Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Τετραήμερη απεργία στην Αυτοδιοίκηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τετραήμερη απεργία στην Αυτοδιοίκηση

Σε τετραήμερη αποχή και απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση ύστερα από κάλεσμα της ΠΟΕ - ΟΤΑ με τους δήμους, διαμαρτυρόμενοι για τις μηδενικές προσλήψεις τα επόμενα δύο χρόνια και για τις περικοπές των πόρων στους δήμους. Την ίδια ώρα, οι δήμοι ενημερώνουν τους κατοίκους για διακοπή της αποκομιδής απορριμμάτων έως την Τρίτη που λήγει η απεργία. Προκειμένου να απαντήσει στα αιτήματα των εργαζομένων, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης είχε χθες συνάντηση με την έτερη ομοσπονδία των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης, την ΠΟΠ-ΟΤΑ, όπου εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Η μεγαλύτερη ομοσπονδία των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, η ΠΟΕ - ΟΤΑ, το Σαββατοκύριακο καλεί τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση σε αποχή από κάθε εργασία. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, η ομοσπονδία έχει κηρύξει 48ωρη πανελλαδική απεργία.

Για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί, στις 11 π.μ., κινητοποίηση στο Σύνταγμα, με επίκεντρο την απόσυρση της εξαγγελίας του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για την υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων (σ.σ.: παιδιά 4 ετών) στα νηπιαγωγεία, με την ομοσπονδία να υποστηρίζει ότι αυτό θα οδηγήσει στο κλείσιμο δημοτικών παιδικών σταθμών και σε απόλυση πολλών ειδικοτήτων.

Την Τρίτη, η Ομοσπονδία προγραμματίζει κινητοποίηση, στις 9 π.μ., υπέρ των δικαιωμάτων των συμβασιούχων από παράταση με αίτημα την άμεση επίλυση του αδιεξόδου που δημιουργεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, η απόφαση “βάζει σε κίνδυνο και υπό καθεστώς απόλυσης 15.000 συμβασιούχους των δήμων οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες”.

Συνάντηση με Σκουρλέτη

Για το ζήτημα των συμβασιούχων από παράταση ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης είχε συνάντηση χθες με την ΠΟΠ - ΟΤΑ, όπου ενημέρωσε τους συνδικαλιστές ότι, “εφόσον χρειαστεί, θα ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι”. “Πριν απ’ όλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία συζήτησης του θέματος στο Ελεγκτικό Συνέδριο”, ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι “η παράταση των συμβάσεων εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας συνδέθηκε με την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης μιας έκτακτης κατάστασης”. “Σε αυτό συνηγορούν τόσο οι απόψεις δημάρχων που δηλώνουν ότι έχουν μεγάλη ανάγκη το προσωπικό για την καθαριότητα, όσο και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων που επισημαίνουν κατηγορηματικά την καθοριστική συμβολή αυτού του προσωπικού για την κάλυψη των καθημερινών απαιτήσεων στην καθαριότητα των δήμων όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα” πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Π. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι το ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής και οριστικής επίλυσης του ζητήματος των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο σύνταγμα όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία.

Τέλος, για το ζήτημα της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι, “με βάση τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού, αλλά και με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, πριν από την υλοποίηση του μέτρου θα εξεταστούν διεξοδικά όλα τα επίμαχα ζητήματα για την επάρκεια των δομών και την εξασφάλιση του προσωπικού για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL