Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Νέες προσλήψεις εποχικού προσωπικού στους δήμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέες προσλήψεις εποχικού προσωπικού στους δήμους

Στο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για προσλήψεις εποχικού προσωπικού στην καθαριότητα και άλλες ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων ανταποκρίνεται το υπουργείο Εσωτερικών, ανακοινώνοντας 1.339 προσλήψεις οκτάμηνης διάρκειας. Το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του ενημερώνει για την κατανομή του έκτακτου προσωπικού σε επίπεδο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίες θα εγκρίνουν τις προσλήψεις που θα κάνουν οι δήμοι.

Έτσι, 556 εργαζόμενοι κατανέμονται σε δήμους της Αττικής, 355 σε δήμους της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, 200 σε δήμους της Κρήτης, 146 σε δήμους του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, 96 σε δήμους Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, 71 σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης, όπως και 23 εργαζόμενοι σε δήμους της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι προσλήψεις αφορούν ικανοποίηση προγενέστερων αιτημάτων των δήμων, την ώρα που οι δήμαρχοι εκφράζουν προβληματισμό για το τι θα πράξουν με τους συμβασιούχους από παράταση, αφού έχει προκύψει εμπλοκή με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις που αφορούν τις παρατάσεις των συμβάσεων εργασίας και μη σύννομα τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων.

Το ζήτημα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου ομόφωνα διατυπώθηκε το αίτημα “να δοθεί νομοθετική λύση, τέτοια ώστε να μπορούν να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη θέση τους μέχρι τη λήξη των συμβάσεων αφενός και αφετέρου να καταστεί δυνατή η καταβολή των δεδουλευμένων τους”. Άλλωστε, στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η τελευταία τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Απαντώντας στην αγωνία των δημάρχων, οι νομικοί σύμβουλοι της ΚΕΔΕ υπογράμμισαν ότι μέχρι να δημοσιευτεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, “οι δήμοι που έχουν προχωρήσει σε διαπιστωτικές πράξεις δεν μπορούν να προχωρήσουν σε λύση των συμβάσεων”. Επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι “με τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Α΄ Κλιμάκιο του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου θα αποφανθεί για το τι οφείλουν να πράξουν οι δήμοι προκειμένου να συμμορφωθούν με την απόφαση”.

“Μέχρι τότε οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά, εκτός αν οι επίτροποι έχουν μπλοκάρει τα εντάλματα” εξήγησαν οι νομικοί σύμβουλοι της ΚΕΔΕ. Ενώ στην αγωνία των αιρετών για τυχόν καταλογισμούς στους αιρετούς της καταβληθείσας μισθοδοσίας των συμβασιούχων από παράταση, οι νομικοί σύμβουλοι εξήγησαν ότι “οι αιρετοί ενήργησαν με βάση διάταξη νόμου και σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών, που όριζαν να προχωρήσει η ανανέωση των συμβάσεων”. Συνεπώς, εκτιμούν ότι “οι αιρετοί ούτε θα δικαστούν ούτε θα επιδικαστούν ποσά γιατί συντρέχει η συγγνωστή νομική πλάνη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL