Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Δέσμευση της κυβέρνησης για συνολική λύση στο θέμα των συμβασιούχων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δέσμευση της κυβέρνησης για συνολική λύση στο θέμα των συμβασιούχων

Εμπλοκή στους συμβασιούχους από παράταση, αλλά και στους δήμους όλης της χώρας προκαλεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς έκρινε ομόφωνα ότι οι παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές, ενώ κατά πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματική διάταξη που επέτρεπε στους δημάρχους και τους ταμίες των δήμων να εκτελούν εντάλματα πληρωμής μισθοδοσίας. Η απόφαση προκάλεσε χθες ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, την ίδια ώρα που επανήλθε στην επιφάνεια το ζήτημα της τακτοποίησης των χιλιάδων συμβασιούχων που απασχολούνται στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τη σαφή της δέσμευση έδωσε η κυβέρνηση για αποπληρωμή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων από παράταση, την ίδια ώρα που έθεσε εκ νέου ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της συνολικής αντιμετώπισης των συμβασιούχων, καλώντας όλα τα κόμματα να πάρουν θέση.

Αντισυνταγματικές οι παρατάσεις

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προέκυψε λόγω παραπομπής του από το κλιμάκιο του ίδιου δικαστηρίου για οριστική κρίση. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, με πρόεδρό της την Ανδρ. Θεοτοκάτου και εισηγήτρια τη Μαρία Αθανασοπούλου (πρόεδρο του Α’ Κλιμακίου του Α’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου), ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κεκλεισμένων των θυρών. Η απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Στο σκέλος των παρατάσεων των συμβάσεων με βάση τη διάταξη 49 του Ν. 4325/2015 (Νόμος Κατρούγκαλου) και της συνακόλουθης διάταξης αρ. 16 του Ν. 4429/2016 (ρύθμιση Βερναρδάκη), η Ολομέλεια ου Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ομόφωνα αντισυνταγματική και ως εκ τούτου οι συμβάσεις δεν θα παραταθούν εντός του 2017. Στο σκέλος της έγκρισης δαπάνης μισθοδοσίας, που αφορά τη διάταξη αρ. 25 του Ν. 4456 (ρύθμιση Γεροβασίλη), η Ολομέλεια έκρινε με 17 υπέρ και 14 κατά ότι είναι αντισυνταγματική και συνεπώς αποφάνθηκε ότι τα εκδοθέντα εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων όχι μόνο δεν είναι νόμιμα, αλλά πρέπει να επιστραφούν. Αυτή η απόφαση βαρύνει με ατομικούς καταλογισμούς τόσο τους συμβασιούχους, καθώς τύποις οφείλουν να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά και τους δημάρχους και τους ταμίες των δήμων που εξέδωσαν τα εντάλματα πληρωμής μισθοδοσίας.

Να σημειωθεί ότι από τον Φεβρουάριο του 2016 η πρόεδρος του Α' Κλιμάκιου του Α' Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Μ. Αθανασοπούλου είχε κρίνει αντισυνταγματική την ρύθμιση Κατρούγκαλου με την οποία δόθηκε η πρώτη παράταση. Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι οι συμβάσεις αφορούν την κάλυψη πρόσκαιρων και εποχικών αναγκών και ως εκ τούτου η ρύθμιση Κατρούγκαλου αντιβαίνει στο άρθρο 103 του συντάγματος για τον τρόπο πρόσληψης στο Δημόσιο. Με βάση το ίδιο σκεπτικό, οι εντολές πληρωμής κρίθηκαν παράνομες, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται ο δήμος να πληρώσει μισθοδοσία. Μέχρι την απόφαση του Φεβρουαρίου οι κατά τόπους επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορούσαν να εγκρίνουν εντολές πληρωμής για μισθοδοσία των συμβασιούχων από παράταση, παρ’ότι υπήρχε διχογνωμία επί του θέματος.

Δέσμευση Σκουρλέτη

Τη δέσμευση ότι “ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη” εξέφρασε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης επιχειρώντας να καθησυχάσει τους εργαζόμενους. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη και προσανατολίζεται σε απεργία, με τους συνδικαλιστές να υποστηρίζουν πως “δεν φταίνε οι συμβασιούχοι για αυτή την εξέλιξη” και πως “είναι αδύνατο να επιστρέψουν τα λεφτά της μισθοδοσίας τους”.

Σε κάθε περίπτωση, ο Π. Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τα όσα διέρρευσαν στον Τύπο, κράτησε επικριτική στάση κάνοντας λόγο για “μια εικαζόμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου”. Συνεργάτες του υποστήριζαν ότι η αποφάσεις του υπουργού θα ληφθούν όταν λάβει την επίσημη κρίση του Συνεδρίου. Πάντως, ο Π. Σκουρλέτης εξήγησε ότι το ζήτημα των παρατάσεων των συμβασιούχων “συνδέεται με την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης μιας έκτακτης κατάστασης, σε ένα πεδίο δημόσιων λειτουργιών, όπου η αναμονή οριστικών και μόνιμων λύσεων, σε συνθήκες αναστολής προσλήψεων, δύσκολα θα μπορούσε να είναι συμβατή με την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος”. Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε τη δέσμευση για συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου υπογραμμίζοντας πως “ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας” που “θα το επιλύει οριστικά”. Στο ίδιο κλίμα ήταν ο σχολιασμός που έκαναν συνεργάτες της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολ. Γεροβασίλη.

Παρέμβαση Δ. Τζανακόπουλου

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημ. Τζανακόπουλος, μεταφέροντας τη δέσμευση για νομοθετική ή άλλη πρωτοβουλία για την καταβολή των δεδουλευμένων στο σύνολο των συμβασιούχων από παράταση στους δήμους. Η κυβέρνηση “θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο σύνταγμα όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ”, τόνισε ο Δημ. Τζανακόπουλος, προειδοποιώντας ότι “πάρα πολύ σύντομα το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα κληθεί να πάρει σαφή και συγκεκριμένη θέση χωρίς περιστροφές”.

Αντιπολιτευτικοί τόνοι

Ως “εγγυητής” της “κανονικότητας στη λειτουργία της χώρας” επιχείρησε να εμφανιστεί χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης, επιτιθέμενος στην κυβέρνηση και υποστηρίζοντας ότι “η Δικαιοσύνη έκρινε παράνομες τις παρατάσεις των συμβάσεων δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έγιναν με τον νόμο Κατρούγκαλου, που κρίθηκε αντισυνταγματικός”.“Με το να στήνονται ‘παράγκες’ στο ευρύτερο Δημόσιο δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας” συμπλήρωσε, αναφέροντας πως “προσπαθούν να φτιάξουν καθεστώς και φέρνουν χάος. Επαναλαμβάνουν τις χειρότερες πρακτικές του χθες, που όλοι οι Έλληνες θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας”. “Ευτυχώς, για άλλη μια φορά, το σύνταγμα βάζει φραγμό στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα και των υπουργών του” αναφέρει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

“Η απόφαση εκθέτει απόλυτα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα” αναφέρει ο Λ. Γρηγοράκος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για “κυβερνητική διγλωσσία”, που “υπόσχεται ταυτόχρονα ‘πέτσινους’ διορισμούς στους ανέργους και μονιμοποιήσεις στους συμβασιούχους αποτελεί την επιτομή του παλαιοκομματισμού”. "Όταν έχεις μάθει να προσαρμόζεις την πραγματικότητα στις επιθυμίες σου, δεν έχεις καιρό να σκεφτείς λεπτομέρειες όπως το σύνταγμα" σχολίασε μέσω Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης

Πολεμική Πατούλη

Αναστάτωση προκάλεσε η είδηση της απόφασης και στον αυτοδιοικητικό χώρο, με τον “γαλάζιο” πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη να επιχειρεί να στήσει εκ νέου πολεμικό σκηνικό με τον υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας ακόμη και την αποπομπή του. “Αναμένουμε τις κινήσεις της κυβέρνησης, νομοθετικές και άλλες, για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα τόσο στη λειτουργία των δήμων, όσο και στην πληρωμή των δεδουλευμένων” σχολίασε στην “Α” ο επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Δημ. Μπίρμπας. Ο ίδιος επέκρινε την απαίτηση Πατούλη για αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών.

Σφοδρή ήταν η απάντηση Σκουρλέτη, ο οποίος έκανε λόγο για “πρόθυμους σχολιαστές” που είναι είτε θεσμικοί παράγοντες φορέων της Αυτοδιοίκησης είτε η αξιωματική αντιπολίτευση, οι οποίοι, όπως είπε, “δεν περιορίζονται μόνο στην αυθαίρετη και υπερχειλή πολιτικής σκοπιμότητας κριτική προς την κυβέρνηση, με αφορμή ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά σπεύδουν κιόλας με απίστευτο κυνισμό και χαιρεκακία να ‘πληροφορήσουν’ τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ότι δεν θα πληρωθούν για την εργασία που έχουν ήδη παράσχει”.

“Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αν ο κ. Σκουρλέτης είχε λίγη τσίπα, θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί” ανταπάντησε ο Γ. Πατούλης, ο οποίος στην επιστολή του επέδωσε και το σημείωμα του νομικού συμβούλου της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρη, όπου αναλύονταν πτυχές του ζητήματος που εξέταζε το Ελεγκτικό Συνέδριο. “Θα ήταν χρήσιμο, σκόπιμο και ενδιαφέρον να μπορούσε να κατονομάσει ο κ. Πατούλης τον δικαστή που ενημέρωσε τον συνεργάτη του” ήταν η επόμενη απάντηση συνεργατών του υπουργού Εσωτερικών, η οποία καταλήγει: “‘Συγκινητική’ η προσπάθεια του κ. Πατούλη να καλύψει τα ‘κενά’ ενημέρωσης για την υπόθεση, αλλά αυτές οι πρακτικές υπηρετούν με τον χειρότερο τρόπο τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL