Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Απειλούν με κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απειλούν με κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ

Το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης θα συζητήσει σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με τους δημάρχους του νομού, στη συνάντηση που θα έχουν στα γραφεία της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ απειλούν και πάλι με κινητοποιήσεις, αφού ο Οργανισμός ξεμένει εκ νέου από ρευστό και ενδέχεται να μην μπορεί να καταβάλει τη μισθοδοσία τους.

Στο μεταξύ, οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, κυρίως οι «γαλάζιοι», σε πρόσφατη συνεδρίαση που είχαν στα γραφεία της ΠΕΔΚΜ για το προσχέδιο νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες, έδειξαν να μην επιθυμούν τη δημιουργία δημόσιου φορέα. Έκαναν λόγο για «πρόχειρο, ασαφές και μη κοστολογημένο» σχεδιασμό και σήμερα αναμένεται να ζητήσουν διάφορες διευκρινήσεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο «γαλάζιος» πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου με δηλώσεις του έκανε σαφές ότι δεν επιθυμεί τη δημιουργία δημόσιου φορέα για τις αστικές συγκοινωνίες. «Την ώρα που η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου αεροδρόμια, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ, είναι απορίας άξιο να θέλει να δημιουργήσει φορέα δημόσιου χαρακτήρα για τη διενέργεια του μεταφορικού- συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκη. Ο ΟΑΣΑ στην Αθήνα, που είναι δημόσιου χαρακτήρα, έχει μεταφερθεί στο υπερταμείο" σχολίασε.

Χθες επίσης αναβλήθηκε για δεύτερη φορά η προσφυγή του ΟΑΣΘ στη Διαιτησία, με την οποία διεκδικεί από το Δημόσιο άλλα 15 εκατ. ευρώ για οφειλές του κράτους για το έτος 2014. Έπειτα από σχετικό αίτημα του Δημοσίου, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 8 Μαΐου, ενώ στελέχη του Οργανισμού υποστηρίζουν πως τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του ιδιωτικού ΟΑΣΘ.

Παρά το γεγονός ότι μήνας μπαίνει - μήνας βγαίνει το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει περίπου 4 εκατ. ευρώ ως κρατική επιχορήγηση, αυτά σύμφωνα με τους διοικούντες του ΟΑΣΘ, δεν αρκούν για να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα και ήδη οι εργαζόμενοι έχουν και πάλι καθυστέρηση δύο μηνών στις καταβολές των μισθών τους. Οι τελευταίοι διαμηνύουν ότι εάν δεν πληρωθούν άμεσα, “οι κινητοποιήσεις είναι προ των πυλών” και το αργότερο στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα συνεδριάσουν τα σωματεία τους για να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL