και η άλλη «Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης».

Έτσι το αμέσως επόμενο διάστημα τόσο ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών όσο και ο πρόεδρος της δεύτερης δημοτικής επιχείρησης θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον ειδικού ανακριτή, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η έρευνα και για τα έτη 2014 και 2015.

Συνεργάτες του Σίμου Δανιηλίδη, παρ’ όλα αυτά, υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο κατά του δημάρχου και πως τα κονδύλια που έλαβε ο δήμος αφορούσαν το σύνολο των παιδιών που φιλοξενούνται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Όπως υποστήριζαν, ορισμένα παιδιά μετακινήθηκαν σε άλλους δημοτικούς σταθμούς διότι αυτό εξυπηρετούσε τους γονείς τους, επειδή τα σπίτια τους βρίσκονταν σε μεγάλη απόσταση από τους παιδικούς σταθμούς στους οποίους εντάχθηκαν τα παιδιά τους.

Μάλιστα τόνιζαν η μετακίνηση αυτή έγινε βάσει τις ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ υποστήριζαν ότι η έρευνα αναφέρεται και σε έναν μικρό αριθμό βρεφών που για ένα χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκαν σε άλλο σταθμό, επειδή ο πρώτος είχε προβλήματα και χρειάστηκε να ανακατασκευαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL