Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
"Ούτε στον Μουστάκα, ούτε πουθενά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ούτε στον Μουστάκα, ούτε πουθενά"

Να κατεβάσει ρολά αναγκάστηκε ο Μουστάκας στο Μοναστηράκι την Κυριακή μετά την ειρηνική παρέμβαση των Reworkers, πρωτοβουλίας νέων εργαζόμενων που δραστηριοποιείται στα εργασιακά. Οι συμμετέχοντες στη δράση είχαν συγκεντρωθεί απλώς στον χώρο κι αυτό αρκούσε ώστε το κατάστημα να σταματήσει να λειτουργεί.

Με την παρέμβασή τους οι Reworkers ήθελα να στείλουν μήνυμα ότι κανένας εργαζόμενος και καμία εργαζόμενη δεν θα είναι μόνοι τους απέναντι στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας και σε ένα βαθμό το κατάφεραν. Η παρέμβαση αφενός πέτυχε τον συμβολικό σκοπό της με το κλείσιμο του καταστήματος, αφετέρου διαδόθηκε ευρέως στα social media. “Δεν θα επιτρέψουμε τις ‘Λευκές Νύχτες’, τις ‘Μαύρες Παρασκευές’ και τις ‘Χαμένες Κυριακές’” ήταν το μήνυμά τους.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο καιρό πριν είχε αποκαλυφθεί πως υπεύθυνος στα καταστήματα Μουστάκας είχε φτιάξει λίστα με 15 κανόνες που πρέπει να τηρούν οι εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικά ανέφερε η λίστα: «Δουλεύουμε πολύ, μιλάμε λίγο -παίρνουμε άδεια για οτιδήποτε- οι κινήσεις στο κατάστημα πρέπει να είναι δραστήριες -σχεδόν πάντα θα έχουμε κάτι να κάνουμε- είμαστε στο ταμείο, στο σφουγγάρισμα στη σκούπα και όπου χρειαστεί -η εικόνα του μαγαζιού και τα μάτια σας- και δεν ξεχνάμε ότι εκεί έξω υπάρχει μεγάλη ανεργία και όσοι έχετε υποχρεώσεις το γνωρίζετε πολύ καλά».

Οι Reworkers εμφανίστηκαν έξω από τον Μουστάκα φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας και την καταπάτηση άλλων βασικών δικαιωμάτων. Η συγκέντρωσή τους είχε αρκετό κόσμο και οι εργαζόμενοι είδαν με συμπάθεια την κίνηση.

“Ποτέ δουλειά Σάββατο - Κυριακές. Στο διάολο να πάνε οι πολυεθνικές” φώναζαν οι συγκεντρωμένοι και... προέτρεπαν “την κρίση να πληρώσουν τα αφεντικά”. Νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει πορεία από το Σύνταγμα στο Μοναστηράκι. Τα περισσότερα μαγαζιά ήταν πάντως κλειστά, δεδομένου ότι είχαν καλέσει σε απεργία τους εμπόρους τόσο η ΕΣΕΕ όσο και η ΓΣΕΒΕΕ. Απεργία είχε κηρύξει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

“Η κυριακάτικη αργία κατακτήθηκε με αγώνες. Μόνο με αγώνες δεν θα τη χάσουμε” τονίζουν οι Reworkers, που στους επτά περίπου μήνες ύπαρξής τους έχουν προχωρήσει σε αρκετές παρεμβάσεις. Στόχος τους είναι να στρέψουν τον νέο εργαζόμενο κόσμο στη συλλογική δράση, χωρίς όμως να τον πατρονάρουν.

Αντίθετα θέλουν -όπως αναφέρουν- να θωρακίσουν τον κόσμο να είναι προετοιμασμένος απέναντι στα συνήθη φαινόμενα εργοδοτικού συνδικαλισμού που έχουν απαξιώσει την αξία του συνδικαλισμού και έχουν απομακρύνει πολύ κόσμο από τις συλλογικές διεκδικήσεις. Περισσότερα για τους Reworkers και βίντεο από την παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στον Μουστάκα, υπάρχουν στη σελίδα τους reworkers.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL