Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Αγώνας για τη διάσωση του Φιλοπάππου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγώνας για τη διάσωση του Φιλοπάππου

Αγώνα για τη διάσωση των 13 στρεμμάτων του αρχαιολογικού χώρου στην ανατολική πλευρά του λόφου Φιλοπάππου απέναντι από την Ακρόπολη δίνουν οι κάτοικοι, καθώς η έκταση κινδυνεύει να βρεθεί σε χέρια ιδιωτών εάν, όπως υποστηρίζουν, “ο Δήμος Αθηναίων ως δικαιούχος δεν τη μεταγράψει άμεσα στο περιουσιολόγιό του”.

Οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου η έκταση να παραμείνει με τον αρχικό χαρακτηρισμό του κοινόχρηστου χώρου με δικαιούχο τον Δήμο Αθηναίων και κατά συνέπεια να ακυρωθούν μεταγενέστερες αποφάσεις του υπουργείου Τουρισμού, γιατί, όπως υποστηρίζουν, “παρανόμως ο ΕΟΤ ισχυρίζεται ότι η έκταση του ανήκει”. Να σημειωθεί ότι η περιουσία του ΕΟΤ πλέον έχει μεταφερθεί στο υπερταμείο (πρώην ΤΑΙΠΕΔ).

Η υπόθεση εξ αναβολής αναμένεται να εκδικαστεί τη 15η Ιουνίου στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Η ιστορία πράξεων και παραλείψεων που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση έχει τις ρίζες της στο 1958. Τότε το υπουργείο Δημοσίων Έργων διέταξε την απαλλοτρίωση της έκτασης των 13 στρεμμάτων στην ανατολική πλευρά του λόφου του Φιλοπάππου, που ήταν χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός χώρος, προκειμένου εκεί να διαμορφωθούν άλσος και πλατεία.

Μαζί με την απαλλοτρίωση το τότε υπουργείο είχε εκδώσει πράξη αναλογισμού της αποζημίωσης προς τους πρώην ιδιοκτήτες. Ο νόμος όριζε ότι ο δήμος έπρεπε να κάνει τη διαδικασία απαλλοτρίωσης, πράγμα που έκανε. Βάσει του ίδιου νόμου, η έκταση περιήλθε στον δήμο, αλλά αυτός ποτέ δεν την ενέγραψε στο περιουσιολόγιό του! Μαζί με αυτήν την παράλειψη, αποδεικνύεται ότι μέχρι σήμερα η έκταση δεν έχει ιδιοκτήτη!

Το χρονικό

Το 1961, επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, στην έκταση των 13 στρεμμάτων χτίστηκε από τον ΕΟΤ το κέντρο αναψυχής - εστιατόριο Διόνυσος χωρίς να υπάρχει άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, μιας και ο χώρος ήταν χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός, αλλά και χωρίς οικοδομική άδεια! Επειδή η κατασκευή ήταν παράνομη, από τότε γίνονταν παράτυπες προσπάθειες νομιμοποίησης του ακινήτου.

Το 1968 ο ΕΟΤ υπογράφει συμβόλαιο με την εταιρεία που λειτουργεί το κέντρο Διόνυσος και έκτοτε λαμβάνει τα μισθώματα. Το 1973 ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) επιχείρησε να αλλάξει τον χαρακτηρισμό του ακινήτου σε “τουριστικό”, αλλά λόγω ενστάσεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αυτό δεν έγινε κατορθωτό.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1993, το υπουργείο Τουρισμού με απόφασή του αφού λαμβάνει υπ’ όψιν ότι “οι κτηριακές τουριστικές εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας ΕΟΤ του εστιατορίου - αναψυκτηρίου Διόνυσος στον λόφο Φιλοπάππου έχουν ανεγερθεί χωρίς την κατά νόμο οικοδομική άδεια πριν από τη 19η Ιουλίου 1993”, διαπιστώνει τη “νομιμότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων”!

Επίσης αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις “έχουν ανεγερθεί από τον ΕΟΤ σε χώρο που έχει απαλλοτριώσει το υπουργείο Δημοσίων Έργων και σήμερα διεκδικεί ο Δήμος Αθηναίων”. Στην ίδια απόφαση τροποποιείται η μελέτη κατασκευής του κτηρίου. Το 2010 επόμενη τροποποίηση της διαπιστωτικής πράξης του 1993 αποκαθιστά την αναφορά στη σωστή αρχική μελέτη για το κτίσιμο του κτηρίου.

Όμως, το 2014, το υπουργείο Τουρισμού επανέρχεται στο ζήτημα. Εκδίδει απόφαση με την οποία τροποποιεί το εμβαδόν του κέντρου Διόνυσος αυξάνοντάς τον κατά 15 τ.μ. Να σημειωθεί ότι το αρχικό κτίσμα συμπεριλαμβανομένων των μπαλκονιών ήταν 1.150 τ.μ. Αργότερα αυτό επεκτάθηκε. Σύμφωνα με έγγραφα το κτίσμα επεκτάθηκε κατά 600 τ.μ., εκ των οποίων τα 126 τ.μ. έχουν προκύψει από παράνομη ανασκαφή βάθους τριών μέτρων για εγκατάσταση τουαλετών και υποδομής για λειτουργία μαγειρείων.

Στην απόφαση του 2014 γίνεται μια νέα διατύπωση, όπου αναφέρεται ότι “η δομημένη επιφάνεια των κτηριακών εγκαταστάσεων του συγκροτήματος Διόνυσος στον λόφο Φιλοπάππου, οι οποίες έχουν ανεγερθεί από τον ΕΟΤ σε χώρο που έχει απαλλοτριωθεί από το υπουργείο Δημοσίων Έργων υπέρ του ΕΟΤ, είναι 1.165,15 τ.μ.”.

Ωστόσο της απόφασης του 2014 είχε προηγηθεί το 2007 έγγραφη απάντηση εκ μέρους της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου στον Δήμο Αθηναίων, όπου αναφερόταν ότι “μετά από έρευνα στο αρχείο της υπηρεσίας μας δεν προκύπτει μέχρι σήμερα καταγεγραμμένο δημόσιο κτήμα στη θέση του εστιατορίου Διόνυσος, στο λόφο Φιλοπάππου, στον Δήμο Αθηναίων και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την εκμετάλλευσή του στην υπηρεσία μας”. Με βάση αυτό το έγγραφο προκύπτει ότι η έκταση δεν είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου και συνεπώς δεν ανήκει στον ΕΟΤ!

Οι κάτοικοι αντιστέκονται

Οι κάτοικοι έχουν προσφύγει κατά της τελευταίας απόφασης του υπουργείου Τουρισμού, γιατί, όπως υποστηρίζουν, αυτή “διαστρεβλώνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου εμφανίζοντάς το ότι ανήκει στον ΕΟΤ και συγκαλύπτει τις αυθαίρετες επεκτάσεις του κτίσματος, που στεγάζεται το κέντρο Διόνυσος”.

Στο ίδιο πλαίσιο οι κάτοικοι ζητούν την ανάκληση της διαπιστωτικής πράξης που εκδόθηκε επί υπουργίας Όλγας Κεφαλογιάννη προκειμένου να διατηρηθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της έκτασης των 13 στρεμμάτων και να εξαιρεθεί από το χαρτοφυλάκιο του υπερταμείου. Για την προστασία της έκτασης οι κάτοικοι ζητούν ο Δήμος Αθηναίων ως δικαιούχος να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του και να προχωρήσει στη μεταγραφή της έκτασης στο περιουσιολόγιό του και ακολούθως να τη δηλώσει στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Τι λέει ο δήμος

“Σύνθετο ζήτημα” χαρακτηρίζουν την υπόθεση αρμόδιοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Αθηναίων που έχουν γνώση του θέματος υποστηρίζοντας ότι “η μεταγραφή του ακινήτου στον Δήμο Αθηναίων δεν είναι απλή λόγω της παρεμβολής του ΕΟΤ και της μεταβίβασης της έκτασης στο υπερταμείο”. “Πιθανόν η κατάσταση να είναι όπως τα λένε οι κάτοικοι” υποστηρίζουν εκτιμώντας ότι “η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια”.

Ωστόσο, όπως μας πληροφορούν, “η νομική υπηρεσία του δήμου δεν έχει συντάξει ακόμη δικόγραφο”. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων ύστερα από συνεχείς παρεμβάσεις του επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρ. Αξελού, αφού για περισσότερο από ένα χρόνο ο δήμαρχος Γ. Καμίνης ανέβαλλε διαρκώς τη συζήτηση του θέματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL