Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
"Δεν ξεχνώ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δεν ξεχνώ"

Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αρχή μιας ζοφερής, ανελεύθερης και καταπιεστικής επταετίας, που κατέληξε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Για επτά χρόνια η χώρα φυλακίστηκε σε ένα τυραννικό καθεστώς διώξεων, φυλακίσεων και βασανιστηρίων από τους συνεχιστές του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς.

Η “Αυγή” με ένα πολυσέλιδο επετειακό αφιέρωμα τιμά τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς, καθώς και όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα και υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί κληρονομιά και καθήκον απέναντι στους αγωνιστές της Δημοκρατίας και τα θύματα της δικτατορίας. Σε μια εποχή που οι νοσταλγοί της χούντας και οι υμνητές του φασισμού εξακολουθούν να μολύνουν με την παρουσία τους τον πολιτικό βίο και τον δημόσιο λόγο της χώρας, καθήκον και χρέος κάθε δημοκρατικού πολίτη είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης ως αναχώματος και αντίδοτου στο δηλητήριο της Ακροδεξιάς, παλαιάς και νέας κοπής.

“Δεν ξεχνώ” είναι ο τίτλος του αφιερώματος της “Αυγής”, που περιλαμβάνει συνέντευξη της Χριστίνας Μουστακλή, χήρας του ήρωα που μαρτύρησε στο κολαστήριο του ΕΑΤ/ΕΣΑ.

* Ο δημοσιογράφος Γιώργης Μέρμηγκας, που το 1974 συνυπέγραψε τη μήνυση κατά των βασανιστών Μάλλιου και Μπάμπαλη, καταθέτει τις αναμνήσεις του από τις φυλακές του Κορυδαλλού με τον Σάκη Καράγιωργα.

* Ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος σκιαγραφεί τις “τελευταίες ημέρες μιας ανάπηρης δημοκρατίας” της προδικτατορικής περιόδου.

* Οι Μανώλης Αναστασιάδης και Σταύρος Κωντανταράκος δίνουν το στίγμα του πρώιμου αντιδικτατορικού αγώνα από την πρώτη κιόλας ημέρα της χούντας των συνταγματαρχών.

* Ο Μανώλης Κυριάκης θυμάται τα βασανιστήρια και τις εξορίες στα χρόνια της επταετίας.

* Τέλος, ο φιλόλογος και πεζογράφος Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης παρουσιάζει και αναλύει τα “γλωσσικά μιάσματα της χούντας”.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από την πρώτη ημέρα του επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Πενήντα χρόνια μετά: Νέες προσεγγίσεις στη δικτατορία των συνταγματαρχών», το οποίο διοργανώνουν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας / Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL