Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους

Σε όλους τους τόνους καθησυχάζουν κυβερνητικά στελέχη τους συμβασιούχους από παράταση για το ζήτημα των δεδουλευμένων τους με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία αναμένουν να καθαρογραφεί, προκειμένου να λάβουν, εάν και εφόσον χρειαστεί, την απαιτούμενη μέριμνα.

Στενοί συνεργάτες των υπουργών που ασχολούνται με το θέμα διαβεβαίωναν στην “Α” ότι είναι “διασφαλισμένη η μισθοδοσία των συμβασιούχων από παράταση” και ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Άλλωστε και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, από τη στιγμή που υπήρξε ενημέρωση για την έκδοση της απόφασης από το ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, είχε δηλώσει: “Ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη”.

Στο ίδιο πνεύμα η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλ. Γεροβασίλη υπογράμμιζε ότι “οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι θα πληρωθούν”. Παράλληλα, εξήγησε ότι “Μας απασχολεί ιδιαίτερα πώς θα λυθεί το πρόβλημα των ανθρώπων που μένουν εγκλωβισμένοι αλλά προσκρούει σε θέματα του συντάγματος και δημοσιονομικούς περιορισμούς”.

Για το θέμα παρενέβη και το Μαξίμου στους ίδιους καθησυχαστικούς τόνους, λέγοντας: “Κρατάτε μικρό καλάθι σε όσα ακούγονται για μη καταβολή των δεδουλευμένων”.

Στο ζήτημα της ανησυχίας από την πλευρά των δημάρχων και στον ενδεχόμενο καταλογισμό των ποσών της καταβληθείσας μισθοδοσίας τόσο για τους ίδιους τους αιρετούς, όσο και για τους ταμίες των δήμων, στενοί συνεργάτες των εμπλεκόμενων υπουργών διαβεβαίωναν ότι “δεν θα υπάρξει πρόβλημα” με τυχόν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.

Πάντως, οι αιρετοί κρίνουν ότι το ζήτημα είναι σύνθετο και εκτιμούν πως για την επίλυσή του θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση. Για το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων υποστηρίζουν ότι “αυτοί δεν φέρουν ευθύνη, αφού εφάρμοζαν τον νόμο”. Ενώ στο σκέλος του μη σύννομου των ενταλμάτων πληρωμής μισθοδοσίας, οι αιρετοί υποστηρίζουν ότι “εφάρμοζαν τον νόμο, παρ’ ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν ότι η απόφαση σε επίπεδο κλιμακίου του ελεγκτικού συνεδρίου έλεγε ακριβώς το αντίθετο”. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι εκφράζουν αγωνία, ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητάει άμεσα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου, όπως λένε συνδικαλιστές “το πρόβλημα να μη λάβει εκρηκτικές διαστάσεις”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL