Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Αρχαιοκάπηλος προσπάθησε να πουλήσει αρχαία κυκλαδίτικα αντικείμενα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχαιοκάπηλος προσπάθησε να πουλήσει αρχαία κυκλαδίτικα αντικείμενα

Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου στον Άλιμο Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας 46χρονος ημεδαπός για παράνομη κατοχή-μεταφορα αρχαίων κινητών μνημείων μεγάλης αξίας.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, μετά από πολύμηνη έρευνα για την ταυτοποίηση άγνωστου άνδρα που κατέχει ένα εξαιρετικά σπάνιο αρχαίο κυκλαδικό ειδώλιο και μία αρχαία επιγραφή, τα οποία προσπαθεί να πωλήσει έναντι του χρηματικού ποσού του 1.000.000 ευρώ, εντοπίσθηκε ο ανωτέρω σε χώρο στάθμευσης πλησίον της Μαρίνας Αλίμου και αποφασίσθηκε ο έλεγχός του.

Μετά από έρευνα σε σακίδιο που κατείχε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο αρχαία αντικείμενα.

Τα ανωτέρω αρχαία αντικείμενα, επιδείχθηκαν σε αρμόδια αρχαιολόγο του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για:

- γυναικείο ειδώλιο πρωτοκυκλαδικής περιόδου, που χρονολογείται στο 2.800-2.300 π.Χ, αποτελούμενο από τρία συνανήκοντα μέλη, συνολικού μήκους -80- εκατοστών, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και

- επιγραφή σε χάλκινο έλασμα, μέγιστου μήκους -30- εκατοστών και μέγιστου ύψους -13- εκατοστών

υπαγόμενα στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επίσης κατασχέθηκαν και δύο κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL