Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Δεν αλλάζει ο αριθμός των συμβασιούχων στο Δημόσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν αλλάζει ο αριθμός των συμβασιούχων στο Δημόσιο

Καμία περικοπή στον υφισταμένο αριθμό των συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό, για τη διετία 2017-2018 προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές, εξαιρώντας μάλιστα από το αριθμητικό "ταβάνι" των συμβασιούχων τις πρόσθετες προσλήψεις έκτακτου προσωπικού που συνδέονται με το προσφυγικό ζήτημα, τις φυσικές καταστροφές αλλά και την ανθρωπιστική κρίση.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ της "Αυγής" στο φύλλο της 3.5, το κείμενο της συμφωνίας προσδιορίζει τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό συμβασιούχων, που μισθοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό, ο οποίος, όπως αναφέρεται στο κείμενο, παραμένει ίδιος με τον μέσο όρο του 2016, χωρίς να υπαχθεί σε καμία ποσόστωση. Μάλιστα, από το ανώτατο αυτό όριο, που, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου του Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, ανέρχεται σε σχεδόν 48.000 υπαλλήλους, εξαιρούνται οι πρόσθετες προσλήψεις εποχικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές, την ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, από το αριθμητικό "ταβάνι" των συμβασιούχων εξαιρούνται και οι μισθοδοτούμενοι από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι οποίοι ήδη καταγράφονται στο Μητρώο ως ξεχωριστή κατηγορία, αλλά και το έκτακτο προσωπικό των ΝΠΙΔ, το οποίο δεν χρηματοδοτείται έτσι κι αλλιώς από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα ακόμη με το κείμενο, το επίδομα επικίνδυνης εργασίας πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή πρακτική, ενώ η κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει, προκειμένου η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, έπειτα από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, να βρίσκεται σε συνάρτηση με το προβλεπόμενο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, όπως θα καθοριστεί στο μεσοπρόθεσμο 2018-2021.

Κινητικότητα τον Σεπτέμβριο

Αναφορικά με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, το κείμενο της συμφωνίας παραπέμπει για τον Σεπτέμβριο του 2017 την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος κινητικότητας κι αφού έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο τα περιγράμματα θέσεων (job description). Επίσης, για την επιλογή προϊσταμένων αναφέρεται ως προαπαιτούμενο ότι πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διορισμοί των γενικών διευθυντών διοικητικού και οικονομικού στα υπουργεία μέχρι τον Σεπτέμβρη (σ.σ.: η σχετική προκήρυξη εκδόθηκε στις 2 Μαΐου), ενώ την ίδια περίοδο ξεκινούν όλες οι διαδικασίες για τη στελέχωση των διοικητικών γραμματέων, αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων και τομεακών γραμματέων. Τέλος, το κείμενο καθορίζει πώς μέχρι τον Μάρτιο του 2018 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο διορισμός των διευθυντών και μέχρι τον Απρίλιο του ίδιου έτους των προϊστάμενων τμημάτων.

Ειδικά μισθολόγια με μεθοδολογία Ενιαίου Μισθολογίου

Αναφορά γίνεται και στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, σημειώνοντας όμως χωρίς άλλες λεπτομέρειες ότι οι αρχές θα προωθήσουν νομοθεσία για την ολοκλήρωση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων, ακολουθώντας τη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε για την κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου.

Το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναλαμβάνει ακόμη την ευθύνη να παρουσιάσει το πρώτο δείγμα εφαρμογής του νέου συστήματος αξιολόγησης τον Ιούνιο του 2017, ενώ ενδιαφέρουσα εμφανίζεται η υποχρέωση μέχρι τον Ιούνιο του 2018 για τη δημιουργία ανοιχτής δημόσιας ηλεκτρονικής πύλης για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών σε όλες τις νομοθεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL