Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Με ένα κλικ απογειώνεστε!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ένα κλικ απογειώνεστε!

Ένα νέο, σύγχρονο "online, real time" (άμεσης διαδικτυακής, ηλεκτρονικής ενημέρωσης) σύστημα για την ασφαλή, νόμιμη και αδειοδοτημένη χρήση των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), τα γνωστά και ως drones, έθεσε χθες σε λειτουργία η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Πρόκειται για ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία εντάχθηκε από χθες στην ιστοσελίδα της ΥΠΑ (με τον τίτλο ΣΜΗΕΑ) μαζί με αναλυτικές πληροφορίες για το θεσμικό πλαίσιο και τη λειτουργία των drones, στα οποία μπορούν εύκολα και άμεσα να έχουν πρόσβαση ερασιτέχνες ή επαγγελματίες χρήστες αυτών, προκειμένου να ενημερωθούν για τους κανόνες πτήσης τους, να λάβουν τις αδειοδοτήσεις από την ΥΠΑ που απαιτούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, να ενημερωθούν για τις απαγορευμένες περιοχές πτήσης, αλλά και πότε ένας χρήστης δύναται να χρησιμοποιεί ένα ΣμηΕΑ χωρίς καμία σχετική αδειοδότηση από την ΥΠΑ.

Οι κανόνες για τις πτήσεις των drones έχουν δημοσιευτεί στον Κανονισμό Πτήσεων ΣμηΕΑ (ΦΕΚ-Β-3152/30.9.2016), για τον οποίο όλοι οι κάτοχοι οφείλουν να είναι ενημερωμένοι. Ειδικά για τις κατηγορίες χρηστών, οι οποίοι οφείλουν να εγγραφούν στο Ειδικό Μητρώο ΣμηΕΑ της ΥΠΑ προκειμένου νόμιμα να πετούν τα drones τους, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα της ΥΠΑ προσφέρει άμεση πρόσβαση και πιστοποίηση στο μητρώο μέσω των κωδικών του Taxis, με το “όνομα χρήστη” και το “συνθηματικό” (USERNAME/PASSWORD) που χρησιμοποιεί ο πολίτης για την είσοδό του στο Taxis. Έτσι, η ΥΠΑ (μέσω της ΓΓΠΣ) πιστοποιεί άμεσα και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες τον πολίτη που επιθυμεί να εγγραφεί στο μητρώο ή να υποβάλει ένα αίτημα.

Ειδικό Μητρώο και ελεύθερη χρήση

Το διαδικτυακό σύστημα της ΥΠΑ αποτελείται απο δύο βασικά υποσυστήματα, το Ειδικό Μητρώο της ΥΠΑ (ΥΕΔ), στο οποίο καταχωρίζονται τα drones, και το DARG (Drone Aware GR), το οποίο συνιστά έναν απεικονιστικό χάρτη με τους γεωγραφικούς περιορισμούς χρήσης, αλλά συνάμα και την πλατφόρμα στην οποία υποβάλλονται οι πληροφορίες των σχεδίων πτήσεων όπου αυτό απαιτείται από τον κανονισμό.

Οι χρηστές δηλαδή μπορούν να ενημερώνονται για τις απαγορευμένες περιοχές στον χάρτη του DAGR (ο οποίος βρίσκεται στη διεύθυνση της ΥΠΑ http://www.hcaa.gr ή στο http://dagr.hcaa.gr) χωρίς να απαιτείται σύνδεση (login) σε αυτό ή εγγραφή στο μητρώο της ΥΠΑ μέσω του ΥΕΔ. Αν όμως (βάσει του κανονισμού) απαιτείται να υποβληθεί “σχέδιο πτήσης”, τότε πρέπει να γίνει η εγγραφή στο μητρώο ΣμηΕΑ της ΥΠΑ (χρησιμοποιώντας το ΥΕΔ) και κατόπιν η υποβολή των πληροφοριών της πτήσης στο DAGR.

Ένα απλό παράδειγμα κατανόησης των βασικών κανόνων χρήσης παρατίθεται από την ΥΠΑ μέσω γραφήματος (βλ. πίνακα), σύμφωνα με το οποίο: 1) Aν ο χρήστης πετάει ένα μικρότερο των 25 κιλών ΣμηΕΑ μόνο για ψυχαγωγία (δηλαδή για “ερασιτεχνική” χρήση, χωρίς να είναι επαγγελματίας” που σχετίζεται με ΣμηΕΑ) και 2) επιπλέον το πετάει σε αποστάσεις που δεν υπερβαίνουν τα 50 μέτρα προς κάθε κατεύθυνση από το σημείο χειρισμού, τότε χρειάζεται μόνο να συμβουλευτεί το DAGR για τις απαγορευμένες περιοχές και δεν χρειάζεται να υποβάλει σχέδιο πτήσης. Συνακόλουθα, σύμφωνα με την ΥΠΑ: α. Για κάθε πτήση σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων πρέπει να υποβληθεί σχέδιο στο DAGR, β. Για κάθε επαγγελματική χρήση ανεξαρτήτως αποστάσεων πρέπει να γίνει εγγραφή στο ΥΕΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL