Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
ΟΑΣΘ: Μισθούς δεν δίνει, μερίσματα μοιράζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΑΣΘ: Μισθούς δεν δίνει, μερίσματα μοιράζει

Αποκαλυπτική ήταν η χθεσινή συζήτηση στα δικαστήρια για το αίτημα του ΟΑΣΘ να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ώστε να κριθεί άκυρη η επίσχεση εργασίας των εργαζόμενων. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της διοίκησης του οργανισμού, ενώ, όπως καταγγέλθηκε από την πλευρά των εργαζομένων, η διοίκηση του ΟΑΣΘ μοίρασε πριν από λίγες ημέρες λεφτά στους μετόχους, την ώρα που χρωστά δύο μισθούς και το δώρο του Πάσχα στους ίδιους. Εντύπωση επίσης προκάλεσαν τα ειρωνικά σχόλια της προέδρου του δικαστηρίου κατά του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αιτήματος της διοίκησης του ΟΑΣΘ για ακόμη μια φορά έγινε ξεκάθαρο ότι οι μέτοχοι του οργανισμού όχι μόνο δεν «βάζουν το χέρι στην τσέπη», αλλά, παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει συνεχίζουν να παίρνουν τα μερίσματά τους. Ανάμεσα σε αυτούς και μια μερίδα εργαζομένων που είναι και μέτοχοι. «Η διοίκηση θα μπορούσε να δώσει τουλάχιστον έναν μισθό, αλλά συνεχίζει να μοιράζει κέρδη στους μετόχους. Τελευταία φορά που κατέβαλε μερίσματα ήταν την περασμένη Παρασκευή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων Δημήτρης Τσερμενίδης. Ακούγοντας αυτό, η πρόεδρος της έδρας, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της διοίκησης του ΟΑΣΘ, τους ρώτησε «διανέμετε μερίσματα ενώ έχετε ελλείμματα;» και ο γενικός διευθυντής του οργανισμού δεν διέψευσε τον πρόεδρο του συνδικάτου. Απλώς σημείωσε ότι «για το τελευταίο εξάμηνο οφείλονται στους μετόχους περίπου 8 εκατ. ευρώ» (!), χωρίς ωστόσο να διαψεύσει ότι την προηγούμενη Παρασκευή μοιράστηκαν μερίσματα, ενώ στα ταμεία του ΟΑΣΘ είχε μπει ήδη η κρατική επιχορήγηση...

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της προέδρου, ο Δ. Τσερμενίδης υποστήριξε ότι «από το σύνολο των περίπου 2.300 εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, περίπου 200 άτομα είναι και μέτοχοι», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Μεταφορών, υποστηρίζοντας ότι το Δημόσιο χρωστά στον ΟΑΣΘ πάνω από 100 εκατ. ευρώ και αρνείται να τα καταβάλει. «Τι λέει το υπουργείο, γιατί δεν τα δίνει;» ρώτησε η πρόεδρος και ο Δ. Τσερμενίδης, με εμφανή ειρωνική διάθεση, απάντησε: «Δεν ξέρω από αριστερή ιδεολογία...».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης και ενώ ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΘ έθιγε το θέμα με τη διαφορά του ΦΠΑ (σ.σ.: ο ΟΑΣΘ εισπράττει 13% και αποδίδει 24%) και ανέφερε ότι ο Χρ.Σπίρτζης τους είπε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα εξεταστεί από επιτροπή και πως στην Αθήνα αυτό το θέμα είναι λυμένο, η πρόεδρος είπε «μάλλον φαίνεται ότι είναι άλλο κράτος στην Αθήνα» (!), ενώ έπειτα χαμηλοφώνως σχολίασε: «Να τον χαίρεστε τον υπουργό...».

«Αν δεν μπουν χρήματα στους λογαριασμούς μας, δεν θα βγουν τα λεωφορεία» ήταν και χθες η στάση των συνδικαλιστών του ΟΑΣΘ, ενώ η διοίκησή του επρόκειτο να εξετάσει το αίτημα φορέων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πάρουν πίσω την επίσχεση μέχρι αύριο, αφού, σύμφωνα με τη διοίκηση, γίνονται προσπάθειες για την καταβολή ενός μισθού. Εντύπωση προκαλεί ότι για πρώτη φορά η διοίκηση του συνδικάτου στρέφεται κατά της διοίκησης του ΟΑΣΘ με τόση ένταση, ενώ χθες, σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι τάχθηκαν υπέρ των ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL