Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
"Ταυτόχρονη λειτουργία νηπιακών και προνηπιακών τμημάτων σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ταυτόχρονη λειτουργία νηπιακών και προνηπιακών τμημάτων σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς"

"Θέσπιση καθολικής δίχρονης προσχολικής αγωγής μόνο με ταυτόχρονη λειτουργία νηπιακών και προνηπιακών τμημάτων σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς", ζητά ο Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδος, "προκειμένου να συμμετέχουν όλοι οι κλάδοι ισότιμα στην προσχολική αγωγή".

Ωστόσο, ο ΣΒΕ εκφράζει πλήρη αντίθεση στην εξαγγελία για εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, θεωρωντας απαράδεκτη και μονομερή την εξαγγελία του υπουργού Παιδείας.

Σύμφωνα με τον ΣΒΕ, η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής οδηγεί:

-Στην επέκταση της καταστρατήγησης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων για ένα χρόνο ακόμα και μάλιστα στο 1/3 του ηλικιακού φάσματος αυτή τη φορά (στα 2 από τα 6 έτη της προσχολικής ηλικίας) καθώς οι Βρεφονηπιοκόμοι δεν έχουν δικαίωμα απασχόλησης σε Νηπιαγωγεία παρά μόνο σε Νηπιακά Τμήματα των Παιδικών Σταθμών

-Στην υποβάθμιση του γνωστικού αντικειμένου των Τμημάτων ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής της χώρας, τα οποία αποτελούν Ανώτατα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που έχουν ως αποστολή να καταρτίσουν επιστημονικά παιδαγωγούς και τα οποία σύμφωνα με το περιεχόμενο σπουδών τους καλύπτουν το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής γνώσεων και μεθόδων για την αγωγή παιδιών προσχολικής ηλικίας από την γέννηση έως την εισαγωγή τους στο Δημοτικό Σχολείο.

-Στη δραματική συρρίκνωση του χώρου των Παιδικών Σταθμών που επιτελούν τεράστιο παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο και στην απώλεια θέσεων εργασίας στον μοναδικό χώρο απασχόλησης του κλάδου μας.

-Στην ιδρυματοποίηση του θεσμού από διάφορους «καλοθελητές» τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιμετωπίζουν τον χώρο των Παιδικών Σταθμών ως δομή φύλαξης παιδιών και όχι ως φορέα προσχολικής αγωγής.

-Στην πλήρη διχοτόμηση της ήδη διαφοροποιημένης και μερικώς επικαλυπτόμενης προσχολικής αγωγής που παρέχεται διαχρονικά στη χώρα μας και μάλιστα εις βάρος των Παιδικών Σταθμών και υπέρ των Νηπιαγωγείων, με τους Παιδικούς Σταθμούς να περιορίζονται στις ηλικίες από 2 μηνών έως 4 ετών και τα Νηπιαγωγεία να αναλαμβάνουν αποκλειστικά τις ηλικίες 4 έως 6 ετών.

-Στην οριστική εγκατάλειψη των συζητήσεων για την ενοποίηση ανώτατων σχολών και δομών της προσχολικής αγωγής στη χώρα μας.

Όπως τονίζει ο ΣΒΕ, η εξαγγελία της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις που είχαν ως αποτέλεσμα “την αναδίπλωση της Κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από την αρχική πρόθεση υποβάθμισης του κλάδου μας και του εργασιακού μας χώρου”.

“Είναι σαφές ότι αυτοί οι ελιγμοί της Κυβέρνησης δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν από τις πραγματικές προθέσεις της. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κλάδο μας το πότε θα θεσμοθετηθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή αλλά να μην θεσμοθετηθεί καθόλου”, υπογραμμίζει ο ΣΒΕ.

Τέλος, ο ΣΒΕ ζητεί από όλους του αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν επίσημα και σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Βουλή για τα ζητήματα που θέτει και ταυτόχρονα καλεί όλα τα μέλη του που εργάζονται στους ΟΤΑ της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ τη Δευτέρα 22 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL