Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Προβληματισμός για ένταξη των προνήπιων στα Νηπιαγωγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προβληματισμός για ένταξη των προνήπιων στα Νηπιαγωγεία

Έντονο προβληματισμό στους εργαζόμενους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και τους δημάρχους έχει προκαλέσει η εξαγγελία του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για την ένταξη προνήπιων στη 14χρονη τυπική εκπαίδευση, αρχής γενομένης από τα Νηπιαγωγεία. Για το ζήτημα η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε την Πέμπτη 11.5 πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 7 μ.μ. έως τις 12 το μεσημέρι, για όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους, υποστηρίζοντας ότι η εξαγγελία θα οδηγήσει σε κλείσιμο τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Η ομοσπονδία θα έχει σήμερα συνάντηση εργασίας με την ΚΕΔΕ ύστερα από πρόσκληση του Γ. Πατούλη, ενώ αύριο συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με το ίδιο ζήτημα. Την ίδια ώρα καθησυχαστική εμφανίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" και καλεί τους γονείς να ετοιμάσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να τα προσκομίσουν διεκδικώντας επιδοτούμενη θέση στους παιδικούς σταθμούς για το σχολικό έτος 2017-2018.

Οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και κυρίως οι παιδαγωγοί υποστηρίζουν ότι τυχόν υλοποίηση της εξαγγελίας του υπουργού Παιδείας για ένταξη των προνήπιων (σ.σ.: παιδιά 4 ετών) στα Νηπιαγωγεία θα οδηγήσει στη διάλυση του θεσμού των δημοτικών παιδικών σταθμών, καθώς θα μειωθούν οι θέσεις των φιλοξενούμενων παιδιών, με συνέπεια αυτοί να οδηγηθούν στο κλείσιμο. Διερωτώνται, μάλιστα, τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους που για 8 ή 10 χρόνια απασχολούνται μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" με συμβάσεις έργου, αν δηλαδή θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους και θα ενταχθούν στα Νηπιαγωγεία ή θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι υποστηρίζουν πως η επιλογή Γαβρόγλου αφενός “θα οδηγήσει σε κλείσιμο δημοτικών παιδικών σταθμών”, αφετέρου “το περιορισμένο ωράριο των νηπιαγωγείων κάθε άλλο παρά θα εξυπηρετεί τους γονείς”. Να σημειωθεί ότι το ωράριο των δημοτικών παιδικών σταθμών εκτείνεται από τις 7 π.μ. έως τις 5 μ.μ., ενώ των Νηπιαγωγείων από τις 8.15 π.μ. έως 12.30 μ.μ., ενώ στις περιπτώσεις του ολοήμερου νηπιαγωγείου το ωράριο εκτείνεται από τις 7.45 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί κλείνουν μόνο τον Αύγουστο, ενώ τα Νηπιαγωγεία έχουν πρόγραμμα διακοπών όπως τα σχολεία. Οι δήμαρχοι εκτιμούν, μάλιστα, ότι το κλείσιμο εκατοντάδων δημοτικών παιδικών σταθμών θα επιβαρύνει οικονομικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού θα αναγκάσει τους γονείς να αναζητήσουν έναντι αντιτίμου δραστηριότητες για τα παιδιά τους, μια που δεν θα τους εξυπηρετεί το ωράριο των Νηπιαγωγείων.

Ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις των γονέων για επιδοτούμενες θέσεις

Με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει, ζητήσαμε την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Θ. Γκοτσόπουλου, καθώς ο φορέας που διαχειρίζεται το πρόγραμμα "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" για τις επιδοτούμενες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς. “Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, έχω να πω ότι η δήλωση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου δεν επηρεάζει τη δυνατότητα που έχουν οι μητέρες να υποβάλουν αίτηση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα 'Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής' για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2013”.

Ως προς τη λειτουργία του προγράμματος, ο Θ. Γκοτσόπουλος ενημερώνει ότι η ΕΕΤΑΑ αναμένεται να εκδώσει εντός της επόμενης εβδομάδας, και ενάμιση μήνα νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι, την πρόσκληση για τις μητέρες που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν μια επιδοτούμενη θέση για τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς. Η πρόσκληση θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΕΕΤΑΑ την επόμενη εβδομάδα. Για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης απαιτείται η πράξη προσδιορισμού φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση του 2016, το προσωπικό ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, καθώς και τον ΑΜΚΑ των παιδιών τους για τα οποία θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Στις αρχές Ιουνίου θα έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα και έως τα τέλη του ίδιου μήνα θα έχουν αναρτηθεί οι οριστικές θέσεις. Η χρηματοδότηση αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και εκτιμάται στα 205 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες για 100.000 παιδιά, ενώ για τη σχολική χρονιά 2016-2017 αξιοποιήθηκαν 193 εκατ. ευρώ για 92.000 παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL