Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ποινικές διώξεις για την απάτη 1,15 εκατ. ευρώ σε βάρος των εσόδων της ΣΤΑ.ΣΥ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποινικές διώξεις για την απάτη 1,15 εκατ. ευρώ σε βάρος των εσόδων της ΣΤΑ.ΣΥ.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την απάτη ύψους 1,15 εκατ. ευρώ με τα πλαστά εισιτήρια το 2015 στην εταιρεία της ΣΤΑ.ΣΥ άσκησε χθες η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Πρόκειται συνολικά για 12 υπαλλήλους της εταιρείας, οι οποίοι διώκονται για υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση, υπεξαγωγή εγγράφων και παράβαση καθήκοντος. Η τελευταία κατηγορία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Αυγής", είναι σε βαθμό πλημμελήματος και αφορά διευθυντικά στελέχη της προηγούμενης αλλά και της νυν διοίκησης της εταιρείας. Πρόκειται για τον Νικόλαο Παπαθανάση, νυν γενικό διευθυντή της Ν.Δ., που ήταν για τρία ολόκληρα χρόνια, από τον Νοέμβριο του 2012 ώς το τέλος του 2015, του έτους δηλαδή που μπήκε στο μικροσκόπιο της έρευνας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ, αλλά και τον τωρινό διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Θωμόπουλο, ο οποίος όμως διορίστηκε στη θέση αυτή τον Ιούλιο του 2016, όταν είχε ήδη αποκαλυφθεί το κύκλωμα.

Οι ποινικές διώξεις που άσκησε η Εισαγγελία και ακολούθησαν της σχετικής έρευνας και των δύο πορισμάτων τον Ιούνιο 2016 και τον Φεβρουάριο 2017 της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης αφορούν μόνο το έτος 2015, γεγονός που φανερώνει ότι το μέγεθος της απάτης που είχε στηθεί σε βάρος των εσόδων της ΣΤΑ.ΣΥ. είναι σαφώς μεγαλύτερο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της “Αυγής”, προ των πυλών είναι νέος έλεγχος στην εταιρεία, που θα αφορά τη δράση του ίδιου κυκλώματος τα προηγούμενα χρόνια, ξεκινώντας από το αμέσως προηγούμενο έτος (2014).

Σημειωτέον, η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2016, μετά το πρώτο πόρισμα της επιθεωρήτριας, είχε προχωρήσει στην απόλυση τριών εκ των εμπλεκόμενων υπαλλήλων και την παραπομπή στο Πειθαρχικό άλλων 12, ενώ η διοίκηση του ΟΑΣΑ έχει αναθέσει παράλληλο έλεγχο σε εταιρεία ορκωτών λογιστών, ο οποίος αν και δεν έχει ολοκληρωθεί, εντούτοις, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Αυγής”, τα μέχρι σήμερα ευρήματα συμφωνούν με τα συμπεράσματα της επιθεωρήτριας.

Πώς γινόταν η απάτη

Όπως προέκυψε από την έρευνα, συγκεκριμένοι υπάλληλοι το 2015, υπό την ανοχή μελών της διοίκησης Παπαθανάση, προέβησαν σε διαθέσεις προς πώληση στο κοινό εισιτηρίων και καρτών σε πωλητές σταθμών του μετρό, συνολικού ύψους 1.156.321,20 ευρώ, χωρίς όμως να βρεθούν κατά τον έλεγχο του ΓΕΔΔ τα αντίστοιχα παραστατικά στοιχεία διακινήσεων των εν λόγω εισιτηρίων / καρτών, με συνέπεια:

α) Να μην εμφανίζονται ως λογιστικές εγγραφές στην Ημερήσια Κατάσταση Ταμείου, καθιστώντας τα με αυτό τον τρόπο πλαστά.

β) Να μην εμφανίζονται ως εισπράξεις στα ευρεθέντα Πρακτικά της Επιτροπής Καταμέτρησης περιεχομένου σάκων εισπράξεων και, ως εκ τούτου, συνολικό ποσό ύψους 1.156.321,20 ευρώ, να μην έχει αποδοθεί στη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.

Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος συνδεόταν με την απόσυρση μεγάλου αριθμού εισιτηρίων, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα (π.χ. ότι ήταν ελαττωματικά) και στη συνέχεια τα διέθεταν σε σημεία πώλησης εντός των σταθμών, εισπράττοντας οι ίδιοι το αντίτιμο. Η μέθοδος δε που χρησιμοποιούσαν συστηματικά είχε να κάνει με την απόσυρση ρολών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ή ήταν πολύ μεγάλα και έπρεπε να αντικατασταθούν, πριν τελειώσουν, προκειμένου να διευκολυνθεί η καταμέτρηση, και τα οποία το κύκλωμα δεν τα κατέστρεφε ή κατέγραφε την καταστροφή με βάση τα κιλά του χαρτιού και όχι με βάση τον αριθμό των εισιτηρίων.

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων τέθηκε και το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου το οποίο διεξήγαγε η σημερινή διοίκηση υπό τον Γ. Θωμόπουλο και το οποίο παρουσίαζε ότι το έλλειμμα της απάτης ήταν μόλις 16.000 ευρώ. Το συμπέρασμα αυτό ανέτρεψε εκ νέου με το δεύτερο πόρισμά της η γενική επιθεωρήτρια, επιβεβαιώνοντας το ύψος των 1,15 εκατ. ευρώ.

Χρ. Σπίρτζης: “Η κυβέρνησή μας αποκάλυψε τα κυκλώματα”

Για τις διώξεις, ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Σπίρτζης σχολίασε ότι "η κυβέρνησή μας, με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της, αποκάλυψε τα κυκλώματα που στήθηκαν για δεκαετίες στις αστικές συγκοινωνίες", προσθέτοντας μάλιστα πως "δεν είναι κάτι που δεν το έχουμε αποκαλύψει, απλά στις μέρες μας η Δικαιοσύνη έχει αφεθεί να λειτουργεί ελεύθερη, ανεξάρτητη, όπως πρέπει να λειτουργεί, και πλέον αυτά τα πράγματα αναδεικνύονται".

Παρέπεμψε δε στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ για τους ελλιπείς μηχανισμούς ελέγχου, συμπληρώνοντας ότι "εμείς ανανεώνουμε και εκσυγχρονίζουμε τις αστικές συγκοινωνίες... Αυτό κάνουμε κι αυτό παλεύουμε. Από κει και πέρα δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί κανείς και τίποτα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL